Головна Новини Суспільство події Чому піднімають питання підвищення мобілізаційного віку: перед якою дилемою опиниться Україна
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому піднімають питання підвищення мобілізаційного віку: перед якою дилемою опиниться Україна

Українській владі доведеться приймати непросте рішення

21 серпня 2024, 18:14 comments12548
Поділіться публікацією:

У Верховній Раді все частіше обговорюють можливість зниження призовного віку. Як повідомив нардеп Олексій Гончаренко, заборона мобілізації чоловіків, яким 18-25 років буде розглянута вже на початку вересня. За його словами, це питання важливо "дотиснути", адже це питання насправді є великою проблемоюПри цьому за зниження мобілізаційного віку регулярно висловлюються відомі медійні військові. У війську виступають за зниження до 20, а то й 18 років, щоб не програти війну. А демографи застерігають, що подальше зменшення мобілізаційного віку загрожує демографічній ситуації в Україні. Чи дійсно ситуація йде до того, що мобілізаційний вік таки доведеться знизити ще більше? Чим це загрожує? Видання "Коментарі" з цими питаннями звернулося до експертів.

Чому піднімають питання підвищення мобілізаційного віку: перед якою дилемою опиниться Україна

Мобілізація в Україні. Фото: з відкритих джерел

Варто бути більш уважнішими при підготовці нормативних актів

Голова профспілки Українська незалежна фундація юристів, голова АТ "Кравець та партнери", адвокат Ростислав Кравець вважає, що питання щодо мобілізації до 25 років виникло штучно, після того як Федір Веніславський з голоса вніс у Верховній Раді пропозицію щодо скасування безпосередньо такої категорії, як обмежено придатні. 

"Після це цього народними депутатами були внесені зміни в інші законодавчі акти, згідно яких фактично було втрачено можливість обмежено придатним особам, які не досягли 25 років, мати відстрочку від мобілізації. Виникла ситуація, коли придатні до військової служби до 25 років мають відстрочку, а обмежено придатні, які за новою категорією зараз придатні до служби у військових частинах забезпечення, можуть бути до 25 років мобілізовані. Батьки цих дітей відразу звернули на це увагу і просили вирішити питання. При цьому як показує цей час Міністерство оборони виступало проти", – зазначив експерт. 

Він наголошує, дуже добре, що, все ж таки, вдалося через Комітет Верховної Ради протиснути цей законопроект, який вирішить це питання і особи до 25 років не будуть мобілізовані. 

"Інший аспект цього питання – це повернути тих осіб, яких за цей час мобілізували, тому що є випадки, коли призивали і 19-річних і 20-річних осіб, які є обмежено придатними до військової служби. Сподіваюсь, що це рішення буде прийнято і ситуація буде врегульована. А в подальшому особи, які займаються питаннями розробки законопроектів і самі себе забронювали відповідно до останніх змін, все ж таки, будуть більш уважними при підготовці нормативних актів, які голосує Верховна Рада", – підсумував експерт.

Україну може чекати велика катастрофа

Адвокат, кандидат юридичних наук, громадський діяч Сергій Войченко поділився такою думкою:

"Військові експерти більш кваліфіковано можуть сказати чи потрібно зменшувати мобілізаційний вік. Адже виникає цікава дилема: що нам важливіше – територія чи населення. Якщо для збереження території ми кинемо туди основну масу чоловічого населення, то, навіть зберігши територію, там не буде кому жити. А, якщо ми цього не зробимо, втратимо територію. І вихід із цієї філософської дилеми має знайти президент України, українська влада. Або ж поставити дане питання перед українським народом чи у формі референдуму, чи в іншій формі".

При цьому Сергій Войченко припускає, що влада не візьме на себе відповідальність, заявивши, що ми вже зараз сідаємо за стіл перемовин і закінчуємо війну чи ми відмовляємося від певних українських територій. Адже, не складно собі уявити, який підніметься гвалт, наголошує експерт. 

"В той же, час хто буде жити на цих територіях, якщо ми зараз зменшимо мобілізаційний вік. Це призведе до ще більшого відтоку населення з території України. Тому що Тису тоді будуть просто пішки переходити. Нині маса народу виїжджає з України і ці люди вже не будуть повертатися, бо вони асимілюються. Звучали такі ідеї, що одна справа забрати на фронт чоловіка 35-40 років, який є готовим фахівцем, а інша – мобілізувати молодшого чоловіка, який ще не готовий фахівець, мовляв від цього економіка багато не втратить. Такі думки лунали, до речі, в Росії", – прокоментував співрозмовник порталу "Коментарі". 

За його словами, на сьогоднішній день питання зниження мобілізаційного віку було, є і буде залишатися досить нагальним. І ефективність більш молодших перед старшими є очевидною, тому що одна справа фізичні можливості на фронті 40-річного чи 50-річного чоловіка, й інша справа – 20-річного. 

"Проте, велика катастрофа для України може бути, коли ми збережемо території, але втратимо населення, яке там могло б жити. Тут суто політичне питання. Якщо Верховна Рада проголосує відповідний закон по зменшенню мобілізаційного віку, то будуть призивати. Проте, не слід забувати, що ми живемо в сучасному світі, де воюють не стільки людьми, скільки технологіями", – констатував експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — цифри продовжують зростати: у Міноборони назвали кількість заброньованих від мобілізації.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини