Головна Новини Суспільство події Чи можемо платити менше: чому Укренерго напряму не поставляє електроенергію споживачам
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи можемо платити менше: чому Укренерго напряму не поставляє електроенергію споживачам

Україна згодилася виконувати європейські норми законодавства по ринку елекроенергії

12 липня 2024, 18:44
Поділіться публікацією:

Мінфін визнав, що одним із факторів, який плинув на розрахункову собівартість електроенергії стало збільшення тарифу на розподіл "операторами систем розподілу" до 1,88 грн за кВТ*год. Чому Укренерго не може зробити так, як зробив Нафтогагаз, а саме – встановити єдину ціну напряму для кінцевого споживача? Навіщо нам сплачувати 1,88 грн різним операторам, таким як ДТЕК, коли Укренерго може напряму поставляти електроенергію споживачам? Відтак 1 кВт електроенергії на 1,88 грн може бути нижчим. Видання "Коментарі" з цими питаннями звернулося до експертів.

Чи можемо платити менше: чому Укренерго напряму не поставляє електроенергію споживачам

Енергомережі України. Фото: з відкритих джерел

Укренерго не постачає електроенергію

Експерт з енергетичних ринків компанії Dragon Capital Денис Саква зазначив, що перш за все варто розуміти, що Укренерго – це оператор системи передачі. Компанія не постачає електроенергію, а займається тільки високовольтними лініями. 

"Аналог із нафтогазової сфери – це ОГТСУ. Оператори систем розподілу – це так звані обленерго, раніше так називались. Вони транспортують електроенергію з високої напруги (більше 110кВ) на більш низький рівень, та доставляють її до споживача. Тож без послуг ОСР можуть обійтися тільки найбільші промислові споживачі, якщо вони приєднані до мереж Укренерго. Населення це не стосується зовсім", – прокоментував експерт.

Україна має виконувати взяті на себе зобов'язання

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин у своєму коментарі звернув увагу на те, що Україна підписала енергетичну хартію. 

"У межах Європейської енергетичної хартії чітко визначено, що мають відбутися анбандлінг, тобто відокремлення виробництва від передачі електричної енергії. І це стосується не тільки енергоринку. Мова йде про газову сферу. І те, що робить НАК Нафтогаз не дуже відповідає зобов’язанням України в межах енергетичної хартії. Тобто має оплачуватися кожен вид послуги, яка надається споживачу. Споживач має окремо оплачувати транспортування і окремо оплачувати газ або електроенергію, як товар. Тому в даній ситуації НАК Нафтогаз не виконує взяті Україною на себе зобов'язання", – прокоментував експерт.  

Він наголосив, Україна згодилася виконувати європейські норми законодавства по ринку елекроенергії, де чітко визначені умови компаній, що виробляють та транспортують елекроенергію. В тарифі не може бути закладено і перше, і друге. Воно має бути відокремлено. 

"Тому енергетичний ринок, який сьогодні є з двома окремими платіжними більше відповідає зобов'язанням України, а ніж те, що робить НАК "Нафтогаз", – підсумував Олег Пендзин.

Можна призначити певний тариф, але виникнуть питання

Фахівець з держполітики у паливно-енергетичному комплексі, доктор наук з державного управління Геннадій Рябцев зазначив, що ціни на газ для населення визначаються спеціальними обов'язками, які покладені на групу Нафтогаз. 

"Тобто це регульовані державою ціни для побутових споживачів. На ринку електричної енергії відповідні обов'язки несуть Енергоатом та Укргідроенерго. Саме ціни на електроенергію, а не тарифи є об'єктом регулювання з боку Кабміну. Укренерго не постачає електричну енергію. Укренерго є оператором системи передачі. Укренерго надає послуги з диспетчеризації і послуги з постачання електроенергії. І ці тарифи визначаються собівартістю відповідних послуг і регулюються чинним українським законодавством. Оператор системи передачі в Україні є сертифікованими оператором в Асоціації операторів Європи. На нього не можуть поширюватися будь-які вимоги з боку органів виконавчої влади", – зазначив експерт.

Він допустив, що можна звісно призначити певний тариф на передачу електроенергії чи призначити певний тариф на розподіл електроенергії, але, попереджає співрозмовник порталу "Коментарі", це буде означати, що Україна відмовляється виконувати ті міжнародні зобов'язання під якими підписалася.

"Ці зобов’язання Україна взяла на себе, коли підписала Угоду про Асоціацію, приєднавшись до Договору про енергетичне співтовариство і підписавши Угоду про синхронізацію енергетичної системи України з енергетичними системами держав східної і південно-східної Європи", – зазначив експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому держава не націоналізує ДТЕК: що відбувається на енергоринку України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини