Головна Новини Суспільство події Ціна на нафту і газ йде вниз - як ще більше вдарити по можливості Росії продовжувати війну
commentss НОВИНИ Всі новини

Ціна на нафту і газ йде вниз - як ще більше вдарити по можливості Росії продовжувати війну

Коли експортні доходи агресора від нафти будуть зведені до критичного мінімуму, можна буде говорити про поступове зупинення військової машини РФ

10 січня 2023, 10:20
Поділіться публікацією:

Ціна на російську нафту бренду Urals впала до 37,80 доларів за барель, що значно нижче за ліміт 60 доларів за барель нафти країни-агресора, встановленого G7. Різко йде вниз також ціна на газ. Що можна сказати про енергетичні удари, які вже одержала Росія? Що потрібно зробити, щоб ще більше скоротити її можливості продовжувати війну? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Ціна на нафту і газ йде вниз - як ще більше вдарити по можливості Росії продовжувати війну

Російський газ. Фото: з відкритих джерел

Наша країна не має можливості впливати на результат економічних баталій, окрім одного – якнайшвидшої перемоги над агресором

Глава Експертної платформи з енергоефективності (Expert Platform for Energy Efficiency) Ігор Черкашин пояснює:

"Усі санкції – це економічні війни за ринки збуту. На даний момент для цього використовується реальна агресія проти України. Наша країна не має можливості впливати на результат економічних баталій, окрім одного – якнайшвидшої перемоги над агресором і при цьому максимально зберігши своїх громадян та своє місце в економічних традиційних нішах".

Що стосується газу і нафти, то Україну, акцентує експерт, це може цікавити лише як репарації з країни агресора.

"А це, – продовжує Ігор Черкашин, – знову ж таки залежить від успіхів ЗСУ на фронтах. Як не крути, а саме ЗСУ стали центром очікувань та причиною того чи іншого розвитку подій".

У другій половині січня слід переглянути цінову "стелю" на нафту у бік зменшення

Експерт з питань енергетики Центру Разумкова, екс-директор з інтегрованих комунікацій НАК "Нафтогаз України" Максим Білявський упевнений, що слід продовжувати тиск на російських виробників та експортерів нафти.

"Якщо проаналізувати всі напрямки експорту нафти країни-агресора, то проглядається така тенденція. Справді, з портів Чорного та Балтійського морів відбуватиметься зменшення відвантаження нафти РФ. У той же час через порти тихоокеанського напрямку росіяни збільшили відвантаження "чорного золота", не дивлячись на падіння відпускної ціни", – зазначає експерт.

На його думку, агресор має бути обмежений як за ціною, так і за обсягами відвантаження нафти.

"У другій половині січня слід переглянути цінову стелю у бік зменшення, – вважає Максим Білявський. – Ринок переконався, що трагедії під час встановлення обмежень у 60 доларів за барель не сталося. Навпаки, на подив багатьох відпускна ціна зменшилася. Тобто можна продовжувати без побоювань тиснути на агресора".

За словами експерта, цілком реально вивести з глобального ринку всю нафту російського походження. А коли експортні доходи агресора від нафти будуть зведені до критичного мінімуму, можна буде говорити про поступове зупинення військової машини РФ.

"Також звертаю увагу, що Китай залишається партнером РФ. Спостерігається цікава з одного та небезпечна з іншого боку тенденція. Коли Китай намагається перехопити, перекупити норвезьку та казахську нафту, яка мала б йти на нафтопереробні заводи Євросоюзу. Тобто розслаблятися зарано", – констатує Максим Білявський.

Читайте також на порталі "Коментарі" – одного бажання мало – чому Литва не зможе передати Україні активи РФ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини