Головна Новини Суспільство події Чим забруднене Чорне море: Міністерство захисту навколишнього середовища
commentss НОВИНИ Всі новини

Чим забруднене Чорне море: Міністерство захисту навколишнього середовища

Міжнародна організація EMBLAS попереджає про небезпечні хімічні сполуки, що містяться в морській воді

25 жовтня 2021, 18:38
Поділіться публікацією:

Три групи специфічних речовин-забруднювачів Чорного моря вказані у звіті EMBLAS, інформує прес-служба  відомства.

Чим забруднене Чорне море: Міністерство захисту навколишнього середовища

Хімікати, які отруюють Чорне море - інфографіка Міндовкілля

Чорне море містить 114 речовин, які свідчать про проблеми у водному басейні, де масово відпочивають влітку українці. Речовини поділено на три групи, залежно від того, де їх виявили:

1) у морській воді – 17 речовин;

2) у тканинах молюсків, риб, дельфінів – 75;

3) у донних відкладеннях – 22.

Пластифікатор дибутил фталат – найбільш небезпечний матеріал у водах Чорного моря. Сфера використання – виробництво електроізоляції, труб, плівок (наприклад, для натяжних стель), лінолеуму, профілю для металопластикових вікон. Речовину заборонено у  виробництві дитячих іграшок та косметики. Позитивною стороною сполуки є те, що вона руйнується за допомогою мікроорганізмів. При потраплянні у людський організм загрожує репродуктивній системі, є канцерогеном та мутагеном.

Крім дибутилфталату у морській воді виявили антидепресанти, кофеїн, пестициди та протипожежні речовини (антипірен) – їхню кількість також будуть регулярно моніторити дослідники.

Тканини риб, молюсків та дельфінів містять високотоксичні хімікати, зокрема, поліхлоровані біфеніли. Ці речовини використовувались у минулому столітті для виробництва трансформаторів, фарб, лаків, пластмаси, в охолоджуючих системах, в гідравліці. Якщо людина споживатиме рибу, у тканинах якої є ця сполука, вона може отримати фіброз печінки, враження підшлункової залози, задишку, серцебиття, хронічний бронхіт, акне, гіперпігментацію шкіри тощо.

Ртуть, інші метали, пестициди, діоксин, перфторовані сполуки (використовують у миючих засобах для відштовхування бруду) також виявлені у тканинах риб, молюсків та дельфінів. 

Донні відкладення містять більшість сполук з інших двох груп зразків – і метали, і пластифікатори, і пестициди, і поліароматичні вуглеводні.

Дані про Чорне море збирались фахівцями проєкту ЄС-ПРООН "Посилення екологічного моніторингу Чорного моря" протягом трьох років: 2016, 2017 та 2019. Дослідники вивчали проби води, донні відкладення та біоти (сукупність живих організмів з певної ділянки), проводили цільовий скрінінг 2300 речовин, а також скрінінг підозрілих речовин – 65 тис. Міндовкілля заявляє, що моніторинг морських вод буде проводитись і надалі, а науковці отримають додаткові інструменти (логістичні та лабораторні), для їх вивчення.

Про екологічну катастрофу в Одесі, коли в море потрапили півтори сотні літрів нафтопродуктів, видання "Коментарі" повідомляло своїм читачам раніше.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини