Головна Новини Суспільство події Чому зарплати керівництва ДП Ліси України приховують від українців: з чим це може бути пов’язано
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому зарплати керівництва ДП Ліси України приховують від українців: з чим це може бути пов’язано

Менеджери, які працюють на держпідприємствах, забули, що вони підзвітні

30 серпня 2024, 17:07
Поділіться публікацією:

Зарплати держслужбовців, топ-менеджменту на державних підприємствах завжди в центрі уваги. Проте, попри збільшення громадського інтересу до фінансової прозорості державних підприємств, керівництво "Лісів України" продовжує тримати в таємниці інформацію про зарплати своїх топ-менеджерів через "законні обмеження" та умови воєнного стану. Журналісти порталу "Коментарі" надіслали запит до підприємства, щоб дізнатися про розмір щомісячних зарплат, включно з окладами, надбавками та преміями, генерального директора, виконавчого директора та директорів департаментів за період з січня по липень 2024 року. Проте більшість запитуваної інформації залишилась недоступною. Чому розмір зарплати керівництва держпідприємства тримають за сімома замками? Як це може завдати шкоди країні під час війни? Портал "Коментарі" з цими питаннями звернувся до експертів.

Чому зарплати керівництва ДП Ліси України приховують від українців: з чим це може бути пов’язано

ДП Ліси України. Фото: з відкритих джерел

Дехто забув, що є менеджером і слугою українського народу

Економіст, голова руху #SaveФОП та Спілки захисту підприємництва Сергій Доротич зазначив, що з самого початку державні установи, державні підприємства ігнорували простих громадян, потім громадські організації, тепер прийшла черга до журналістів. 

"Безкарність породжує злочинність. І це правило зараз найкраще демонструється через діяльність усіх наших державних інститутів. В даному випадку мова про державне підприємство Ліси України. Аналогічна ситуація буде з переважною кількістю державних підприємств і установ. Тому що зараз їх ніхто не контролює. Закон про звернення громадян не виконується і вже навіть запити від журналістів відверто ігноруються", – зазначив Сергій Доротич.

За його словами, всім відомо, як притаманно владі реагувати на запити журналістів. І та манера, той стиль не може бути властивим не тільки високопосадовцям, він не може бути притаманним будь-якій вихованій людині. 

"Зверхність ще нікого не робила вищим і кращим. А відтак це приклад усім державним чиновникам, як можна себе поводити. Фактично між рядків посилати, ігнорувати і тобі за це нічого не буде. На жаль, але деякі представники влади стають паразитарною надбудовою над українським суспільством, паразитують, мародерять навіть під час повномасштабної війни. Державна влада, керівники державних підприємств повинні бути повністю підзвітні. Вони є менеджери і слуги українського народу, а по факту виходить, що слугами українського народу є токарі, пекарі, журналісти, підприємці. А державні чиновники, які давали присягу служити народу України, не служать не захищають Батьківщину, а ховаються за нашими спинами. Підзвітність має бути обов'язкова, тим більше, що ми чуємо, що в нас на три роки заморожуються соціальні виплати і при цьому державним чиновникам зарплати збільшуються. Це далеко від здорового глузду і я сподіваюся, що прийде такий час, що ті, хто приймають такі рішення, будуть відповідати за всією суворістю закону", – підсумував співрозмовник порталу "Коментарі".

Зарплати менеджменту держпідприємств мають бути прив'язані до ринкової величини

Засновник "Студії Здорового Сенсу", підприємець, громадський діяч Павло Себастьянович вважає, що зарплатня особливо керівників державних підприємств, так і зарплатня держслужбовців та всіх працівників бюджетної сфери – це основа справедливості в суспільстві.

"Не може бути, щоб зарплатня держслужбовця або працівника державного підприємства, державного банка відрізнялася в десятки або в сотні разів від середньої зарплати по ринку. І у всіх розвинутих країнах сітка зарплат прив'язана до прожиткового мінімуму, і тоді не більше, ніж в 10 разів може відрізнятися від мінімальної виплати. От зараз у нас мінімальна пенсія – один прожитковий мінімум. І максимальна зарплатня в державі, наприклад зарплатня президента, може бути, як 10 мінімальних пенсій. Всюди є така сітка – і в Польщі, і в Сполучених Штатах. Де в шість разів, де в вісім разів... В США в 10 разів. Це запорука справедливості. Якщо приходить якийсь суддя і в нього одразу в законі написано, що він отримує 75 прожиткових мінімумів, то це відразу людина, яка відірвана від суспільства. А чиновники і працівники державних підприємств мають бути жорстко прив'язані до рівня життя, тому що саме вони створюють рівень життя", – зазначив експерт.

Що стосується ДП Ліси України, то, на думку Павла Себастьяновича, це взагалі безглуздо, що цій організації віддали 6 млн гектарів лісу. 

"Вони не сплачують за ліс, не сплачують за землю і ніхто не знає, куди вони цей ліс дівають і скільки вони його переробляють, скільки в кінцевому результаті вони заробляють. Це просто приватна лавочка. Або, наприклад, взяти зарплатню директора Укрпошти – 80 000 доларів на місяць. В тій же Литві є Торговий порт – величезна організація, директор якої отримує на місяць 5 000 євро. А в Польщі члени наглядових рад отримають по 500 євро на місяць. В нас же чомусь члени наглядових рад отримують мільйони! Це просто розкрадання національного багатства. Тому, я вважаю, що всі зарплати менеджменту державних підприємств, в тому числі ДП Ліси України, мають бути прив'язані до ринкової величини або до прожиткового мінімуму по країні, або до середньої зарплати в приватному секторі", – підсумував експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Кабмін запускає Національний кешбек: звідки гроші у бюджеті, що насторожує.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини