Головна Новини Суспільство події Чому лихоманить енергоринок України: на чому заробляє ДТЕК
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому лихоманить енергоринок України: на чому заробляє ДТЕК

Все більше запитань виникає щодо праведності функціонування енергоринку в Україні

15 липня 2024, 16:00 comments1361
Поділіться публікацією:

Енергоатом виробляє електроенергію. Транспортує та поширює її Укренерго. Тобто у перших є вартість виробництва. Вони виготовили електроенергію, у них закупили електроенергію і на цьому Енергоатом заробив. Укренерго заробило на тому, що поставило цю енергію споживачам. Яка роль у цьому ланцюжку ДТЕКу і головне, на чому заробляє ДТЕК? За що ДТЕК отримує гроші? Видання "Коментарі" з цими питаннями звернулося до експертів.

Чому лихоманить енергоринок України: на чому заробляє ДТЕК

Енергомережі України. Фото: з відкритих джерел

У нас фактично відсутній енергоринок, який повинен формувати ціну

Економіст, голова руху #SaveФОП та Спілки захисту підприємництва Сергій Доротич так прокоментував ситуацію:

"Для того, щоб зробити чіткий висновок і бути відповідальним за свої слова нам потрібно знати хоча би фінансову звітність Енергоатому, Укренерго, ДТЕК. І тоді, дивлячись на взаємозв'язки, договірні процеси, робити висновок, яку роль грає та чи інша компанія, де осідає прибуток. Однозначно можна сказати, що у нас в країні всі питання функціонування, як державних інститутів, так і державних підприємств, під великим секретом. Якщо ви будете намагатися ознайомитися з інвестиційними договорами по яким ДТЕК приватизував мережі в тій чи іншій області, фактично створивши монополію, то вам це не вдасться зробити. Це все навмисно засекречено для того, щоб можна було робити оборудки. Такі факти доведено не тільки нашими можновладцями, журналістами, а й міжнародними організаціями. Вони вже довели, що у нас фактично відсутній енергоринок, який повинен формувати ціну. Те, що є надзвичайні статки, які чомусь осідають в руках однієї людини, яка має кошти для придбання надзвичайно дорогої нерухомості у Франції, в той час, коли більшість бізнесів закривається – це теж показник. Але ми живемо не в США. У нас нема Бюро федеральних розслідувань. У нас немає американської податкової, яка б відреагувала на ці факти і покарала, або принаймні притягнула до відповідальності". 

Експерт констатував що є підтверджені факти про те, що енергоринок в Україні несправедливий. 

"Я, як підприємець це можу довести на фактах. Коли від мене, як підприємця, обленерго вимагають надати передплату по лімітах. Тобто, наприклад, в мене є ліміт, грубо кажучи 10 000 кВт, і від мене вимагають оплати наперед, без чого можуть відключити електроенергію. Але, сплативши наперед ціна фіксується не в кВт, а в гривнях. А потім міняється ціна і для мене, наприклад оплачені 10 000 кВт вже стають 7-8 тисячами кВт. Тобто я фактично кредитую приватну структуру, яка за мої гроші купляє електроенергію і мені ж продає дорожче. Про цю оборудку знають всі народні депутати. Дивує, що у всьому світі платять по факту, а  у нас вимагають передплату. Чому тоді не фіксується передплата в кВт? Друге питання отримання потужностей для будь-якого підприємця. Тут взагалі суцільна корупція. Для отримання потужностей потрібно спочатку заплатити колосальний внесок – 10,000 грн за кВт, так ще й потрібно "підмазати", щоб достукатися. Тому що завжди знайдуться відмовки про неможливість надання такої технічної можливості. Будуть розказувати, що вам потрібно прокласти мережу і передати її на баланс приватної фірми. Все це відбувається в нашому так званому енергоринку. Хоча швидше це енергомонополія в якій задіяні і приватні структури, які наближені до влади, і державні структури, які приймають законодавство у вигляді законів, постанов Кабміну, інші регуляційні документи", – зазначив Сергій Доротич.

Він підкреслює, що вже змінилася третя влада. Проте ці схеми є робочими і на них заробляють мільярди гривень. 

"Однозначно бізнесу від цього погано. Такий стан речей призводить до падіння бізнес активності, здорожчання товарів для споживачів. Все йде по деградуючій", – констатував співрозмовник порталу "Коментарі".

ДТЕК має свою генерацію

Голова Союзу споживачів комунальних послуг, голова комітету ЖКГ, благоустрою, екології та охорони довкілля Громадської Ради при КМДА Олег Попенко, коментуючи ситуацію звернув увагу на той момент, що дане питання не зовсім коректне, якщо ми цікавимося про роль ДТЕКу у розрізі питання.

"Почнемо із того, що Укренерго не продає електроенергію споживачам. Вони відповідають за передачу електроенергії високовольтними мережами. Розподіл електроенергії кінцевим споживачам виробляють обленерго. Обленерго у нас належать різним групам: Григоришину, Суркісам, Ахметову, росіянам (лужниківська група), державі", – зазначив експерт.

Плюс, додає Олег Попенко, окремо ДТЕК має свою генерацію, СЕС, ВЕС, ТЕС. Вони заробляють на генерації, простіше кажучи виробництві електроенергії, яку потім продають через свої збутові структури.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи можемо платити менше: чому Укренерго напряму не поставляє електроенергію споживачам.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини