Головна Новини Суспільство події Чому світ на порозі нової Холодної війни – чи можуть покращитись відносини між США та КНР
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому світ на порозі нової Холодної війни – чи можуть покращитись відносини між США та КНР

Китаю важливо обійтися зараз без жорсткої конфронтації зі США, інакше це вдарить по його економіці

7 жовтня 2023, 16:22
Поділіться публікацією:

Президент США Джо Байдена та лідер Китайської Народної Республіки (КНР) Сі Цзіньпін можуть зустрітися на полях саміту Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва (АТЕС), який відбудеться 11-17 листопада у Сан-Франциско. Тим часом стало відомо, що США наклали санкції на понад 40 компаній з Китаю через сприяння російській оборонці. Які очікування від гіпотетичної зустрічі американського та китайського лідерів? Чи вдасться покращити відносини між країнами, а також переконати КНР не підігравати РФ у її агресії проти України? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чому світ на порозі нової Холодної війни – чи можуть покращитись відносини між США та КНР

США та Китай. Фото: із відкритих джерел

Немає можливості Вашингтону та Пекіну вийти на якісь домовленості

Політтехнолог, співзасновник Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький поділився такою думкою:

"Зважаючи на те, що американці продовжують санкційну боротьбу з китайськими виробниками, що не видно кінця і краю візитів американських конгресменів на Тайвань (а це – жахливий удар по самолюбству Китаю), я не бачу на даний момент можливості виходу Вашингтона і Пекіна на якісь домовленості".

Більше того, продовжує він, – і російсько-українська війна, і ізраїльсько-арабська теж стають полем протидії американців та китайців.

"Ми бачимо, хто кого підтримує під час агресії Росії проти України. Не секрет і те, що за Ізраїлем стоять США, за Палестиною – Іран, а за Іраном – Китай. Швидше є ймовірність, що розгориться ще низка конфліктів – тих, що слабо тліють або навіть заморожені", – вважає експерт.

За його словами, це практика, яка існувала за часів Холодної війни. Коли є два блоки – СРСР та його сателіти – і США із союзниками. Між собою Союз та Штати не воювали, але вся планета, по суті, була їх полем бою, коли вони підтримували ті чи інші режими (повстанців) – і воювали по суті їхніми руками. Або були присутні в тій чи іншій війні самі (Корея, В'єтнам, Афганістан), не доводячи це до прямих зіткнень між собою.

"Схоже, до цього йде знову, лише місце Союзу зайняв Китай. У якого, як і у СРСР свого часу, – друга економіка світу, яка намагається тягатися з першою – американською", – констатує Олексій Голобуцький.

Китай та США продовжать грати у довгу

Економічний та політичний експерт Борис Кушнірук вважає, що відносини між Вашингтоном та Пекіном не покращуватимуться. Вони, щоправда, і не перебувають у певній гарячій стадії, уточнює експерт. Йде стратегічна гра, в якій неможливо швидко перемогти чи програти. Своєрідна шахова партія.

"Я не вірю, що Китай припинить допомагати Росії. Він категорично не хоче, щоб та програла. Такий поворот подій може вивести РФ із ролі китайського сателіту, яку вона почала відігравати, послабшавши на тлі широкомасштабного вторгнення в Україну. Її території, ресурси зараз на всю використовує Китай. І хоче продовжувати. Саме тому він не зацікавлений у програші РФ. Саме тому продовжить допомагати їй. При цьому допомагати акуратно, щоб не підставлятися під санкції. Діючи в рамках тієї ж шахової партії", – пояснює Борис Кушнірук.

Він зазначає, що також слід розуміти – КНР зіткнулася з економічною кризою стратегічного характеру, що наростає. І Китаю важливо обійтися без жорсткої конфронтації зі США. Інакше це вдарить по його економіці.

"Отже, Пекін продовжить грати у довгу. Без різких рухів. Як і США. Ну, а якісь санкції проти низки китайських компаній, якісь взаємні "підстави" — це не радикальні кроки, які у відносинах КНР та Штатів не проглядаються навіть у теорії", – підсумовує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" – чи відвернеться головний союзник від України – від чого залежатиме допомога США.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини