Головна Новини Суспільство події Чому з'явилися розмови про заборону Telegram: до чого вони можуть призвести
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому з'явилися розмови про заборону Telegram: до чого вони можуть призвести

Викликають питання анонімні канали, які мають величезне охоплення

9 вересня 2024, 16:30
Поділіться публікацією:

В інтерв'ю "Радіо Хартія" керівник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов заявив, що Telegram становить загрозу національній безпеці України. Закрити його в Україні складно технічно, але можливо. Водночас, як показують результати опитування КМІС, більшість наших співвітчизників (54%) вважають, що не варто повністю забороняти Telegram, а потрібно запровадити певні обмеження та контроль – як блокування окремих каналів тощо. Як ви вважаєте, чому знову активно порушується тема про можливу заборону Telegram? Чи можуть його заборонити в Україні? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чому з'явилися розмови про заборону Telegram: до чого вони можуть призвести

Заборона телеграм в Україні. Фото: з відкритих джерел

Не можна перетворюватися на Росію чи Північну Корею

Політолог, кандидат політичних наук Денис Гороховський зазначив, що Telegram в Україні став ключовим інструментом комунікацій, який для багатьох вікових груп є головним джерелом інформації, відсунувши за задвірки не лише телевізор, а й онлайн-змі та навіть соцмережі.

"Цим інструментом активно користуються політики та чиновники. Усі міністерства, ОВА тощо мають свої телеграм-канали, а від початку повномасштабного вторгнення президент Зеленський зробив Telegram основним майданчиком для публікації щоденних звернень. Зворотний бік медалі – це анонімні канали, які мають величезні охоплення. Саме такі канали використовуються для чорного піару, через них працює і ворожа пропаганда. Тому цілком закономірно, що влада хоче встановити контроль за ними та просто деанонімізувати. З одного боку, це дозволить вичистити поле анонімних каналів, з іншого – створить інструмент тиску на них", – зазначив експерт.

У будь-якому випадку, підкреслює Денис Гороховський, такий підхід набагато адекватніший, ніж спроба заблокувати месенджер, загалом.

"Однак треба розуміти, що серед нардепів є група осіб, які виступають саме за блокування. Їхня реальна мотивація нам не відома, можна навіть припустити, що вони лобіюють якусь із соціальних мереж-конкурентів і мають дуже конкретну мотивацію, яку прикривають патріотичними гаслами. Але це дуже небезпечний шлях, тому що заклики заборонити все, що непідконтрольне владі – це вже щось більше схоже на Росію чи Північну Корею, ніж європейську країну", – підсумував Денис Гороховський.

Оцінка спецслужб відіграє головну роль

Медіаексперт, член Ради з питань свободи слова при президенті Володимирі Зеленському, екс-заступник міністра інформполітики (з 2015 по 2016 рр.), радник міністра оборони України (2014-2015) Тетяна Попова зазначила, що на сьогоднішній день складно сказати, чи заборонять зрештою результаті Тelegram в Україні.

"Я знаю, що Павло Дуров зараз у Франції під слідством. Якими будуть результати цього слідства, чи піде він на співпрацю з, умовно кажучи, Європейським Союзом. Чи дасть він доступ до якихось секретних даних, щоб допомогти у боротьбі з тероризмом – важко сказати. Але від результату слідства багато що залежатиме і у нас в Україні. Якщо він не піде на співпрацю, то цілком можливо, що у якийсь момент Тelegram заборонять", – прокоментувала експерт.

На її думку, тут головна навіть не громадська думка щодо того, чи потрібно закривати чи ні Тelegram. Головне в тому, що має бути оцінка спецслужб, що Тelegram – це небезпечно чи безпечно. І ось виходячи з цього і буде ухвалено кінцеве рішення.

"Якщо буде вирішено, що Тelegram безпечний, то його залишать. Якщо він залишатиметься небезпечним, його, мабуть, приберуть", – підсумувала Тетяна Попова.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи отримала Росія можливість проводити стеження через Telegram: Дуров зробив визнання.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини