Головна Новини Суспільство події Чи потребує Україна легалізації зброї — думка експерта
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи потребує Україна легалізації зброї — думка експерта

В парламенті не визначилися, чи потрібна українцям легальна короткоствольна зброя

26 лютого 2021, 15:03
Поділіться публікацією:

Українським депутатам пропонують на розгляд законопроект, що дозволить пересічним громадянам легально купувати коротквоствольну зброю для особистого користування та зберігання. Аргументів "за" та "проти" такого рішення чимало, і приводяться вони не лише у розмовах "на кухні", а й у вищих провладних колах. Про словесні баталії, що ведуться в українському парламенті, детально розповіла в колонці на порталі "Коментарі" народний депутат Вікторія Гриб.

Чи потребує Україна легалізації зброї — думка експерта

В Україні хочуть легалізувати короткоствольну зброю. Фото із відкритих джерел

За словами політика, поки голосів для прийняття відповідного документа не назбиралося, хоча профільний комітет його і підтримав. Натомість між політиками точаться суперечки щодо необхідності подібного рішення.

Як стверджує нардеп, противники легалізації "короткостволок" аргументують свою позицію кількома фактами.

По-перше, залежність рівня злочинності від соцдобробуту людей і економічного розвитку країни, а не від кількості зброї у людей. До того ж представники цієї думки наголошують, що володіти зброєю — не означає вміти нею користуватися.

"Законопроект, який зараз лежить в парламенті, зобов'язує власників зброї пройти необхідні курси. Але оскільки в цій країні будь-яка довідка і диплом продаються, немає гарантії, що заповітний "папірець" просто не куплять де-небудь в умовному переході", — додає нардеп.

Також противники документу переконані, що довгоствольна, нарізна, гладкоствольна, а також короткоствольна травматична зброя, які знаходяться у легальному обігу, можуть цілком захистити людей від посягання на їхній будинок. Мовляв, таким чином від ухвалення документу виграють "тільки продавці зброї".

"Ринок місткістю в 10 мільйонів одиниць зброї за вартістю однієї одиниці в тисячу доларів створює профіт у вигляді 10 мільярдів доларів", — говорить пані Гриб.

Ті ж нардепи, які схиляються до легалізації, переконані, що ймовірність наявності легальної зброї у пересічних громадян може знизити рівень злочинності. Політики передбачають, що грабіжники більше боятимуться отримати "озброєну відповідь".

"При цьому важливо враховувати, що законопроект легалізує не застосування зброї, а тільки її зберігання. Тобто, ти можеш мати пістолет в будинку, але не можеш розгулювати з ним по вулиці і вже тим більше стріляти", — підкреслює Вікторія Гриб.

При цьому прихильники прийняття закону говорять, що зброю зможуть придбати лише дієздатні українці із відсутніми непогашеною судимістю та медичними протипоказаннями. Хоча, як знову ж таки, наголошує нардеп, в Україні, на жаль, немає великих проблем з отриманням "липових" документів.

"Але найголовніша проблема, як на мене, це позамежний рівень нетерпіння, агресії та ненависті в суспільстві", — резюмує політик.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" детально з’ясовували спільно з експертами, які ризики несе за собою легалізація зброї в Україні для населення.

Також на порталі можна дізнатися, навіщо в Україні створюють єдину базу зброї "Арсенал" і чим вона настільки важлива.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини