Головна Новини Суспільство події Чому українці вважають відповідальним за корупцію президента – про що свідчить реакція влади
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому українці вважають відповідальним за корупцію президента – про що свідчить реакція влади

Українці розуміють, що багато людей, пов'язаних з корупцією, призначені саме зі схвалення Офісу президента

12 вересня 2023, 10:30
Поділіться публікацією:

Опитування, проведене у середині літа Фондом "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва та Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) продемонструвало, що майже 80% українців вважають – президент Володимир Зеленський несе пряму відповідальність за корупцію в Кабміні та військових адміністраціях. Це вже викликало невдоволення у голови фракції "Слуга народу" у Верховній Раді Давида Арахамії. Дослідження він назвав маніпуляційним, заявивши, що президент має займатися іншими справами (тою самою війною), а не підміняти собою антикорруційну вертикаль. Про що свідчать дані опитування – і реакція на нього представників влади? Як події можуть розвиватись далі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чому українці вважають відповідальним за корупцію президента – про що свідчить реакція влади

Корупція в Україні Фото: з відкритих джерел

ОП має всі можливості зупинити безглузді витрати

Засновник "Студії Здорового Сенсу", підприємець, громадський діяч Павло Себастьянович розмірковує так:

"Зеленський в інтерв'ю іноземним та вітчизняним журналістам говорить про те, що бруківка, стадіони, басейни, тенісні корти – усі ці млрд грн, які зливаються на благоустрій та озеленення під час війни – не його відповідальність. Але всі чудово розуміють, що ключові пости у нашій державі призначаються саме з Офісу президента (ОП)".

За словами експерта, припинити бюджетну вакханалію, коли колосальні кошти витрачаються не на закупівлю озброєння, не на виробництво власних озброєнь, може (і повинен!) той самий Кабмін.

"У статті 12 закону про воєнний стан це чітко прописано. Прем'єр Шмигаль цього не зробив, не захотів ухвалити постанови, які б перенаправили держзакупівлі на реально важливі цілі, – наголошує Павло Себастьянович. – Це могли б зробити і депутати – провести секвестр бюджету, перенаправивши левову частку коштів на війну. Але навіть, коли в парламенті з'являється така ініціатива – її "банить" міністр фінансів. Виходить, усі люди, призначені Зеленським, ОП – проти того, щоб направити максимум можливих коштів на оборону країни".

Тож результат опитування, де левова частка українців вважають саме Зеленського відповідальним за корупцію, є абсолютно виправданим. Відповідає реальності, впевнений експерт. Під час війни президент ще й верховний головнокомандувач, котрий відповідає і за міжнародну підтримку, і за фронт, і за тил, включаючи боротьбу з корупцією, наголошує Павло Себастьянович.

"До речі, окрім Кабміну та ВР перенаправити ці кошти може й РНБО. Яку очолює президент. Або сам ОП, де зібрано реальний Кабмін. За економіку відповідає Шурма, за правоохоронну сферу – Татаров, за суди – Смирнов... Думаю, ОП має всі можливості зупинити безглузді витрати. І направити на підтримку наших військовослужбовців кошти НБУ, а також ті, що можна отримати, зламавши численні схематози. Але це не робиться. Ну, а те, що Арахамія написав із цього приводу критичний (на адресу опитування) текст у своєму телеграм-каналі, викликає ще більше обурення. Як і те, що він наголосив – лише з наступного року Україна перейде на "бюджет війни". Це означає, що ще чотири місяці в тилу будуть деребанитися гроші, які потрібні нашим військовослужбовцям", – констатує експерт.

Такі настрої суспільства – реакція на постійні історії з хабарництвом депутатів монобільшості, історії з корупційними скандалами у Міноборони

На думку політичного аналітика Павла Нусса, результати цього опитування шокували Банкову.

"Там побачили наслідки своїх дій (і бездіяльності) у настроях громадян. І вже даремно почали називати маніпулятивними результати двох загальнонаціональних опитувань, проведених Фондом Демініціативи ім. Ілька Кучеріва спільно з Центром Разумкова та КМІС у липні та серпні 2023. Це виглядає як явна спроба виправдати Зеленського, який разом із главою Офісу президента – Єрмаком мають безпрецедентну монополію на кадрову політику всього держуправління і фактично монополію на корупцію", – підкреслює експерт.

На його думку, такі настрої суспільства – реакція на постійні історії з хабарництвом депутатів монобільшості, історії з корупційними скандалами у Міноборони, а найголовніше – історії з відсутністю покарання корупціонерам.

"На час проведення опитування не було ще й історії зі спробою відтягнути відкриття декларацій чиновників на рік. Тоді цифри могли б бути ще сумнішими для Банкової, – зазначає Павло Нусс. – Дивно, що Зеленський ніяк не може зрозуміти – імітація боротьби з корупцією вже не переконує людей, навіть тих, хто у 2019 році віддав йому свій голос на виборах".

Усі, хто зараз при владі, дають зрозуміти, що вони – вірні слуги президента і люди не надто хочуть розбиратися – хто і за що повинен відповідати

Адвокат, кандидат юридичних наук, громадський діяч Сергій Войченко вважає, що результати подібних опитувань відображають розчарування суспільства, яке має традиційно завищені очікування від президента, а також – нерозуміння того, як діє вертикаль держуправління.

"Зеленський та його оточення самі потрапили до цієї пастки. Практично кожні вибори у нас проходять під гаслом – таке-то (прізвище може бути Ющенко, Янукович, Порошенко, Зеленський) прийде – і порядок наведе. Мовляв, саме ця людина та її команда знають, як зробити життя в Україні кращим. У випадку з діючим президентом — хтось голосував за Зеленського, хтось — за його кінообраз Голобородько із серіалу "Слуга народу", назва якого стала і назвою пропрезидентської партії. Результат передбачуваний – завищені очікування змінюються різким розчаруванням", – пояснює експерт.

При цьому, продовжує він, спроба усунути вектор відповідальності на тих чи інших чиновників не сприймається більшістю українців.

"Адже всі, хто зараз при владі, дають зрозуміти, що вони – вірні слуги президента. І люди не надто хочуть розбиратися – хто і за що повинен відповідати. У країні є явна централізація влади, є монобільшість, сформована з пропрезидентської політичної сили. Тож відповідальність – політична – покладається саме на першу особу держави", – зазначає Сергій Войченко.

Крім того, наголошує він, певні популістичні кроки в рамках боротьби з корупцією без реальних змін також призводять до масового розчарування громадян.

"Ну й не забуватимемо, що боротьба з корупцією, на жаль, стала в Україні більш прибутковим заняттям, ніж сама корупція. Утримання антикорупціонерів з їхніми надхмарними зарплатами обходяться набагато дорожче, ніж дії деяких корупціонерів", – констатує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" – чи згодні росіяни зупинити війну та повернути окуповані території: опитування.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини