Головна Новини Суспільство події Чим загрожує українцям відмова від щеплення, — пояснює експерт
commentss НОВИНИ Всі новини

Чим загрожує українцям відмова від щеплення, — пояснює експерт

Ідеальної правової системи немає в жодній країні

1 листопада 2021, 10:55 comments1769
Поділіться публікацією:

Чим загрожує українцям відмова від щеплення, — пояснює експерт

Вакцинація від COVID-19, фото з відкритих джерел

Політичний експерт Олександр Москалюк розповів про юридичні колізії, що виникають в період пандемії та чи законна вимога щодо вакцинації. Про це відомо з програми "Парламент Сьогодні".

Наразі тривають дискусії в суспільстві щодо того чиї права більше порушуються тих, хто вакцинувався, чи тих, хто не вакцинувався. Дехто говорить, що змушувати робити щеплення не можуть.

Богдан Бондаренко, експерт з конституційного права, наголосив, що однозначної відповіді на це питання немає. Відповідно до наказу МОЗ вимога вакцинації є законною.

"З точки зору того, чи є це конституційним, є проблема балансу інтересів і прав людей, які не бажають вакцинуватися й тих, хто хоче мати певний рівень громадського здоров’я. Відповідь на це питання може дати однозначно лише Конституційний суд", — наголосив експерт.

Багато політиків наразі під час розмови та обговорення законності обов'язкової вакцинації посилаються на рішення Європейського суду з прав людини від квітня 2021 року. В рішенні йдеться про те, що вакцинація обов’язкова, якщо цього вимагає ситуація.

Як пояснює Олександр Москалюк, практика конституційних судів в усіх країнах зараз тільки формується. Тому приймаються суперечливі рішення в залежності від держави.

Експерт розповів, що, наприклад, конституційний суд Іспанії прийняв рішення щодо неконституційності запровадження локдауну. Федеративний суд Баварії постановив в березні 2020 року, що якщо є рішення загальновизнаного інституту Коха про необхідність запровадження обмежень через епідемію, то вимоги карантину є конституційними. В США не така однозначна практика, але більшість судів визнають, що вакцинація є обов’язковою. Якщо людина хоче відмовитися, то має надавати довідку про результати ПЛР-тесту.

"Складно дати якусь однозначну відповідь, бо людство не стикалося з подібним фактично 100 років. Питання до влади полягає в тому, що в ідеальному варіанті потрібно було вводити надзвичайний стан, щоб це в більшій мірі відповідало Конституції. Обмеження пересування вимагає узгодження з розділом другим Конституції України, де вказано, що відповідні права можуть бути обмежені в умовах надзвичайного чи воєнного стану. Перед введенням обмеження пересування треба було запроваджувати надзвичайний стан. Це було б більш правильно", — зазначив Олександр Москалюк.

Однак в Конституції закріплено обов’язок держави захищати здоров’я громадян, в тому числі цей захист, очевидно, передбачає вживання таких заходів з обмеженням пересування уточнив він.

За словами експерта, ідеальної правової системи немає. Все одно є колізія: право однієї особи і права багатьох. Кожна правова система вирішує це питання виходячи з певних традицій. Для Китаю характерний пріоритет колективу, на Заході звикли, що низка прав не можуть бути обмеженими.   

Хоча, якщо порівнювати Україну в період карантину з іншими країнами Європи, то в нас з карантинними обмеженнями більше свободи ніж в більшості країн європейських, говорить експерт.

"Не вірю, що в нас настільки свідомі громадяни. Тому говорити, що всі будуть вакциновані чи не буде зловживань в цій сфері не варто. Якщо не всі виконують ПДР, то чому буде по-іншому буде з вакцинацією", — зазначає Москалюк.

На його думку, в Україні є три категорій громадян. Перша це певна група, що боїться зробити щеплення, друга група — це антивакцинатори. Третя — люди, які звикли відкладати все на останній момент. Але яке співвідношення між категоріями невідомо.

Політичний експерт говорить, що українцям слід усвідомлювати, чим загрожує відмова від вакцинації. Для нього особисто було три чинники й мотиви зробити щеплення.

"Мене кілька чинників стимулювало. Я не хотів, аби моя хвороба могла призвести до хвороби інших людей це був найголовніший стимул. Я не боявся захворіти сам. Але я боявся, що це може вплинути на когось й мати летальні наслідки, й потім я би себе відчував психологічно важко. По-друге, я розумів, що прийде момент, коли буде неможливо пересуватися без сертифікату. По-третє, хотів вільно подорожувати", — заначив експерт.

Як повідомляв портал "Коментарі", Михайло Радуцький впевнений, що в стані війни ослаблення України за рахунок пандемії на руку агресору.

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини