Головна Новини Суспільство події Чому анексія нових територій закінчиться великою бідою для РФ - чи наважиться Путін на такий крок
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому анексія нових територій закінчиться великою бідою для РФ - чи наважиться Путін на такий крок

Анексія означатиме життя під санкціями для багатьох поколінь росіян

20 травня 2022, 16:25 comments1197
Поділіться публікацією:

Російські офіційні особи активно "хитають" тему нових анексій українських територій. Голова комітету Ради Федерації з конституційного законодавства Андрій Клішас заявив, що право вирішувати, чи жити далі з Росією, мають мешканці всіх захоплених РФ українських територій (Херсонська, частина Запорізької обл.), а не лише (цитата) так звані "ДНР" та " ЛНР". В аналогічному ключі періодично виступає віце-прем'єр РФ Марат Хуснуллін. Про що говорять такі висловлювання? Чи наважиться Росія на нову анексію? До чого це може спричинити? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чому анексія нових територій закінчиться великою бідою для РФ - чи наважиться Путін на такий крок

Російські війська. Фото: з відкритих джерел

У тому, що Росію треба додавлювати, переконаються навіть ті країни, які намагаються зараз якось "відпетляти" від введення проти неї санкцій

На думку експерта аналітичного центру Democracy House Анатолія Октисюка, дуже схоже, що Росія націлена на анексію захоплених територій Херсонської та Запорізької областей.

"Ідуть сигнали, що Кремль намагатиметься зробити з них "суб'єктів РФ". Там уже запроваджується рубльова зона, планується створення квазідержавних інституцій. Тобто РФ переходить "червоні лінії", про які раніше попереджало керівництво України. Що, якщо відбудеться чергова анексія наших територій, це означатиме остаточний вихід офіційного Києва з переговорів. Як наслідок – в найближчому майбутньому дипломатію буде відставлено, все доведеться вирішувати військовим шляхом. Для РФ усе це означає ще нові санкції. Але в Кремлі, схоже, вирішили діяти "згорів сарай – гори та хата". Плювати хотіли вони на всі санкції. І анексувати, схоже, збираються не лише нові українські території (включаючи Донбас, Херсонщину, Запоріжчину), а й Південну Осетію, Абхазію, які де-факто перебувають під їхнім контролем", – зазначає Анатолій Октисюк.

Він не сумнівається, що світова спільнота ніколи не визнає ці землі російськими. І припускає, що у певному сенсі такий крок агресора може зіграти нам на руку.

"По-перше, у тому, що Росію треба дотискати, переконаються навіть ті країни, які намагаються зараз якось "відпетляти" від запровадження проти неї санкцій, від постачання озброєння в Україну. По-друге, стане остаточно зрозумілим, що нам треба звільняти все своє "одним пакетом". Не виносячи Крим "за дужки", як раніше обговорювалося. Йтиметься тепер про звільнення військовим шляхом усіх захоплених росіянами територій України. І ми їх обов'язково звільнимо, – упевнений експерт. — Це просто питання часу".

Приєднання українських областей до РФ суперечить навіть російському законодавству

Аналітик Українського незалежного центру політичних досліджень Юлія Тищенко наголошує, що російські чиновники неодноразово заявляли про спроби приєднання Херсонської області до РФ.

"Спочатку проголошувалися наміри про так званий референдум. Потім йшлося про якесь "опитування населення". Потім заявили, що таке "опитування" буде проведено пізніше. Раз у раз з'являються висловлювання поставлених росіянами "керувати" захопленими територіями "влади" у стилі – ми проситимемося в РФ", – зазначає Юлія Тищенко.

Тим часом автоматичне приєднання українських областей до РФ суперечить навіть російському законодавству, російській конституції, пояснює вона.

"Має бути складено якийсь "міжнародний договір". Але його подальший поступ російськими інституціями залежить від президента, – розповідає аналітик. – Складно зрозуміти, яку "міжнародну угоду" тут може бути складено. Питання це абсолютно неправове, маніпуляційне і докорінно суперечить принципам суверенітету, територіальної цілісності. Втім, уже зрозуміло, що РФ веде загарбницьку війну в Україні, тож говорити про будь-який правовий характер рішень немає сенсу. Потрібно просто давати відсіч агресору та всім його загарбницьким планам".

Читайте також на порталі "Коментарі" - у Москві знову натякнули, що чекають від Києва сигналу про відновлення переговорів.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини