Головна Новини Суспільство події Де Україна піднялася, де опустилися: про що говорять рейтинги
commentss НОВИНИ Всі новини

Де Україна піднялася, де опустилися: про що говорять рейтинги

Війна точно загартувала нашу армію і в рейтингу найпотужніших армій світу ми суттєво зміцнилися

14 листопада 2023, 20:14
Поділіться публікацією:

Повномасштабна війна з РФ змінила позиції України в міжнародних рейтингах. З одного боку, вони погіршилися, а з іншого – наша країна демонструє прогрес в обороноздатності, цифрових досягненнях і відкритих даних. Експерти розповіли виданню "Коментарі", де Україна піднялася, де опустилася – і чому. А також – наскільки ці дані є близькими до дійсності.

Де Україна піднялася, де опустилися: про що говорять рейтинги

Рейтинги України. Фото: з відкритих джерел

У 2022 році у Глобальному інноваційному індексі Україна опустилася на 57-ме місце із 49-го у 2021 році

Народний депутат України ІХ скликання (фракція "Слуга Народу"), заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань антикорупційної політики Олена Мошенець розповідає:

"Якщо у 2021 році за Індексом економічної свободи наша країна посідала 127-ме місце у світі, то у 2022-му вона опустилася на 130-те (та 44-те, передостаннє, – серед країн Європи). Цього ж року економічну свободу в Україні не оцінювали взагалі через російський напад".

У 2022 році в Глобальному інноваційному індексі Україна втратила вісім позицій і опустилася на 57-ме місце із 49-го у 2021 році, підкреслює Олена Мошенець. Це дослідження, пояснює вона, оцінює 132 країни за рівнем інноваційної результативності. Позиції України послабшали за 35-ма показниками, зокрема через зменшення кількості випускників ЗВО технічних спеціальностей, погіршення доступу до інтернету й використання мережі, зниження рівня енергоефективності й зменшення кредитування приватного сектору. Водночас підвищення рейтингу України зафіксовано за показниками роботи Кабінету міністрів: покращилися якість надання державних послуг онлайн і залучення громадян до ухвалення рішень через інтернет, зросли держвидатки на освіту й комп’ютерне програмне забезпечення.

"У Глобальному індексі продовольчої безпеки Україна у 2022 році посіла останнє місце серед країн Європи й 71-шу сходинку серед 113 країн. Війна призвела до зниження врожаїв і руйнування інфраструктури агропромислового комплексу", – зазначає нардеп.

А от у рейтингу найпотужніших армій світу, за версією Global Fire Power (GFP), у 2022 році наша країна піднялася з 22-ї позиції на 15-ту.

"Рейтинг Open Data Maturity-2022 аналізує відкритість даних у країнах ЄС, Європейської асоціації вільної торгівлі й країнах-кандидатах. У доповіді Україна представлена другою з-поміж восьми країн-трендсетерів, що свідчить про швидкий розвиток сфери відкритих даних. У 2022 році рівень відкритості даних в Україні становив 97 %, тоді як середній показник 27 країн-членів Європейського Союзу – 77%", – розповідає Олена Мошенець.

За її словами, Міжнародний інститут демократії та допомоги в проведенні виборів (IDEA) в доповіді за 2022 рік покращив позиції України у демократичних процесах за критерієм залученості: наша країна піднялася на 13 позицій і тепер посідає 73-тє місце серед 173 країн.

Якщо співставити 2023-й та 2022-й, в нас покращилася ситуація в економіці

Голова Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко вважає зрозумілим, що під час війни наша економіка зазнала суттєвих проблем. Тому, акцентує він, різні рейтинги (продовольча безпека, інновації та таке інше) демонструють, що ми просіли.

"Це навіть дивно, що не так вже й жаливо просіли, – зазначає експерт. – Втрати дуже велика. Але Україна, не зважаючи на всі проблеми, залишається одним з основних гравців на продовольчому ринку. Це просто економічне диво! Тим паче, маємо проблеми не тільки мінування та обстрілів, але й з добривом, паливом, експортом".

Олександр Охріменко підкреслює – якщо співставити 2023-й та 2022-й, в нас покращилася ситуація в економіці. Зарплати, ціни, курс.

"Так що має надію, що в нових економічних рейтингах ми підемо в гору, – вважає експерт. – Що стосується військового рейтингу, з моєї точки зору, він не відповідає дійсності. Якщо раніше говорили, що російська армія — друга в світі, то українська, яка так її б'є, повинна бути якщо не першою, то хоча б у топ-5. Але не 15-ю. Треба розуміти, що такі рейтинги – досить умовні. Чіткої інформації щодо справжньої сили тієї чи іншої армії – немає. А якщо є – її заборонено використовувати. І посилання на кількість, наприклад, танків, літаків, це завжди – приблизна інформація... Що стосується рейтингів щодо свободи слова, свободи доступу до інформації — це така дурня! Там, як правило, беруть данні зі стелі. Як на мене, навіть під час війни в Україні цензури куди менш, ніж в Європі чи США в їх мирні часи".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому потрібний план Б у війні проти РФ: на що Кремль робить ставку.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ермаков

14 листопада 2023, 21:28

По прогнозу ИКД в своем экономическом развитии Украина будет быстро продвигаться с каждым годом. В тоже время Россия быстро сдаст свои технические позиции и перейдет в разряд третьих стран.


Новини