Головна Новини Суспільство події Чому Угорщина продовжує руйнувати єдність усередині ЄС – хто може поставити на місце Орбана
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Угорщина продовжує руйнувати єдність усередині ЄС – хто може поставити на місце Орбана

Поки не будуть розкриті особисті мотиви Орбана і Ко в усьому, навряд чи вдасться якось вплинути на позицію офіційного Будапешта

16 травня 2023, 15:55 comments2644
Поділіться публікацією:

Угорщина знову каламутить європейську воду. Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан продовжує критикувати Європейський Союз, порівнюючи нацистські ідеї Адольфа Гітлера із демократичним об'єднанням Європи. Раніше орбанівські висловлювання про необхідність припинити підтримку України у війні проти Росії викликали схвалення екс-президента РФ Дмитра Медведєва, який зараз займає посаду заступника голови Ради безпеки і дивує світ істериками у своєму Телеграм-каналі. Чому угорська влада поводиться саме так? Як її поставити на місце? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чому Угорщина продовжує руйнувати єдність усередині ЄС – хто може поставити на місце Орбана

Віктор Орбан. Фото: з відкритих джерел

Без залучення спецслужб економічної розвідки ЄС чи США, без дій розвідвідомств тут не обійтися

Народний депутат Верховної Ради України ІХ скликання Сергій Магера поділився такою думкою:

"Проросійська позиція керівництва Угорщини сформувалася не вчора. Близькість точок зору Орбана та Путіна на ті чи інші політичні процеси часом неймовірно дивує. Складається враження, що це Угорщина перебуває у складі ОДКБ, а чи не, наприклад, Казахстан".

Політика – це концентрована економіка, нагадує експерт. На його думку, щоб зрозуміти причину та мотиви такої поведінки Угорщини, так само, як на це вплинути, слід проаналізувати, що відбувається в економіці цієї країни. Фактично не здатної вижити самостійно. Плюс – проаналізувати зв'язки нинішнього угорського керівництва із Москвою.

"Думаю, що без залучення спецслужб економічної розвідки ЄС чи США (з огляду на те, що Угорщина є ще й членом НАТО), без дій розвідвідомств тут не обійтися. Поки не будуть розкриті особисті мотиви Орбана та Ко у всьому тому, що навряд вдасться якось вплинути на позицію офіційного Будапешта, – вважає Сергій Магера. – Не раз висловлювалися думки про велику корупцію (на найвищому рівні) під час будівництва в Угорщині АЕС (почалася ще за СРСР, триває за РФ). Можливо, саме через тотальну залежність від Кремля Орбан піднімає ставки, критикуючи вже не Україну, а ЄС. Практично ретранслюючи меседжі кремлівської пропаганди про те, що ЄС – нібито штучне утворення, що воно обов'язково розвалиться".

Орбану важливо мати економічні відносини з китайською та російською владою, яка не запитує, куди і як витрачаються гроші

Доктор політичних наук, експерт Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Ігор Петренко розмірковує так:

"Орбан виглядає бридко зі своїми заявами. Нагадує елітну повію. Намагається навіть не так підмазатись до РФ (хоч, зрозуміло, що та використовує його висловлювання у своїх пропагандистських цілях), скільки – натиснути на ЄС. Для торгів із ним. Оскільки керівництво Євросоюзу все частіше використовує проти розперезаної угорської влади батіг, а не пряник, як було раніше".

Така поведінка офіційного Будапешта викликає неприховане роздратування у багатьох країн, що входять до ЄС, зазначає експерт. Особливо у країн східної та південно-східної Європи, які пам'ятають "принади" життя в соцтаборі. Звідси, наголошує Ігор Петренко, жорсткі заяви того ж таки глави румунського МЗС про те, що, якщо Угорщині так некомфортно в Євросоюзі, вона може його покинути.

"Слід також розуміти, що антизахідна риторика Орбана, його критика ліберал-демократів має певну підтримку в угорському суспільстві, яке, як і російське, страждає на фантомні болі за імперським минулим. За втраченими після Першої світової війни територіями. Через те, що багато угорців живуть з того часу в інших країнах. Як наслідок – Орбан і йому подібні шукають якусь "фішечку", яка показуватиме їхню особливість, якусь винятковість, "особливу думку". Водночас переважна більшість угорців насправді проти виходу з ЄС, оскільки розуміють, що економічно їм дуже вигідно залишатися його членом. І, якщо Орбан продовжуватиме в тому ж дусі, а ЄС сильніше закручуватиме гайки, навряд чи це знайде розуміння у електорату", – вважає експерт.

Він також звертає увагу, що Орбан намагається знаходити нові джерела фінансування, підтримки серед недемократичних країн. Насамперед, у РФ та Китаї.

"Для того, щоб реалізовувати ту систему влади, в якій йому комфортно, необхідний контроль над медіа, якісь "плюшки" елітам, можливість заробляти так, щоб була "чорна каса". З ЄС такі номери не проходять. Тому Орбану так важливо мати економічні відносини з китайською та російською владою, яка не запитує, куди і як витрачаються гроші, необхідні для виживання орбанівського режиму", – наголосив Ігор Петренко.

Але, якщо раніше цей шантаж якось працював, і ЄС намагався, скажімо так, задобрити Угорщину, то зараз офіційний Будапешт отримує відлуп у вигляді зниження фінансування.

"До того ж, – продовжує експерт, – усі ці "закидони" Орбана не сприймаються серйозно. За принципом: собака гавкає – караван іде. Угорський прем'єр розкидається гучними заявами, періодично блокує ті чи інші ініціативи (що вже стало приводом для можливого перегляду механізму прийняття рішень у ЄС – не обов'язково одноголосно). Але коли йдеться про ухвалення остаточного рішення, Будапешт, як правило, йде назад. Не стає, як та сама Туреччина, яка заблокувала рух Швеції до НАТО, у жорстку позицію. Приєднуючись зрештою до спільної думки. Це знову ж таки показує слабкість Орбана. Відсутність у нього принципів, які він готовий обстоювати. Відсутність позиції як такої. Фактично, в угорського прем'єра – криза жанру. Та політична риторика, в якій йому комфортно, вже не працює на рівні ЄС і пробуксовує навіть усередині Угорщини".

Читайте також на порталі "Коментарі" — жити залишилося не так уже й багато: Буданов зробив нову заяву про стан здоров'я Путіна.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини