Головна Новини Суспільство події Чим закінчилися переговори України та Польщі: чи буде розблоковано кордон
commentss НОВИНИ Всі новини

Чим закінчилися переговори України та Польщі: чи буде розблоковано кордон

Одним із ключових на переговорах було питання транзиту, розблокування кордонів

28 березня 2024, 18:28 comments1710
Поділіться публікацією:

У Варшаві 28 березня пройшли міжурядові консультації між Україною та Польщею. За результатами зустрічі, на якій торкнулися питань російсько-української війни, блокування польсько-українського кордону тощо, прем'єр-міністри Денис Шмигаль та Дональд Туск провели спільну прес-конференцію. Сторони підписали Спільну заяву, в якій окреслили нинішні відносини та подальші плани. Які висновки можна зробити зараз? Чого очікувати надалі? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чим закінчилися переговори України та Польщі: чи буде розблоковано кордон

Переговори України та Польщі. Фото: Урядовий портал

З польською стороною вийшов конструктивний діалог

Експерт з питань аграрної політики, заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради (ВАР) Денис Марчук зазначає, що зустрічі прем'єрів передувала (минула вчора) зустріч міністрів аграрної політики двох країн, представників українських та польських аграрних асоціацій.

"Ми як ВАР вдячні нашим колегам, які були налаштовані на конструктив, діалог. Це були складні переговори, які тривали близько 5-6 годин", – розповів експерт.

За його словами, одним із ключових було питання транзиту, розблокування кордонів. Намагалися узгодити, щоб упродовж хоча б двох місяців транзит проходив безперешкодно – у межах раніше укладених договорів.

"За нашими підрахунками, це близько 200 тисяч тонн щомісяця. І наша асоціація готова була взяти на себе комунікацію з бізнесом, щоб надалі контракти через Польщу не укладалися. Слід шукати можливості інших логістичних маршрутів, щоб не давати можливості для політичних маніпуляцій з боку опонентів, які б заважали українсько-польським відносинам", — пояснює Денис Марчук.

Щодо цукру (теж непросте питання) наступного тижня мають відбутися переговори профільних асоціацій України та Польщі. Продовжуватимуться переговори щодо малини. А ось питання меду відпало. Поляки погодилися з тим, що перенасичення ринку немає, тому тут є привід для оптимізму, підкреслює заступник голови ВАР.

"На жаль, періодично конструктивну розмову переривав один із заступників міністра сільського господарства Польщі – Міхал Колодзейчак. У нього була якась неадекватна реакція на процес переговорів, якісь нервові зриви. Він раз у раз зривався на крик, час від часу виводив представників польської асоціації, у чомусь їх намагався переконати. Не хотілося б, щоб такі люди заважали нормальним взаєминам між нашими країнами. А загалом ми вдячні польській стороні, профільним аграрним асоціаціям та міністрові за конструктивний діалог. Продовжуємо працювати на благо наших країн – для спільної перемоги над Росією", – робить висновок Денис Марчук.

Питання з кордоном вирішиться лише після місцевих виборів

Лікар політичних наук, експерт Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Ігор Петренко пояснює:

"Безперечно, добре, що відбуваються контакти на рівні прем'єрів. Що напрацьовується певна концепція бачення вирішення низки проблем. Але рішення, найімовірніше, не буде до закінчення місцевих виборів у Польщі. Ті відбудуться у два тури – 7 квітня та 21-го (там, де переможець не визначиться одразу). Як для правлячої коаліції Туска, так і для "Права і справедливості" (ПіС), яка пішла в опозицію після осінніх виборів до парламенту, дуже важливою є перемога на місцевих виборах. Адже це фактично останній раунд реальної боротьби за владу".

Експерт звертає увагу, що фермери, які блокують український експорт та транзит, є однією із значних електоральних груп у Польщі. Відповідно, жодна зі сторін не хоче їх втратити.

"Якби Туск зараз жорстко припинив ті дії, які чинять аграрії (безумовно, що діють часто поза межами закону), то він би перекрив кандидатам від партій, що входять до його коаліції, кисень на місцевих виборах. Ну, а ПіС фактично потурала радикальній та проросійській "Конфедерації", яка і затіяла всі ці аграрні протести, що вилилися в блокаду кордону", – зазначає Ігор Петренко.

Отже, констатує він, українська влада (президент, урядовці), безумовно, правильно робить, що намагається знайти вихід із ситуації. Але вирішиться питання із кордоном лише після місцевих виборів. До цього жодна значна політсила Польщі не робитиме різких рухів, упевнений експерт. А те рішення, яке може бути зараз напрацьоване між Києвом та Варшавою, точно буде гіршим за те, що ми здатні отримати після місцевих виборів.

"Слід також враховувати, що загалом ситуація з фермерами складна. І в Польщі, і загалом у ЄС. Перехід на "зелену політику" б'є по аграріях. Вони зазнають збитків, виробництво обходиться дорожче, ніж раніше. І своїми нинішніми діями, завдаючи неприємностей Україні, польські фермери намагаються насамперед тиснути на керівні органи Євросоюзу, намагаючись отримати певні послаблення. Тож навіть після проведення місцевих виборів, коли градус напруги дещо спаде, сама проблема не зникне, – прогнозує Ігор Петренко. – І вона глибша, ніж претензії щодо постачання тієї чи іншої української продукції на ринок ЄС".

Читайте також на порталі "Коментарі" — що відбувається між Україною та Польщею: як припинити тривалу кризу.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини