Головна Новини Суспільство події День Гідності та Свободи: чому він так багато значить для українців, особливо зараз
commentss НОВИНИ Всі новини

День Гідності та Свободи: чому він так багато значить для українців, особливо зараз

Для України уявлення про свободу, солідарність, гідність, справедливість горизонтальний тип соціальної інтеграції, самоврядування – не просто слова

21 листопада 2022, 13:25
Поділіться публікацією:

Сьогодні, 21 листопада, в Україні відзначається День Гідності та Свободи. Свято присвячене Помаранчевій революції 2004 та Революції Гідності 2013-2014 рр. З емоційним зверненням із цього приводу виступив президент Зеленський. Що можна сказати про особливості цього свята цього року? Чому так вийшло, що гідність та свобода стали ключовими якостями українців, на відміну від тих самих росіян та білорусів, як показала ця війна? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

День Гідності та Свободи: чому він так багато значить для українців, особливо зараз

День Гідності і Свободи. Фото: з відкритих джерел

Знаменно, що День Гідності та Свободи відзначається в Україні щиро насамперед на рівні народу

Політолог Андрій Окара нагадує, що радянська політична система намагалася модернізувати усі народи, усі республіки під один стандарт. Але після розпаду СРСР кожна з республік, які здобули незалежність, почала повертатися до характерного для себе політичного та соціального устрою.

"Низка країн повернулися до східних деспотій, Росія – до абсолютної монархії із сучасним кріпосним устроєм. А Україна – у формат козацько-гетьманської вольниці. І саме у 2004 та 2013-14 рр. відбулися значні переломи, – наголошує експерт. – Це були серйозні точки зламу, частина глобального процесу, який триває в Україні останні десятиліття. Він є однією великою революцією щодо повернення політичної системи в той формат, який притаманний українському народу, історії, характеристикам".

За словами Андрія Окари, для України уявлення про свободу, солідарність, гідність, справедливість горизонтальний тип соціальної інтеграції, самоврядування – не прості слова (як для переважної частини того ж російського суспільства). І не слова, які були не порожніми, але вже стерлися, нівелювалися, коли сенс відокремився від самої концепції – як у багатьох країнах Заходу.

"А Україна переживає це все у напруженому, осмисленому, емоційно загостреному форматі. І тому в Україні вищеназвані поняття сповнюються реальними смислами. І обидві революції цього століття, і перша – на граніті 1990-го, це наочно продемонстрували. Як демонструє зараз і вся російсько-українська війна", – пояснює політолог.

На його думку, в українських революційно-еволюційних процесах було три складові.

Перша — екзистенційна революція, революція гідності людини та суспільства. Коли етично-моральні показники втілюються у соціально-політичній дійсності.

Друга – антифеодальні повстання проти олігархічного ладу, який будували в Україні з 1991 року і фактично до початку російсько-української війни. Тобто боротьба суспільства з олігархічною владою.

Третя – антиімперіалістична складова. А саме – боротьба України із російською імперією/деспотією.

"Усі ці три складові дозволяють українцям так люто боротися за своє майбутнє. Майбутнє, яке вони хочуть будувати самі, не за чиєюсь вказівкою і не під чиїмось протекторатом, – наголошує Андрій Окара. – Знаменно, що День Гідності та Свободи відзначається в Україні щиро насамперед на рівні народу. А не як у РФ, де День народної єдності 4 листопада так і не наповнився смислами. І загальний контраст у відношенні до свободи, справедливості, єдності проявляється, зокрема, у відношенні до цих свят".

Відповідь на запитання, чому гідність та свобода зараз стали відмінними якостями саме українців, слід шукати в нашій історії

Експерт Українського інституту політики Микола Спіридонов розмірковує так:

"Право на протест у разі узурпації влади чи порушення громадянських прав та свобод є одним із фундаментальних принципів демократії. Воно описано у працях класиків політичної філософії — Джона Локка, Жан-Жака Руссо, Монтеск'є та інших. Їхні теоретичні роботи послужили одним із фундаментів Великої Французької Революції. Якщо людина має гідність, вона не зазнає порушень своїх прав і свобод – відстоюватиме їх усіма можливими засобами, аж до повстання. І це право, до речі, прописане у 22 статті Конституції України".

На думку експерта, відповідь на запитання, чому гідність та свобода зараз стали відмінними якостями саме українців, слід шукати в нашій історії, яка фактично вся, починаючи з Київської Русі – битва із загарбниками. Якщо не заглиблюватись у глибину століть, то можна згадати Запорізьку Січ, національно-визвольну боротьбу Богдана Хмельницького, Українську революцію 1917-1921 рр., дії УПА тощо.

"Саме такі історичні події формували в українцях відповідний характер, зробивши гідність та свободу чи не головними у житті нашого народу", – пояснює Микола Спіридонов.

Він вважає правильним, що цього року, на тлі війни та величезних втрат, немає особливих урочистих заходів щодо сьогоднішньої дати.

"Вже прозвучали привітання президента та низки інших офіційних осіб, проводяться різноманітні флешмоби. У соцмережах видно, що українці цей день вшановують, зазначають, – наголошує експерт. – Ну, а відсутність певних урочистостей зрозуміло. Сподіваємося наступного року, після нашої перемоги, ми з розмахом відзначимо День Гідності та Свободи на головній площі країни і не лише там".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Іран вироблятиме дрони в Росії: як цьому завадити – причому тут Китай.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини