Головна Новини Суспільство події Де зупиниться Путін в Україні: які території Кремль зібрався анексувати та чому
commentss НОВИНИ Всі новини

Де зупиниться Путін в Україні: які території Кремль зібрався анексувати та чому

Путін уже почав сумніватися, що окупація та анексія території іншої держави може пройти без очевидних наслідків

19 травня 2022, 13:30 comments2965
Поділіться публікацією:

Головною метою російських окупантів, на думку аналітиків Інституту вивчення війни (ISW), залишається схід України. При цьому постійно з'являються повідомлення про намір РФ оголосити своєю "власністю" (у тому чи іншому вигляді) захоплені території Запорізької та Херсонської областей. Не виключено і ставку на анексію де-факто підконтрольних РФ територій не лише України, а й Грузії, Молдови. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" ці повідомлення, а також обкопування росіян на нещодавно захоплених територіях, тоді як ще недавно вони запевняли, що про жодну окупацію України не йдеться.

Де зупиниться Путін в Україні: які території Кремль зібрався анексувати та чому

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Надії РФ "закріпити" за собою українські території таким чином – хибні

Голова Центру дослідження соціальних перспектив Донбасу, один із учасників політичної підгрупи переговорників у Мінську Сергій Гармаш розмірковує так:

"Ми не знаємо, як діятиме Путін, але можемо моделювати його дії, виходячи з їхньої доцільності. Якщо брати за основу, що це адекватна людина, то, за ідеєю, їй не вигідно анексувати території Придністров'я, Абхазії, Південної Осетії. Адже зараз і Молдова, і Грузія зберігають швидше нейтралітет стосовно російської агресії проти України. Принаймні не накладають санкції на РФ. Якщо ж росіяни анексують грузинські та молдавські території, то офіційним Тбілісі та Кишиневу доведеться приєднатися до санкційної політики проти РФ. Ймовірно, навіть початок збройного конфлікту (може, не з волі урядів Грузії та Молдови, але – з волі народів, зі створенням тих самих добробатів). Відповідно лінія фронту для Путіна розтягнеться. А він і так ув'язнений в Україні. Йому не вигідно відкривати нові фронти.

А ось анексія тимчасово окупованих територій України виглядає з точки зору Кремля цілком доцільною, вважає експерт. Отже, РФ хіба що "закріплює" їх за собою. І сподівається, що Україна, колективний Захід не захочуть воювати безпосередньо з Росією за її території, які вона має намір "захищати", загрожуючи застосуванням ядерної зброї.

"Але надії РФ "закріпити" за собою українські території таким чином є хибними. Ми точно їх відвойовуватимемо. І логіка, яка спрацювала 8 років тому з Кримом, у нових реаліях після відкритого нападу росіян на Україну в лютому-2022 вже не спрацює", – пояснює Сергій Гармаш.

Але, уточнює він, якщо ми виходимо не з логіки, а, наприклад, з того, що Путін серйозно хворий (як періодично повідомляють у західних ЗМІ), його мотивацією може бути не доцільність, а бажання встигнути, поки живий, захопити і приєднати до РФ якнайбільше територій. Щоб увійти до історії як "збирач земель".

"Якщо аналізувати психотип Путіна, йому притаманне якесь месіанство. І якщо він справді хворий, якщо йому не так довго залишилося, він може піти на анексію, яка з погляду логіки – не вигідна Росії. Але вигідна йому як "історичної особистості", якою він вважає себе", – зазначає Сергій Гармаш.

Він припускає, що оточення Путіна розуміє згубність усіх його останніх рішень, у тому числі для Росії. Але заважати йому не буде, навіть якщо господар Кремля зважиться на нову анексію. Просто після його смерті буде переглянуто всі ці "результати".

Схоже, що Путін сам розуміє – з Україною в нього нічого не вийшло

Політтехнолог, співзасновник Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький, переможець голосування "Топ-50 політичних експертів та аналітиків України" на порталі "Коментарі" впевнений, що все врешті-решт вирішуватиметься на полі бою.

"Союзницькі війська – т.зв. "Л-ДНР" та РФ воюють за захоплення всього Донбасу. За, як вони кажуть, "республіки" у межах Донецької та Луганської областей. Це одна історія. А якщо частина Запорізької та Херсонської областей буде приєднана безпосередньо до РФ, це вже зовсім інша історія. Тому що тоді ці території вважатимуться Росією (всередині самої Росії). Як Крим. З усіма наслідками у вигляді можливого застосування росіянами тактичної ядерної зброї для захисту "своєї" землі", – пояснює експерт.

Але в нього складається враження, що Кремль зараз не має чіткої стратеги. Накидають варіанти, які самі потім відкидають (у тому числі завдяки мужності ЗСУ, відповідної реакції Заходу). Плюс не забуватимемо, що захоплення нових територій – це автоматичне вливання туди величезних коштів (яких у РФ щодня все менше) на тлі нових санкцій.

"Поки що схоже на те, що росіяни, все ж таки, хочуть вийти на кордони Донецької та Луганської областей. А там – можливий торг. Якщо ні – війна на виснаження. На те, хто зможе ресурсно, економічно, кадрово витримати її. Сподіваємось, що зможемо ми. Ми маємо для цього всі передумови. Резерв у нас досить великий, допомога Заходу – величезна, яка йде і йтиме. До того ж війна йде на нашій території, у нас – величезна мотивація бити окупантів", – зазначає Олексій Голобуцький.

На користь Росії, за його словами, те, що це потужна величезна держава, яка всупереч багатьом факторам має в історії чимало прикладів несподіваних перемог. Насамперед, за рахунок того, що плювала на людські життя ("закидати позиції супротивника трупами", "баби ще понароджують"), вічно брела якимось своїм незрозумілим шляхом.

"Але це все була логіка минулого сторіччя. У 21-му це вже, гадаю, не прокотить, – каже експерт. – Тому росіяни і не проводять мобілізацію, а багато їхніх погроз так і залишаються погрозами. Схоже, що Путін сам розуміє – з Україною у нього нічого не вийшло. І не вийде. І він просто шукає можливість (про це періодично говорять Макрон і Шольц) вийти з конфлікту, зберігши обличчя. Хоч зберігати там уже нема чого... При цьому російсько-українська війна вже стала глобальним явищем. Вона впливає на продовольчу, енергетичну, міграційну, загальну фінансово-економічну ситуацію у світі. Чи захоче колективний Захід, щоб Україна добила Росію? Пішла, скажімо, до останнього. Щоб через поразку в Україні пішов злам системи у самій РФ. Чи виберуть варіант компромісів з Путіним? Цього поки що ми не знаємо. Але контури того, яким шляхом йти, акцентую, вимальовуються саме на полі бою".

Читайте також на порталі "Коментарі" – в Офісі президента ухвалили рішення ввести воєнний стан на все літо: чим продиктовано такий крок.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини