Головна Новини Суспільство події Чому Захід посилює тиск щодо реформ та тарифів – як реагувати Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Захід посилює тиск щодо реформ та тарифів – як реагувати Україні

Захід вимагає від Києва провести низку ключових реформ, інакше Україна ризикує втратити фінансову підтримку

29 вересня 2023, 11:20 comments2832
Поділіться публікацією:

Посол США в Україні Бріджіт Брінк офіційно передала українській стороні пропозиції своєї країни щодо реформ. У свою чергу Київ представив Вашингтону свої плани з цього питання. Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль. Раніше з’явилися повідомлення, що український Кабмін на основі американських пропозицій готовий підвищувати тарифи на газ та електроенергію для населення. Про що говорить посилення тиску Заходу на Київ щодо реформ та тарифів? Чому виникла така ситуація? Як події можуть розвиватись далі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чому Захід посилює тиск щодо реформ та тарифів – як реагувати Україні

Захід вимагає проведення реформ. Фото з відкритих джерел

Від нас вимагають посилення інституцій, особливо антикорупційних

Народний депутат України IX скликання від партії "Голос", перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк пояснює:

"Проблема в тому, що Україна дуже повільно рухається з багатьох питань, пов'язаних із реформами. Причому йдеться про пункти, які ми зобов'язалися виконати перед МВФ та Світовим банком, перед ЄС, іншими донорами. І наявність плану реформ (з певними дедлайнами), власне, цих рекомендацій з боку Заходу – це наслідок невиконання Україною взятих на себе зобов'язань. Підписаних, зокрема, керівництвом нашої країни".

За словами нардепа, не слід концентруватися на пропозиції щодо підвищення тарифів на електроенергію та газ. Це, на його думку, може обговорюватися з партнерами.

"Набагато важливіше те, що від нас вимагають посилення інституцій, особливо антикорупційних (НАЗК, НАБУ, САП). Концентрація влади в руках офісу президента призвела до того, що нашим партнерам довелося прописувати норму про посилення цих інституцій", – констатує Ярослав Железняк.

Захід потребує реальних реформ

Аналітик "Центру розумних рішень" В'ячеслав Черкашин вважає, що колективний Захід чітко вбачає небажання, а іноді й нездатність нашої влади проводити подальші непопулярні реформи. Тому підштовхує до них.

"Суди, система контролюючих та правоохоронних органів – зухвало корумповані та гнітюче неефективні. Єдиний розумний вихід для союзників – подальша фінансова та політична підтримка України лише в обмін на реальні реформи", – зазначає аналітик.

Він наголошує, що запропонована система стимулювання вже проявила свою ефективність.

"Нещодавно відкриті для суспільства декларації чиновників та зміна топ-менеджменту міністерства оборони досить яскраві тому підтвердження", – аргументує В'ячеслав Черкашин.

Україні слід займати жорсткішу позицію

Голова профспілки Українська незалежна фундація юристів, голова АТ "Кравець та партнери", адвокат Ростислав Кравець поділився таким коментарем:

"Я вважаю, що подібні звернення США до України порушують усі міжнародні угоди та міжнародні норми щодо невтручання у суверенітет інших країн – незалежних та суверенних. Наша громадська організація вже направила звернення до Верховної Ради, до МЗС щодо неприпустимої поведінки (всупереч міжнародному законодавству) представників США. У діях українського уряду, який практично все, що нам кажуть через океан, "бере під козирок", я вбачаю державну зраду. Це фактично згода на зовнішнє управління, як би мене не критикували за таку позицію (мовляв, це кремлівські наративи)".

Експерт вважає, що вказівки на кшталт "лібералізації" тарифів шляхом їх підвищення абсолютно не мають відношення ні до економіки, ні до кредитування. На його думку, йдеться виключно про заробіток транснаціональних корпорацій.

"І фактично про спробу тих осіб, які стоять за подібними пропозиціями, остаточно зруйнувати економіку України. Щоб продукція, яку випускає наша країна, була не конкурентоспроможною на світових ринках, – уточнює Ростислав Кравець. – За більшістю пропозицій, які нам "викатали", проглядається саме таке бажання – знищити українську економіку, підірвати суверенітет та незалежність. Слід не намагатися якось згладити ті чи інші американські "пропозиції" (висловлені у формі ультиматуму), передаючи у відповідь якісь свої, а – займати жорсткішу позицію. Нагадуючи країнам-партнерам, Україна, незважаючи на нинішнє важке становище через війну з Росією, залишається суверенною дивною. І наша держава має насамперед захищати інтереси власних громадян".

На думку адвоката, заяви про нібито наявність коштів на субсидії (з одночасним наголосом, що субсидування скорочуватиметься) – це про нові кредити, а також про продовження відмови держави від своїх соціальних функцій та гарантій. І, якщо ми продовжимо йти таким шляхом, на Україну чекає величезний соціально-економічний, енергетичний колапс, попереджає Ростислав Кравець.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у чому каверза із заявою Корнієнка про зміну форми правління в Україні – що задумали в ОП.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини