Головна Новини Суспільство події Чи потрібен Україні локдаун: думки експертів
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи потрібен Україні локдаун: думки експертів

Українські експерти прокоментували рішення уряду про жорсткий карантин

10 грудня 2020, 10:51
Поділіться публікацією:

Уряд України прийняв рішення про локдаун (вже відомі терміни і умови). Експерти пояснили, з чим пов'язаний вибір дат і наскільки ефективними виявляться нові обмеження в порівнянні з карантином вихідного дня.

Чи потрібен Україні локдаун: думки експертів

"Вибір дат локдауна має соціологічні причини"

Керівник політико-правових програм в Українському центрі суспільного розвитку Ігор Рейтерович впевнений, що локдаун потрібно було вводити раніше. І точно не в форматі карантину вихідного дня або інших половинчастих рішень, які лише підкреслюють неефективність дій влади.

"Дати, які обрані для локдауна (з 8 по 24 січня), так само як пропоновані обмеження, мають в основі не медичні або епідемологічні показники, а чисто соціологічні. Бажання догодити різним групам впливу, — упевнений експерт. — В першу чергу представники центральної влади хотіли підлаштуватися під громадян, адже соціологія показала — українці підтримують жорсткий карантин, але тільки після свят. Також хотіли мінімізувати наслідки економічного плану. Адже період, на який запланували локдаун, в силу об'єктивних обставин є "мертвим" для бізнесу".

У підсумку, підкреслює Ігор Рейтерович, сам по собі такого виду локдаун не вплине серйозно на ситуацію з епідемією. Тим більше, що надається офіційними органами статистика значною мірою маніпуляційна. Влада варіює кількість тестувань в зручну для себе сторону.

"Локдаун треба було ввести в кінці березня або на початку грудня, як зробили значна кількість країн, що мають схожу з нашою епідситуацію. Але наша влада пішла шляхом бажання зберегти рейтинги. І мінімізувати відповідальність, — упевнений експерт. — Я б взагалі дії нашої влади в боротьбі з пандемією охарактеризував як хаос. Стратегії як такої немає. Є просто реакція на те, що вже сталося. Реакція, як правило, запізніла, непродумана. У нас же були непогані стартові позиції після першого локдауну. Можна було все розпланувати, підготуватися до погіршення епідемситуації, яке прогнозували всі експерти. Але нічого цього зроблено не було".

Ігор Рейтерович звертає увагу, що у нас дотепер немає нормально центру координації по боротьбі з епідемією. Кожен сам за себе.

"Рішення, як правило, приймаються ситуативно. І часто вони — чисто політичні, піар плану. Загалом, боротьбу з епідемією центральна влада провалила. І то що, у нас немає катастрофічної ситуації — точно не її заслуга. Можна говорити про героїзм медиків, про відносну відповідальність деяких українців, про непогані дії місцевої влади. Але точно не про ефективність центральної влади в боротьбі з цією кризою", — резюмує експерт.

"Карантин не може бути зручним"

Аналітик Фонду громадської дипломатії Олександра Решмеділова зазначає, що локдаун вводиться, коли йде пік захворювання. Причому вводиться швидко і жорстко. Принаймні, так роблять в інших країнах. Але в України — свій підхід.

"Локдаун — це якийсь стоп-кран. Він не передбачає якогось м'якого гальмування, зручності пасажирів. Він рятує від краху, — підкреслює аналітик. — У наших реаліях анонсований за місяць локдаун виглядає як спроба всім догодити, всім сподобатися. Врахувати всі побажання. Але не як ефективний засіб для запобігання зростанню захворюваності".

Олександра Решмеділова нагадує, що з правової точки зору були питання і до весняного локдауну (ряд його обмежень визнаний неконституційним), і до карантину вихідного дня (в КСУ вже подано відповідне подання). Тому, можливо, влада перестраховується. Не хоче вона і нової хвилі обурень від представників бізнесу. Але ж карантин не може бути зручним. Він повинен бути необхідним — чи ні.

"Якщо потрібні обмежувальні заходи, щоб зупинити хвилю захворюваності, слід такі заходи і вводити. Аж до Надзвичайного стану. З різкими обмеженнями. А спроба відрізати звідусіль потрошку — ні про що, — впевнена експерт. — Зрозуміло, що з 8 січня соціальні контакти традиційно знижені, бізнес-активність — знижена, фінансові можливості — знижені (зараз особливо). Але якщо все працює в грудні — ні про яке зниження захворюваності не йтиметься. Тоді для чого вводити локдаун саме в такому вигляді і в ті дати, що названі? З якою метою? Тому що все одно вводити його треба? Тому що усі вводять локдаун — і ми вирішили? Думаю, справа в управлінській кризі. Який продовжує плодити проблеми".

Як повідомляв портал "Коментарі", прем'єр-міністр розповів, що введення тотального весняного карантину було правильним рішенням українського уряду. За словами глави Кабміну, навесні вірус, що викликав пандемію у всьому світі, не був досконально вивчений, а отже, ніхто не знав ні про його заразливість, не було вироблено протоколів лікування ускладнень, викликаних COVID-19. Шмигаль наполягає на тому, що ввівши локдаун, країна врятувала тисячі життів громадян ціною економіки.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини