Головна Новини Суспільство події Чим викликаний візит Лукашенка до КНР – які домовленості можуть бути прийняті у світлі війни в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Чим викликаний візит Лукашенка до КНР – які домовленості можуть бути прийняті у світлі війни в Україні

Білорусь може розглядати китайську дипломатичну підтримку як противагу кремлівським планам щодо поглинання РБ – Росією

28 лютого 2023, 12:45
Поділіться публікацією:

Самопроголошений президент Республіки Білорусь (РБ) Олександр Лукашенко під час відвідин Китайської Народної Республіки нахвалював "мирний план" КНР, який викликав чимало питань, а також наполягав на негайних переговорах Києва та Москви без попередніх умов. Про що говорять "китайські маневри" Лукашенка? Як ситуація з китайсько-білоруським треком у російсько-українській війні може розвиватися далі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чим викликаний візит Лукашенка до КНР – які домовленості можуть бути прийняті у світлі війни в Україні

Сі Цзіньпін та Лукашенко. Фото: з відкритих джерел

Те, що в рамках цього візиту взаємини КНР та РФ обговорюватимуться в контексті війни в Україні – немає сумнівів

Колишній заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій, голова Луганської ВДА (2015-2016 рр.), керівник та засновник волонтерської групи "Народний тил" Георгій Тука пояснює:

"Присутність Китаю в Білорусі (зокрема, в її економіці) останніх років 15 була значною. І завжди дратувала російський бізнес. Між КНР та РБ існують певні економічні, а можливо – і політичні – відносини. В контексті нинішніх подій не виключаю, що Лукашенко здійснює транзитну місію у діалозі між Москвою та Пекіном. Триденний офіційний візит пояснити лише якимись економічними проектами (прожектами) не можна".

На думку експерта, не виключено (теоретично), що Лукашенко може вести переговори щодо будівництва на території Білорусі спільного з китайцями підприємства з виробництва дронів.

"Те, що в рамках цього візиту взаємини КНР та РФ обговорюватимуться у контексті війни в Україні – немає сумнівів. Ну, а заяви Лукашенка про найкращий у світі "мирний план" від Китаю – елементарна пропаганда. Як і заяви рупора Кремля – Пєскова, це нібито "фундаментальний план", який треба вивчити. Але, що там вивчати? По-перше, це не план, у чому вже самі китайці зізналися. Просто їхня спільна візія, бо там немає конкретики. По-друге, щодо вмісту – немає сумнівів, що це результат спільної роботи китайців та росіян. Фактично цей "план" можна звести до двох пунктів: пункт перший – просто перестати стріляти, пункт другий – скасувати санкції", – резюмує Георгій Тука.

В умовах економічних санкцій Заходу проти РБ торгівля з КНР та нові кредити роблять Мінськ та Пекін природними союзниками

Народний депутат України VIII скликання, експерт Українського інституту майбутнього, президент аналітичного центру "Політика" Ігор Попов вважає, що очікувати від Китаю такої ж позиції щодо війни в Україні, як у Польщі чи Великій Британії, було б наївно.

"Мета України – хоча б зберегти відносний нейтралітет КНР, і щоб Росія так і не отримала летального озброєння китайського виробництва, – зазначає він. – У китайському плані є деякі пункти, які збігаються із "формулою миру Зеленського" – повага до територіальної цілісності, збереження зернового коридору, ядерна безпека. Тому цей план Україна сприймає швидше за набір ідей до обговорення. І природно, що пункти про відміну санкцій або припинення поставок західного озброєння суперечать сьогоднішнім інтересам України".

Білорусь, продовжує експерт, має досить щільну співпрацю з Китаєм. Це стосується спільних виробництв, технопарків, інвестицій, транспортних коридорів. Звісно, налагоджено і політичні контакти.

"Білорусь може розглядати китайську дипломатичну підтримку як противагу кремлівським планам щодо поглинання РБ – Росією та трансформацію проекту союзної держави у створення єдиної країни. Ці плани вкотре були опубліковані в пресі останніми тижнями", – наголошує Ігор Попов.

Він наголошує, що за безпосереднього виконання китайський план призведе до заморожування війни, і це може відповідати тактичним інтересам Білорусі.

"Таким чином, буде ослаблений російський тиск із примусу Білорусі до повномасштабної участі в агресії проти України, – пояснює експерт. – Але якщо війна буде продовжена, можуть виникнути ризики поставок окремих китайських комплектуючих для російських виробництв через Білорусь. У будь-якому разі, в умовах економічних санкцій Заходу проти РБ торгівля з КНР та нові кредити роблять Мінськ та Пекін природними союзниками. Києву важливо продовжити тонку дипломатичну гру з цими країнами, зберегти діалог і не відкидати всі їхні ініціативи. Водночас, національні інтереси України мають бути враховані у таких діалогах".

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому у Путіна з'явилися страхи щодо розпаду РФ – як прискорити перемогу над агресором.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

xxxx

28 лютого 2023, 14:47

Секс без обязательств: без денег, все анонимно, реальные девки с реальными фото, без шлюx и кидал. Здесь девки сами хотят и первые пишут, я уже не первую снимаю здесь ----- https://min.lc/vix


Новини