Головна Новини Суспільство події Чому і коли в Україні планують збільшити пенсійний вік
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому і коли в Україні планують збільшити пенсійний вік

Збільшити пенсійний вік пропонують через поліпшення демографічної ситуації в країні

2 червня 2021, 16:50
Поділіться публікацією:

У Верховній Раді (ВР) зареєстрували законопроєкт про поступове збільшення пенсійного віку для українців. Про це повідомляє "Українська Правда".

Чому і коли в Україні планують збільшити пенсійний вік

Пенсійний вік в Україні. Фото: Київстар

За даними журналістів, на сайті ВР була опублікована карта законопроєкту №5566 "Про внесення змін до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" щодо деяких питань визначення пенсійного віку", яка передбачає підвищення пенсійного віку на 1 рік.

Група нардепів зі "Слуги народу", які й стали ініціаторами цього закону, мотивують його поліпшенням демографічної ситуації в країні. Зокрема, вони пропонують із 1 січня 2023 року збільшувати пенсійний вік на один місяць на рік, у результаті чого до 2035 року на пенсію потрібно буде виходити не у 60, а в 61 рік.

Однак законопроєкт передбачає зменшення на 6 місяців пенсійного віку жінкам, які народили та виховали дитину до шестирічного віку. Вони отримають по півроку зниження пенсійного віку за кожну виховану дитину, але не більше ніж на 3 роки.

Нагадаємо, що у 2021 році середня пенсія у чоловіків в Україні становить 4242,53 гривні, а у жінок — 3031,32 гривні. Але з 2022 року в Україні пропонують удвічі підвищити розмір мінімальної пенсії за віком. Відповідний проєкт № 5446 вже розміщений на сайті Верховної Ради. Ініціативу запропонувала група народних депутатів із різних фракцій у парламенті. Згідно з документом, вже наступного року люди, які мають досить страхового стажу (30 років для жінок і 35 — для чоловіків), зможуть отримувати близько 4000 гривень пенсії (два прожиткових мінімуми). Детальніше про це  читайте в нашому матеріалі.

Додамо, що відтепер кожен громадянин України може заздалегідь дізнатися розмір своєї пенсії, розрахувавши її. Оскільки це питання хвилює багатьох українців, Міністерство соціальної політики розробило спеціальний калькулятор. Як розрахувати виплату, дізнавайтеся в нашому матеріалі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини