Головна Новини Суспільство події Чому спливли скандали з військкомом Борисовим та нардепом Аристовим – як відреагував Зеленський
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому спливли скандали з військкомом Борисовим та нардепом Аристовим – як відреагував Зеленський

Навряд чи для президента стало новиною, що члени його партії, а також низка держчиновників під час війни займаються відпочинком, особистими справами, бізнесом

26 липня 2023, 12:34 comments3437
Поділіться публікацією:

На фоні скандалів зі стрімким збагаченням під час війни тепер уже екс-начальника Одеського обласного територіального центру комплектування Євгена Борисова, а також мальдівським "відрядженням" нардепа з фракції "Слуга народу" Юрія Арістова, президент України Володимир Зеленський виступив із жорсткою критикою їх та подібних до них. У вечірньому зверненні 25 липня він розкритикував військкомів, суддів та депутатів, які думають, що "війна десь там, десь далеко від них", наголосивши, що острови та курорти під час війни, а також заробіток у "військкоматі" та хабарі в судах — це зрада державних принципів та інтересів суспільства. Чому два ці резонансні випадки стали надбанням громадськості лише після журналістських розслідувань? Чи щирий Зеленський у своєму обуренні? Чи можуть масово полетіти голови та розпочатися посадки? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чому спливли скандали з військкомом Борисовим та нардепом Аристовим – як відреагував Зеленський

Екс-військком Євген Борисов. Фото з відкритих джерел

Таких резонансних випадків у країні навіть не десятки, а сотні

Голова профспілки Українська незалежна фундація юристів, голова АТ "Кравець та партнери", адвокат Ростислав Кравець міркує так:

"Якщо бути об'єктивними, навряд чи слід говорити про журналістські розслідування. Немає у журналістів таких можливостей. Найімовірніше, спецслужби (невідомо поки що якої країни) дали журналістам, які фінансуються іноземними урядами, певну інформацію. А ті після відповідних погоджень виклали її в публічну площину. Щодо критики з боку Зеленського, навряд чи для нього стало новиною, що члени його партії, а також низка держчиновників під час війни, м'яко кажучи, відірвані від життя, займаються відпочинком, особистими справами, бізнесом. Це точно не секрет. Особливо для глави держави".

І, звичайно, акцентує експерт, займатися такими випадками має не президент, а Верховна Рада (де є відповідні комітети), спецслужби тощо.

"Якщо вирішили звільняти чи притягувати до відповідальності тих осіб, які повели себе неналежним чином, виконуючи при цьому ті чи інші функції, слід порушувати питання і про звільнення, притягнення до відповідальності керівників тих служб, які своєчасно про це не повідомляють. Крім того, треба вивчити способи отримання подібної інформації журналістами. Це важливо для нацбезпеки", – вважає Ростислав Кравець.

Він не виключає, що поява в публічному просторі інформації про Арістова та деяких інших "зарваних" нардепів, чиновників тощо пов'язана або з тим, що вони не так у якийсь момент голосували, або з якимись особистими неприязними відносинами.

"Ось за них і взялися. Впевнений, що таких випадків навіть не десятки, а сотні. Але про них чомусь мовчать. Що викликає у громадян України скоріше зневіру та недовіру до державної влади, включаючи президента, аніж його підтримку після чергових критичних заяв, – зазначає експерт. — Що стосується ситуації з військкомом, що різко збагатився, а також того, що президент визнав величезну кількість подібних випадків — це теж не секрет. І питання тут навіть не до Борисова, а до тих служб, які мають займатися подібними справами в автоматичному, а не ручному режимі, як відбувається зараз. На жаль, у нас триває дика мобілізація, яка всіляко підтримується держорганами влади. Вона покриває та навіть заохочує незаконні дії, порушення прав громадян. Що і призводить до появи такого роду борисових. І намагатися все навісити лише на військкомів – це підривати довіру до цієї системи, а також до президента та влади загалом. Потрібно вирішувати питання саме з дикою мобілізацією, з порушенням законодавства в даному аспекті, що відкриває перед деякими можливості для незаконного збагачення".

Зараз триває війна – і розбиратися з подібним Верховний Головнокомандувач точно не повинен

Експерт Української фабрики думки Юрій Гаврилечко поділився такою думкою:

"До тих пір, доки подібні приклади явної невідповідності витрат з доходами у нардепів (яким бізнесом займатися заборонено взагалі-то) і чиновників, держслужбовців, співробітникам патронатних служби тощо привертатимуть увагу президента, а не правоохоронних органів – жодні голови нікуди не летітимуть".

У президента, наголошує експерт, зовсім інші повноваження та сфера відповідальності.

"Наразі йде війна – і розбиратися з подібним Верховний Головнокомандувач точно не повинен! Як мінімум тому, що це витрачає його час та сили", – аргументує Юрій Гаврилечко.

Читайте також на порталі "Коментарі" — несподіваний поворот усередині Слуги народу: Комітет Ради не підтримав відставку міністра Ткаченка.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини