Головна Новини Суспільство події Чому в Україні може значно скоротитися кількість населення
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому в Україні може значно скоротитися кількість населення

До 2050 року українців може залишитися не більше 35 мільйонів

29 листопада 2021, 10:00
Поділіться публікацією:

В Україні може значно скоротитися населення за найближчі 30 років. Про це повідомляється у довідці ООН "Демографічні процеси".

Чому в Україні може значно скоротитися кількість населення

Населення країни швидко скорочується, фото з відкритих джерел

За даними Організації об'єднаних націй, чисельність українців швидко скорочується, темпи вимирання населення одні з найшвидших у світі. Попередні прогнози невтішні — до 2050 року українців залишиться щонайбільше 35 мільйонів.

Причин різкого скорочення чисельності громадян декілька. Серед них — недостатня кількість дітей, що народжуються щорічно, значний рівень смертності дорослого населення, зовнішня міграція.

Крім того, до причин відносять недостатній рівень добробуту, неспроможність поєднувати роботу з вихованням дітей, поширеність неінфекційних хвороб серед дорослого населення.  Таким чином в Україні один з найвищих рівнів смертності в Європі, особливо найбільше вмирає чоловіків. Третина населення не доживає до 65 років.

До цих причин додається міграційна криза — українці виїжджають за кордон для працевлаштування, освіти. Наше населення швидко старіє, до 2050 року буде нараховуватися 36% людей, що старші за 60 років, серед них переважна більшість — це жінки. Наразі українок, що старші за 65 років, приблизно дві третини, тих, що старші за 80 років, понад три четвертих. За попередніми підрахунками, витрати на пенсіонерів в Україні за 30 років зростуть до 25% ВВП.

Щодо порад уряду в довідці наголошується, що слід переглядати умови на ринку праці й вік виходу на пенсію. Крім того, слід запровадити комплексну систему управління міграцією. Також влада має провадити таку політику, що забезпечити достатній рівень та якість життя українського народу.

"Лише політичний підхід, який ґрунтується на правах людини, є ґендерно чутливим та недискримінаційним, зможе позитивно вплинути на склад та розмір сім'ї, дозволить повністю використати потенціал розвитку міграції та дозволить всім особам повною мірою брати участь у розвитку суспільства", — йдеться в тексті.

Тобто в Україні слід покращувати стан системи охорони здоров'я та вирішувати проблему збідніння населення. екологічні проблеми, забезпечити достатній рівень соціального захисту.
Як повідомляв портал "Коментарі", померла колишня міністерка освіти України.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини