Головна Новини Суспільство події Чому в ДТЕК скаржаться на нестачу грошей: чи вклала компанія кошти в захист енергооб’єктів
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому в ДТЕК скаржаться на нестачу грошей: чи вклала компанія кошти в захист енергооб’єктів

В ДТЕК говорять, що знову потребують допомоги, в першу чергу фінансової

28 червня 2024, 09:35
Поділіться публікацією:

У ДТЕК скаржаться на нестачу коштів, які вкрай потрібні на відновлення обладнання, що постраждало від обстрілів. При цьому директор ДТЕК Дмитро Сахарук каже, що у планових ремонтах будуть енергоблоки АЕС. Звідси виникають питання, а власне, яке відношення ДТЕК має до АЕС? Чому ДТЕК не вкладав гроші в захист енергетичної інфраструктури? Чому керівництво досить забезпеченої компанії розповідає про брак коштів і при цьому не поспішає брати пільгові кредити від держави під 5-7-9%? Видання "Коментарі" з цими питаннями звернулося до експертів.

Чому в ДТЕК скаржаться на нестачу грошей: чи вклала компанія кошти в захист енергооб’єктів

ДТЕК. Фото: з відкритих джерел

Цікаво, як використана попередня допомога країн-партнерів

Експерт Української фабрики думки Юрій Гаврилечко зазначив, що коштів в ДТЕК приблизно в 3 рази більше, ніж за їхніми ж словами достатньо для відновлення обладнання. 

"До того ж, дуже цікаво, а як використана попередня допомога країн-партнерів, отримана у вигляді як обладнання, так і фінансових ресурсів в 2022-23 роках?", – задається питанням експерт.

Що стосується відношення ДТЕК до АЕС, наголошує Юрій Гаврилечко, жодного відношення компанія до атомних електростанцій не має.

"Чому, як, куди і на що витрачається бюджет ДТЕК – це питання до власників та топ-менеджменту компанії, а ось чому, маючи всі підстави для цього, НКРЕКП не знижує тарифи на електроенергію до економічної обґрунтованих, тобто приблизно в 4 рази – це дійсно проблема. І проблема національної безпеки, бо коли нацрегулятор не робить свою основну роботу на користь суспільства, то це і є безпекова проблема", – зауважив співрозмовник порталу "Коментарі".

Щодо пільгових кредитів, то Юрій Гаврилечко говорить, що тут все залежить від відповіді на попередні питання, а саме: куди зникла західна допомога? На що витрачені отримані за рахунок зростання тарифів (більш ніж у 2.5 рази за останні півтора роки) кошти? І найголовніше, чому ці питання задають експерти, а не національний регулятор?

"А, якщо їм (ДТЕК – ред.) не вистачає..., то нехай оголошують про банкрутство та продають компанію на голландському аукціоні, тобто "хто дасть менше". Та ще й приплатять покупцеві, щоб забрав збитковий пасив", – підсумував експерт.

Якщо не вистачає грошей, ДТЕК завжди може випустити цінні папери

Голова Союзу споживачів комунальних послуг, голова комітету ЖКГ, благоустрою, екології та охорони навколишнього середовища Громадської Ради при КМДА Олег Попенко зазначив, що ДТЕК не має жодного відношення до АЕС.

"У нас для цього є Енергоатом, який контролює роботу цих станцій. Тому, якщо є питання до роботи АЕС, то це точно питання до Енергоатому", – каже експерт.

Відповідаючи на запитання, чому ДТЕК не вкладав гроші в захист енергетичної інфраструктури, Олег Попенко зазначає, що йому важко сказати, чи проводив ДТЕК якусь роботу чи ні.

"Що мається на увазі під захистом енергетичної інфраструктури? Якщо купівлю систем протиповітряної оборони, то для приватної компанії навряд чи це можливо. Якщо ми бачимо, що навіть Україна на державному рівні не може знайти для себе достатньо систем ППО, то що говорити за приватні компанії, яким фізично їх ніхто не продасть. А чи робили вони на об'єктах якийсь захист, такі об'єкти, як ту ж теплову електростанцію, дуже складно захистити від обстрілів ракет, бомб та іншого. Питання захисту енергетичної інфраструктури має стояти швидше на рівні держави, ніж на рівні приватної компанії", – прокоментував експерт.

Щодо можливості брати у держави пільговий кредит під 5-7-9%, то, на думку Олега Попенка, ДТЕК користується цими кредитами, але цих коштів не вистачає.

"Україні багатьом підприємствам навіть не вистачає грошей за програмою 5-7-9%, тому що їх, навпаки, забрав ДТЕК для відновлення своїх потужностей. Чому в ДТЕК розповідають про брак коштів? Це певний тип тиску на державу. Адже держава винна ДТЕК за сонячну генерацію 15 чи 17 млрд гривень. Ось вони й скаржаться, що їм не вистачає грошей. Насправді, що говорити про простих українців, яким нема чим платити за комуналку при скаргах ДТЕК, що їм не вистачає грошей. Я думаю, що зараз нерелевантно чути скарги від приватних компаній, що їм не вистачає грошей. Ресурси завжди можна знайти. Якщо не вистачає грошей, ДТЕК завжди може випустити цінні папери та піти запозичувати їх, як вони щороку роблять, на європейському, на світовому ринку під ті самі облігації, під гарантії держави чи під власні певні гарантії, не розповідаючи про брак грошей на всіх ефірах", – зазначив голова Союзу споживачів комунальних послуг.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому держава не націоналізує ДТЕК: що відбувається на енергоринку України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Донбас

29 червня 2024, 07:33

"План закінчення війни буде готовий в цьому році, - Зеленський" И толку от этого плана? Ты, гнида циничная, уже планировал пивко попивать в Крыму, и что? Очередная обіцянка цяцянка. Клоуну поверить - себя обмануть. Мерзкий, циричный Лжец.

Донбас

29 червня 2024, 06:37

Вклала, вклала, у карманы свої. Гніди цинічні, брехливі. Ніхто з влади не говорить правди. Тільки ворують і ворують. Горіти їм всім в аду


Новини