Головна Новини Суспільство події Чому держава не націоналізує ДТЕК: що відбувається на енергоринку України
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому держава не націоналізує ДТЕК: що відбувається на енергоринку України

Питання націоналізації ДТЕК час від час обговорюється першими особами в країні, проте досі справа не зрушує з місця

5 червня 2024, 18:55 comments1564
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський в одному зі своїх інтерв'ю вже після початку повномасштабної війни по суті анонсував продовження націоналізації енергетичних активів. Видання "Коментарі" поцікавилося у експертів, чи може держава взятися за націоналізацію ДТЕК? Якщо так, то чому досі цей процес не просувається.

Чому держава не націоналізує ДТЕК: що відбувається на енергоринку України

ДТЕК. Фото: з відкритих джерел

Обленерго повинні бути в першу чергу націоналізовані

Керуючий партнер "Національної антикризової групи", економічний та політичний експерт Тарас Загородній зазначив, що, якщо виходити з логіки, що зараз пошкоджені станції, які належать ДТЕК, і держава буде витрачати кошти на те, щоб їх відновлювати, то вони повинні бути в державній власності. 

"Тобто компанія ДТЕК зараз несе збитки і, відповідно, вона повинна бути в державній власності, якщо вона відновлюється за рахунок платників податків. Припустимо ті ж ТЕЦи. Стосовно іншої генерації, то нехай займається генерацією. Я прихильник того, щоб взагалі не тільки в компанії ДТЕК, а й в інших власників були націоналізовані обленерго. Тому що це нонсенс, коли власник генерації контролює, в тому числі, розподіл електроенергії. Це, до речі, взагалі порушення антимонопольних норм Третього європейського Енергопакету", – зазначив експерт.

Він наголошує, виходячи з ситуації, яка склалася на сьогодні, всі обленерго повинні бути націоналізовані і максимально лібералізовано виробництво генерації в нашій країні. 

"Тобто, хто хоче, той і може мати біогазові установки чи газокомпресорні. Повинна бути лібералізована така річ, як можливість створення мереж, незалежно від вибору обленерго. Умовно кажучи, декілька виробників якогось регіону можуть об'єднатися, маючи власну генерацію і самим виробляти мережу, для того, щоб вирішити проблему, пов'язану з нестачею генерації, яка у нас настала після ударів РФ по енергооб'єктах. А компанія ДТЕК може інвестувати в виробництво генерації власне, скільки там забажає, але на загальних умовах, як і всі виробники", – говорить Тарас Загородній.

Експерт наголосив, що він є прихильником того, щоб на цей ринок заходила максимальна кількість виробників, в тому числі дрібних.

"Умовно кажучи, проста людина з сонячною батареєю теж повинна мати можливість торгувати енергію, якщо у неї вона є. Віддавати в мережу або обленерго, або власну мережу створити. Резюмуючи, чому обленерго повинно бути державним? Тому що доступ має бути вільним для всіх виробників, а не переслідувати приватний інтерес для того, щоб виставляти великі рахунки щодо підключення чи непідключення", – підсумував співрозмовник порталу "Коментарі".

Держава вже давно мала націоналізувати ДТЕК

Експерт Української фабрики думки Юрій Гаврилечко пропонує навіть по-іншому ставити питання, зокрема, не так, що "держава може взятися за націоналізацію ДТЕК", а так, що "держава вже давно повинна була це зробити". 

Більше того, наголошує експерт, уряд, як розпорядник національних активів та основний акціонер державних підприємств, мав би ліквідувати на весь час дії особливого періоду, що почався із застосуванням воєнного стану, корпоративне управління, прибрати з усіх підприємств наглядові ради та встановити фіксовані низькі заробітні плати.

"Доля менеджменту, на рівні не вище двократного середнього показника по компанії. І її зростання тоді напряму залежало б від росту зарплат працівників. Для націоналізованого ДТЕКу – так само. Бо будь-яка компанія на монопольному ринку може спокійно працювати навіть без топ-менеджменту, під керівництвом чиновників профільного міністерства напряму, а без кваліфікованого персоналу – не зможе. А, щодо того, чому це не зроблено... я не прем'єр. Та й думки читати не вмію", – прокоментував Юрій Гаврилечко.

Окрім того, додав експерт, лише жорстка ієрархія та єдине керівництво всією енергосистемою доцільні під час війни. 

"Тож є в нас Міненерго? Ну, то нехай й керуванням займається й несе відповідальність. Бо зараз проблем безліч, а відповідальних не знайдеш", – резюмував Юрій Гаврилечко.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи можна було уникнути підвищення тарифу на світло: що відбувається з енергетикою України.






Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Донбас

5 червня 2024, 21:01

Какое же у нас сволочное правительство, мерзкие, циничные твари. Специально выключают свет в Киеве на 7 часов, чтобы оправдать поднятие тарифов на электроэнергию. Эти твари будут повышать и повышать тарифы, набивая себе карманы, пока народ будет позволять это делать. А народ у нас амебы, на майдан только за деньги выходит, как 2014 году. А твари те, зе-выблядки - будьте вы все и ваши семьи прокляты на века, твари.


Новини