Головна Новини Суспільство події Чому українці сиділи без світла в серпні: що стоїть за тривалими відключеннями електроенергії
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому українці сиділи без світла в серпні: що стоїть за тривалими відключеннями електроенергії

14 годин без електроенергії: що спричинило тривалі відключення у серпні

2 вересня 2024, 13:59 comments1413
Поділіться публікацією:

У серпні українці зіткнулися з тривалими стабілізаційними відключеннями електроенергії, які подекуди сягали 14 годин на добу. Ці відключення викликали обурення серед населення та породили чимало питань: чому у розпал літа, коли енергоспоживання традиційно знижується, виникла необхідність в таких жорстких заходах. Що стоїть за цими відключеннями, і чи можна було їх уникнути розбиралися “Коментарі” 

Чому українці сиділи без світла в серпні: що стоїть за тривалими відключеннями електроенергії

осійські атаки та енергетична криза влітку: чому Україна залишилася без світла

Як повідомили в НЕК "Укренерго", основною причиною введення стабілізаційних відключень стали наслідки попередніх масованих обстрілів енергетичних об’єктів з боку Росії. Особливо важким ударом для енергосистеми стала атака 26 серпня 2024 року, яка була однією з наймасштабніших за останні місяці. Росія використала комбінований ракетно-дроновий удар, ціллю якого стали високовольтні мережі України.

Ця атака стала дев'ятою за рахунком з початку року, і в результаті попередніх обстрілів Україна втратила близько 9 ГВт генеруючих потужностей. Для порівняння, це більше, ніж сумарне споживання таких країн, як Словаччина, Латвія, Литва та Естонія. Хоча частину зруйнованих об'єктів вдалося відновити, деякі енергетичні об'єкти все ще перебувають у ремонті, що й призвело до дефіциту потужностей в енергосистемі.

В умовах воєнного стану інформація щодо обсягів генерації та стану відновлення пошкоджених об'єктів залишається закритою для широкого загалу. Проте, представники НЕК "Укренерго" наголошують, що саме ці атаки стали єдиною причиною запровадження стабілізаційних відключень. Інших причин для введення таких жорстких заходів не було.

Нагадаємо, що під час офіційного візиту в США, українська делегація на чолі з віцепрем'єр-міністеркою Юлією Свириденко провела низку важливих переговорів із американськими урядовцями та представниками бізнесу, обговорюючи стратегії швидкого відновлення та модернізації української енергетичної системи. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини