Головна Новини Суспільство події Чи зуміє Україна пройти цю зиму без серйозних втрат – чи вдасться уникнути блекауту
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи зуміє Україна пройти цю зиму без серйозних втрат – чи вдасться уникнути блекауту

Владі потрібно розробити план заходів усередині міст щодо роботи опалювальної системи, щодо виживання у критичних умовах

12 грудня 2022, 16:45
Поділіться публікацією:

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вважає, що повний блекаут в Україні через російські удари по енергетичній інфраструктурі – це реалістичний сценарій. При цьому не очікує масового виїзду українців із країни, припускаючи хіба що відтік людей із міст у сільську місцевість, де є можливість опалюватись дровами. Він також закликає партнерів посилити підтримку нашої країни генераторами та трансформаторами. Як оцінюєте заяви міністра? Що ще можна зробити, щоб Україна зуміла пройти цю зиму без серйозних втрат? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чи зуміє Україна пройти цю зиму без серйозних втрат – чи вдасться уникнути блекауту

Повний блекаут в Україні. Фото: з відкритих джерел

"Велике переселення" – не вихід

Глава Експертної платформи з енергоефективності (Expert Platform for Energy Efficiency) Ігор Черкашин розмірковує так:

"Усім переселитися з міст у сільську місцевість, щоби пережити зиму за рахунок пічного топлення (дрова і так далі) не вийде. По-перше, немає у нас стільки хат. По-друге, немає стільки дров. Навіть якщо припустити, що цього вистачить – а що робити з будинками в містах? Дати можливість стати системі опалення, проморозитися стінкам? Після цього треба або робити капремонт, або просто зносити все та будувати заново".

Тож "велике переселення" – не вихід, упевнений експерт. На його думку, нам необхідно обов'язково зберегти працездатними системи теплопостачання.

"Для цього треба забезпечувати критичну інфраструктуру автономною генерацією, вирішувати питання із постачанням палива для цих генераторів, а також ставити не просто генератори, а когенераційні установки (міні-ТЕЦ). Ми, експерти з питань енергетики, говорили про це ще з весни. Що буде проблема, що треба готуватись. Жаль, що тепер доводиться все робити в авральному порядку. Щодо заяв глави МЗС, то з погляду порад у стилі "як чинити містам" – це все ж таки питання інших міністерств і відомств, які мали відповідним чином підготуватися. У тому числі – розробити план заходів усередині міст щодо роботи опалювальної системи, щодо виживання у критичних умовах".

Є ризики тотального пошкодження електромереж у місті

Економічний та політичний експерт Борис Кушнірук нагадує, що Україна має потенційно надмірне вироблення електроенергії, насамперед завдяки атомній енергетиці. Проблема в тому, зазначає він, що росіяни, розуміючи це, б'ють по розподільних підстанціях та лініях високовольтних електромереж.

"Така ситуація була, наприклад, в Одесі. Там немає генерації як такої, але росіяни вдарили по високовольтних лініях електропередач (ВЛЕ). Просто по опорах, які тримають мережі. І відновити їх швидко не виходить", – пояснює експерт.

На його думку, якісь регіони України можуть залишитися без світла на дні, а то й на тижні, якщо пошкоджено трансформаторні підстанції або ВЛЕ. При цьому в інших регіонах електроенергія може бути. А тому загальний блекаут навряд чи можливий, як і масова втеча українців із великих міст, вважає Борис Кушнірук.

"Якщо мова про тепло – тут треба розуміти, система теплоподачі в містах у нас, як правило, централізована і децентралізована одночасно. Є ТЕЦ, які нагрівають теплоносії. І є теплопункти. Якщо вода, яка вже пройшла до будинків, з якоїсь причини охолонула, її не женуть знову на ТЕЦ (це далеко і дорого). Вона приходить на теплопункти, де підігрівається до певного рівня – і знову надходить до будинків. За такої системи температура води в системі опалення буде прийнятною, навіть якщо виникнуть проблеми з ТЕЦ. Знищити всі теплопункти неможливо, – підкреслює експерт. – Проте є ризики тотального пошкодження електромереж у місті. І тоді теплоносії просто не буде чим гнати – адже для цього використовується електродвигун. Але вирішити проблеми можна за допомогою генераторів. Що зараз робиться. Для великих міст створюються запасні потужності, щоби будинки не залишилися без тепла".

Читайте також на порталі "Коментарі" — у розвідці назвали 4 основні напрямки, з яких Москва намагається поринути в українське небо.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини