Головна Новини Суспільство події Чому Росія все ще має вагу на Заході – за рахунок чого російське лобі досить сильне
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Росія все ще має вагу на Заході – за рахунок чого російське лобі досить сильне

Російському лобі ефективно працювати у США на сьогоднішню Росію – повного ізгоя та зразок диктатури – вкрай складно

15 лютого 2023, 09:35 comments3152
Поділіться публікацією:

Майже через рік з початку широкомасштабного російського вторгнення, країна-агресор серйозно втратила вагу на міжнародній арені. І ближче до сумної річниці їй обіцяють нові удари. Тим часом громадянам РФ все ще легко отримати шенгенську візу в таких країнах, як Угорщина, Італія та Греція. А російське лобі досі досить сильне у багатьох країнах. Експерти розповіли виданню "Коментарі", де це виражається особливо яскраво і яких прийомів вдається Росія.

Чому Росія все ще має вагу на Заході – за рахунок чого російське лобі досить сильне

Прапор Росії. Фото: Getty Images

Росія намагається просувати свої тези через певні громадські організації

Телеведучий, медіаексперт, політичний оглядач Сергій Дойко розповідає:

"Побачив днями аналіз ISW щодо інформаційно-психологічних операцій (ІПСО) Росії протягом першого року війни в Україні. Висновок цілком очікуваний: РФ відновила здатність до подібних кампаній – як на підтримку своїх конкретних стратегічних цілей, так і для пом'якшення наслідків невдач на полі бою".

Експерти ISW, зазначає експерт, закликали Захід критично оцінювати контекст російських інформаційних операцій, адекватно ставитися до проявів проросійського лобізму, уникати взаємодії з Москвою на основі хибної суті нарративів, що закидаються в суспільство.

"У мене одразу виникли питання: "Наскільки після року війни проросійське лобі продовжує ефективно працювати в головному союзнику України – США? Які видозміни відбуваються в тактиці тих, хто ще недавно відкрито закликав до партнерства з Кремлем і всіляко намагався мінімізувати саму можливість будь-якого загострення відносин з Путіним? Ситуацію на місці мені пояснив американський адвокат та член Ради директорів міжнародної правозахисної агенції WEST SUPPORT Юрій Ванетик, який вважає, що "зараз російське лобі в США себе перетворить". Що мається на увазі? Зараз російському лобі ефективно працювати у США на сьогоднішню Росію – повного ізгоя і зразок диктатури – вкрай складно. Ті, хто відстоює російські цілі та російські політичні позиції тоді, коли з Росією у всіх цивілізованих країн псуються відносини, повинні вдавати, що вони – ніякі не проросійські, а хочуть допомогти виключно Америці чи Європі. Тобто вони починають наголошувати на чисто інтересах США чи Європи, а вже побічно намагаються проштовхувати російські ідеї", – пояснює експерт.

За його словами, такі люди повинні вдавати, що їхні зусилля – не прямо на користь Росії, а на користь США.

"Це єдине, що сьогодні може працювати. Решта вже не сприймається. У США працює виключно американський інтерес. І саме тому багато хто з політиків, які, так чи інакше, продовжують дивитися у бік Кремля, не говорять уже, мовляв, "Росія хороша" і так далі, а заявляють, мовляв, "не в американських інтересах витрачати величезні гроші на війну в Європі" тощо. Прямо виправдовувати Росію чи прямо популяризувати її у США зараз просто неможливо. І захищати навіть "невинну російську" в США зараз вже нереально, – зазначає Сергій Дойко, спираючись на коментарі Юрія Ванетика. – Тільки шляхом усунення акцентів на суто американські інтереси "російське лобі" зможе хоч якось у майбутньому бути присутнім у медіа чи політикумі США. Іншого варіанту росіян просто немає і, очевидно, вже не буде. Вони, мабуть, непогано засвоїли третє правило Гліба Жеглова: "Якнайшвидше знайди в розмові тему, яка людині близька і цікава". Вони знайшли таку тему. Бо що може бути ближчим для США, ніж інтереси самих США? Ось Кремль і на цьому намагатиметься грати".

Росія робить великі ставки на медіа-замовлення

Політтехнолог, партнер SIC Group, голова Інституту демократії та розвитку PolitA та партії "Національна платформа" Катерина Одарченко зазначає, що офіційним лобізмом, який реєструється, Росія практично не користується.

"Здебільшого вона реєструвала такі активності лише для „Газпрому”. Якщо переглянути відповідні реєстри у тому самому Євросоюзі, можна побачити, через кого росіяни це все оплачували. Але це лише вершина айсбергу. Такі реєстрацію РФ проводить від сили на 2-5% від того, що насправді лобіює", – підкреслює експерт.

За її словами, переважно Кремль діє звичними для себе підкилимними методами. Використовує методи формування громадської думки, GR-інструменти.

"По-перше, робиться велика ставка на медіа-замовлення. Це масово практикується в Європі – Австрії, Німеччині. Відбувається просування російських меседжів (прямого наративу), а також зручній Москві аналітики. Наприклад, медіапроект, як німцям важко стало платити за газ. Начебто не про РФ, але зрозуміло, що в її інтересах. Деякі австрійські видання прямо відмовляли мені у співпраці з питань України, – зізналася Катерина Одарченко. – І журналісти звідти непублічно пояснювали, що ключовим клієнтом того чи іншого медіа-холдингу є Газпром. На жаль, подібна практика не припинилася досі".

Другий метод, продовжує експерт, це просування проросійських тез через певні громадські організації. У тому числі у Європарламенті, у Єврокомісії.

"Ще одним методом впливу є пряме чи опосередковане фінансування певних політичних сил. Найчастіше це не прямі грошові вливання, які можна відстежити, а допомога в агітації через Інтернет, через різні ЗМІ. Фактично йдеться про втручання у вибори. Причому практикують таке росіяни не лише в Європі, а й у США. Немає сумнівів, що певні політики чи партії отримують гроші і безпосередньо – шляхом офшорних рахунків", – ділиться Катерина Одарченко.

Крім того, розповідає вона, ведеться робота через медіа-агенства, піар-агентства, лобістські структури начебто під вивіскою екологічних ініціатив або "руху за демократичну Росію" (з просуванням тих самих кремлівських тез), шляхом видання різноманітних відповідних брошур, книг , аналітичні матеріали.

"Китай, до речі, діє так само, вкидаючи ті чи інші тези в ракурсі балансу своїх інтересів, – зазначає політтехнолог. – У Штатах – менше, у Європі – більше".

Читайте також на порталі "Коментарі" — підсумки Рамштайн-9: чи виправдалися очікування України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини