Головна Новини Суспільство події Чи вдасться конфіскувати заморожені російські активи: які варіанти розвитку подій
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи вдасться конфіскувати заморожені російські активи: які варіанти розвитку подій

Для України важлива не лише законодавча підтримка конфіскації російських активів з боку США, потрібно, щоб аналогічні кроки зробили всі країни G-7

13 січня 2024, 19:10 comments1206
Поділіться публікацією:

Адміністрація президента США Джо Байдена підтримала законодавство, яке дозволить конфіскувати у всьому світі близько 300 мільярдів доларів заморожених російських активів на користь України. Але Білий дім хоче узгодити це питання із союзниками з "Великої сімки", бо близько 200 мільярдів доларів заморожених російських активів зберігається в Європі. У свою чергу, Росія нібито планує подавати судові позови, якщо така конфіскація розпочнеться. Чи вдасться ці кошти конфіскувати? Які варіанти розвитку подій? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чи вдасться конфіскувати заморожені російські активи: які варіанти розвитку подій

Конфіскація заморожених російських активів Фото: з відкритих джерел

Багато що залежить від позиції всіх країн G-7

Економіст, член товариства фінансових аналітиків, екс-член Ради НБУ Віталій Шапран розмірковує так:

"Законопроєкт HR4175 було підтримано профільним комітетом Конгресу США ще у листопаді 2023 року. Конкретно він і стосується російських суверенних активів. На початку агресії РФ втратила контроль не над 300 млрд. доларів суверенних активів, а, якщо бути точним над 392,5 млрд. доларів (не включаючи активи російських державних компаній). Але більшість цих активів – у ЄС. За моїми оцінками, у США перебуває приблизно 120 млрд доларів цих активів, більша половина яких уже ідентифікована".

На думку експерта, зараз для України важливим є не тільки прийняття HR4175, але й щоб аналогічні кроки були зроблені всіма країнами G-7. Це, пояснює він, дозволить зняти останній бар'єр перед конфіскацією цих активів.

"Опір подібній конфіскації чинять переважно центральні банки деяких країн G-7, які дбають про популярність своїх національних валют для резервування іншими центробанками. Наприклад, таку позицію зайняв Європейський центральний банк", – зазначає Віталій Шапран.

Він вважає, що, якщо аналог американського законопроєкту HR4175 буде ухвалено всіма країнами G-7, то всі центральні банки емітенти резервних валют (відповідно до визначення МВФ до резервних валют належать: долар США, євро, японська ієна, британський фунт стерлінгів, юань, швейцарський франк, канадський долар, австралійський долар), крім Народного банку Китаю (КНР), будуть в рівних умовах. І, найімовірніше, погодяться на конфіскацію.

"Україна в такому разі отримає мінімум 400 млрд доларів, оскільки до суверенних активів слід додати не лише кошти Центробанку Росії та Фонду національного добробуту РФ, а й активи російських державних компаній та банків за межами країни-агресора", – пояснює Віталій Шапран.

Скептичне ставлення до можливості вилучення російських коштів

Доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України, народний депутат V-VI скликань Олексій Плотніков наголошує, що заморожені активи – це досить специфічна сфера.

"Зрозуміло, що Україні було б ласо отримати сотні мільярдів доларів – і використати їх для закупівлі озброєнь, післявоєнного відновлення тощо. Але проблема в тому, що з погляду тих самих європейців має домінувати право власності. І, якщо це право буде порушено, то порушить питання розміщення в європейських банках депозитів і тих чи інших активів інших держав. Усі розумітимуть, що був прецедент вилучення таких коштів. Як наслідок – триває дискусія", – зазначає експерт.

На його думку, США не заперечують проти конфіскації таких коштів, тому що у них їх якраз небагато. Левова частка – у Європі.

"Окрім іншого, – продовжує Олексій Плотніков, – є європейські та американські активи, які досі знаходяться на території РФ. І можуть бути конфісковані у відповідь. Плюс — Росія справді вже зараз формує потужну команду юристів, які відстоюватимуть її інтереси в суді у разі вилучення заморожених активів".

Тому, зізнався експерт, він має скептичне ставлення до можливості вилучення цих коштів.

"Швидше – буде рішення про те, щоб відсотки за цими активами йшли Україні, а самі кошти, хоч і в замороженому вигляді, залишалися власністю РФ, – вважає Олексій Плотніков. — Питання того, чи їх розморозять після війни (наприклад, у разі виплат репарацій з боку РФ — Україні), на даний момент не стоїть. Подібні рішення прийматимуться вже у мирний час".

Читайте також на порталі "Коментарі" — що дадуть Україні гарантії безпеки від Великобританії: чи виправдалися очікування.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини