Головна Новини Суспільство події Чи реальне створення альянсу України та Польщі: як подолати розбіжності
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи реальне створення альянсу України та Польщі: як подолати розбіжності

Польща зацікавлена у торгівлі, у співпраці з Україною не менше, ніж ми з нею

16 січня 2024, 13:30
Поділіться публікацією:

Глава МЗС України Дмитро Кулеба закликав Польщу створити своєрідний альянс з Україною для посилення позиції обох країн у ЄС. Він також визнав, що ситуація з експортом зерна та блокуванням вантажівок на кордоні з Польщею розчаровує. Які шанси на зміцнення українсько-польських відносин? Які перепони слід прибрати у цьому ракурсі? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чи реальне створення альянсу України та Польщі: як подолати розбіжності

Україна та Польща. Фото: з відкритих джерел

Україна нічого не порушує

Експерт з питань аграрної політики, заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради (ВАР) Денис Марчук пояснює:

"Чекатимемо на приїзд до Києва нового прем'єра Польщі Дональда Туска, щоб розуміти, які поляки привезуть пропозиції щодо врегулювання ситуації. Але факт залишається таким, що ми (Україна) нічого не порушуємо. Працюємо в рамках торговельних відносин, які визначаються Європейською Комісією".

На думку експерта, єдине, що цю ситуацію частково може вирішити – гарантувати збільшення для України експорту морем.

"Але для цього потрібно посилювати питання безпеки у Чорному морі", – наголошує Денис Марчук.

Проблеми з нашим експортом, блокування кордонів змінили точки пріоритетів

Кандидат економічних наук, екс-директор із розвитку бізнесу АТ "Укрзалізниця" Андрій Рязанцев вважає, що Польща могла б стати нашим, скажімо так, промоутером у Європі. Від чого вигоду здобули б усі.

"Україна та Польща за умови вступу нашої країни до ЄС приречені на певний альянс. Тому що політичні (а більше – економічні) інтереси виявляться тоді дуже схожими. І вимагатимуть консолідованої позиції Києва та Варшави. До цієї орбіти може потрапити і Литва", – зазначає експерт.

На його думку, Польща зацікавлена у торгівлі, у співпраці з Україною не менше, ніж ми з нею. Це, пояснює Андрій Рязанцев, взаємозалежні системи, які роками працювали, доповнюючи одна одну.

"Проблеми з нашим експортом, блокування кордонів дещо змінили точки пріоритетів. Тим важливіше якнайшвидше навести лад у наших економічних відносинах. Не даючи політичним моментам, на які впливає російська пропаганда та російські гроші, впливати на врегулювання українсько-польських взаємин. Якщо вдасться знайти спільну точку взаємовигоди, ми лише посилимо економіку і України, і Польщі. Ефект синергії ніхто не скасовував", – робить висновок експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" – переговори у Давосі та обговорення української Формули миру: на що можемо розраховувати.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини