Головна Новини Суспільство події Чи варто очікувати на подальше зростання цін: що прогнозують у НБУ
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи варто очікувати на подальше зростання цін: що прогнозують у НБУ

НБУ назвав причини прискорення інфляції

12 вересня 2024, 10:22 comments2137
Поділіться публікацією:

За інформацією Держстату, у серпні 2024 року споживча інфляція в Україні у річному вимірі (р/р) набрала обороти до 7,5% з 5,4% у липні. Ціни продовжать зростати надалі. Як повідомляє портал "Коментарі", про це повідомляє Національний банк України (НБУ).

Чи варто очікувати на подальше зростання цін: що прогнозують у НБУ

Ціни на продукцію. Фото з відкритих джерел

Аналітики в огляді зазначають, що фактичні темпи зростання цін були незначно вищими за траєкторію прогнозу НБУ за липень. У той же час фундаментальний інфляційний тиск зріс набагато більше, ніж прогнозувалося раніше. Так, показник базової інфляції у серпні зріс до 6,5% із 5,7% у липні.

За даними НБУ, прискорення зростання споживчих цін насамперед пояснюється ефектами найгірших урожаїв нинішнього року та впливом вищих витрат бізнесу на продовольчу сировину, енергію та оплату праці. На ціновий тиск вплинув ослаблення обмінного курсу гривні в попередні місяці.

Як зазначили у НБУ, зростання цін на сирі продукти харчування відновилося – до 3,7% р/с. Крім того, зростання адміністративно регульованих цін трохи прискорилося — до 13,7% р/р.

Зростання цін на пальне стрімко сповільнилося – до 10,1% р/р. Така динаміка відображала достатність запасів пального та нижчі, ніж очікувалося, ціни на нафту на світових ринках.

Зростання цін на оброблені продовольчі товари прискорилося до 7,4% р/р. Ціни на непродовольчі товари прискорили зростання (на 1,9% р/р), насамперед під впливом курсового фактора. Водночас ціни на одяг та взуття знижувалися швидше.

Послуги також дорожчали дещо швидше – на 10,5% р/р під тиском витрат бізнесу на оплату праці та енергію, йдеться у повідомленні.

Читайте також на порталі "Коментарі" — голова Нацбанку Пишний та міністр фінансів Марченко засудили наміри МВФ відвідати Росію з місією.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Теги:

Новини