Головна Новини Суспільство події Чи реально Rheinmetall побудувати завод з виробництва зброї в Україні – про що говорить реакція Москви
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи реально Rheinmetall побудувати завод з виробництва зброї в Україні – про що говорить реакція Москви

У перспективі Україна може стати важливим інвестиційним хабом, але це точно не найближча перспектива

5 березня 2023, 13:12 comments1304
Поділіться публікацією:

У відповідь на те, що німецька компанія Rheinmetall, яка спеціалізується на виготовленні зброї, оголосила, що збирається побудувати завод в Україні, на це повідомлення в традиційній для нього останнім часом неадекватній манері відреагував колишній президент Росії, заступник голови Ради безпеки РФ Дмитро Медведєв. Про що говорять плани німців та медведівські погрози? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Чи реально Rheinmetall побудувати завод з виробництва зброї в Україні – про що говорить реакція Москви

Танки. Фото з відкритих джерел

Наразі ми бачимо заділ на перспективу – від моменту схвалення рішення до моменту запуску виробництва може пройти два-три роки

Керівник Центру громадської аналітики "Вежа" Валерій Клочок наголошує, що німці зацікавлені у розширенні своїх виробничих потужностей в інші країни. Україна для цього, упевнений він, буде вдалим майданчиком.

"У нас недорога робоча сила. У перспективі ми станемо суттєвим інвестиційним хабом. До того ж виготовлення такого сучасного озброєння на східному рубежі ЄС і НАТО (а Україна рано чи пізно стане їх членом) – більш ніж логічний крок. Звідси відповідні заяви німецької Rheinmetall, а раніше – турецької приватної компанії "Baykar Makina". Впевнений, на нашій території розгорнуть свої потужності також інші підприємства. Але точно не в найближчій перспективі", – зазначає експерт.

За його словами, від моменту схвалення офіційного рішення (чого у випадку з Rheinmetal поки немає) до моменту запуску виробництва може пройти два-три роки. Зараз, пояснює Валерій Клочок, ми бачимо заділ на перспективу. І це, вважає він, чудовий меседж, який дає зрозуміти, що Україна ніколи не буде під контролем РФ.

"Реакція Медведєва абсолютно передбачувана і традиційно безглузда. Знищення подібних об'єктів у майбутньому стає все менш реалістичним, завдяки системі української ППО, що зміцнюється. Це чудово розуміють усі наші потенційні інвестори, – наголошує експерт. – Ну, а Кремль медведєвськими вустами дає зрозуміти, що не відмовляється від спроб захопити Україну. Звичайно, ситуація може кардинально змінитись після зміни путінського режиму".

На що здатна галузь російського ВПК, що курується Медведєвим, наочно демонструє нещодавно представлений "об'єкт" під назвою "шушпанцер", вважає Валерій Клочок.

"Це нібито модернізований бронетранспортер МТ-ЛБ зразка 60-х років минулого століття, на який причепили корабельну зенітну установку 2М родом з 40-х років минулого століття. Виглядає подібна "творчість", м'яко кажучи, безглуздо, – зазначає експерт. – Особливо порівняно з тими самими Bradley, які отримують ЗСУ від партнерів".

Медвєдівські заяви мало мають спільного із реальністю

Експерт з міжнародної політики Українського інституту майбутнього Ілля Куса вважає, що плани німців – меседж нам у тому сенсі, що вони хотіли б локалізувати виробництво деяких видів озброєнь на нашій території.

"Це дешевше, вигідніше. Допоможе стабілізувати нашу економіку. Інше питання, – наголошує експерт, що це – довгострокові плани. Найближчим часом вони не втіляться у життя. У тому числі з урахуванням нашої не найефективнішої інвестиційної політики".

Ну, а медвєдівські заяви традиційно мало мають спільного з реальністю, констатує Ілля Куса.

Рішення німецької компанії будувати виробничі потужності саме в Україні виглядає дивно

Економічний експерт Данило Монін міркує так:

"Думаю, що загроза знищити завод, маючи високоточні ракети, є реальною. Але запуск виробництва – це тривалий процес. Плюс – треба ще налагоджувати зв'язки із постачальниками".

За словами Данила Моніна, рішення німецької компанії будувати виробничі потужності саме в Україні є дивним.

"Я скептичний з приводу часу виходу першого танка", — зізнався експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" – чи змінилася позиція Берліна щодо війни в Україні – як розуміти звинувачення на адресу Меркель.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

5 березня 2023, 13:54

Чергова Зе брехня і підробка. Слухати обо читати її треба з локшиною на вухах. Як давно в православному світі щось путнього виходило? Гниле дерево не дасть гарних плодів.


Новини