Головна Новини Суспільство події Чи обґрунтовано підвищення тарифу на електроенергію – хто найбільше це відчує
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи обґрунтовано підвищення тарифу на електроенергію – хто найбільше це відчує

Сама цифра призначеного тарифу не має точного обґрунтування, і це викликає несприйняття у населення

31 травня 2023, 10:07 comments1817
Поділіться публікацією:

З'явилася інформація, що з 1 червня тариф на електроенергію для населення становитиме 2,64 грн/кВт-год (зараз – 1,44 грн/кВт-год за споживання 250 кВт-год на місяць та 1,68 грн/кВт-год, якщо споживається більше). Як оцінюєте це рішення, якщо воно набуде чинності? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Чи обґрунтовано підвищення тарифу на електроенергію – хто найбільше це відчує

Тарифи. Фото з відкритих джерел

Основний удар припаде по електрофікованих багатоповерхівках, де немає гарячого водопостачання та газу для приготування їжі

Глава Експертної платформи з енергоефективності (Expert Platform for Energy Efficiency) Ігор Черкашин називає підвищення тарифів на електрику для населення – очікуваним кроком від уряду.

"Наскільки цілі, що декларуються рішенням, будуть досягнуті в результаті, викликає питання, – вважає експерт. — Порівнювати вартість квт.ч від бензинового генератора з квт.ч енергосистеми, на мій погляд, перекручування. Вартість аварійної генерації завжди вища за промислове виробництво. З таким успіхом можна порівняти вартість свічок для освітлення, тоді можна було тариф ставити ще вище".

Загалом сама цифра призначеного тарифу не має точного обґрунтування, і це викликає несприйняття у населення, зазначає Ігор Черкашин.

Крім цього, продовжує він, знову порушення процедури ухвалення рішення ставить саме рішення під майже стовідсотковий ризик скасування при судовому процесі.

"Так було з рішеннями уряду щодо газу, які опротестовували газові компанії, – нагадує експерт. – І їм ще сплачували компенсації. Це ж рішення не вплине на тарифи для промислового споживача. Побутова реакція населення зведеться до спроби показати максимальне споживання за травень, такий собі спосіб "надихатися" перед занурюванням у нові тарифи. Варто також зазначити, що основний удар припаде по електрофікованих багатоповерхівках, де немає гарячого водопостачання та газу для приготування їжі. Дістанеться і приватному сектору, який раніше повірив уряду, перейшовши на електроопалення з газу. Сумно, що збільшення тарифів не враховує цих груп споживачів, що немає довготривалих програм лізингу теплових насосів, що реально діють, для населення. Одні туманні перспективи".

Коли у нас пропонується новий тариф приблизно 6 центів за кВт-год – це наближення до структури ціноформування європейського ринку

Головний економіст, керівник з економічних реформ Офісу простих рішень та результатів Ярослав Романчук розмірковує так:

"В Україні, яка інтегрується до ЄС, мають бути й відповідні – світові, європейські – ціни та тарифи. Слід подивитися, як складається ситуація на ринку енергетичних товарів та послуг. Так ось, такої низької ціни, яка у нас діє зараз (3 центи за кВт-год) для домогосподарств, немає ніде. Це було б можливе, давай гідроелектростанції 80% постачання енергії. Але цього немає. Навіть у тоталітарній Білорусі, де тарифи субсидуються, побутові споживачі платять приблизно вдвічі більше, ніж зараз в Україні (а для бізнесу там – 10 центів за кВт-год). У Європі середній тариф для домогосподарств – 12 центів за кВт-год. Промисловість там у вигіднішій ситуації, бо діє логіка – чим більше купуєш, тим більше отримуєш".

Тому, продовжує економіст, коли у нас пропонується новий тариф приблизно 6 центів за кВт-год (якщо взяти офіційний курс НБУ), це наближення до структури ціноформування європейського ринку. Такий крок необхідний, щоб у виробників електроенергії був оборотний капітал, щоб надійнішими стали дистриб'юторські мережі. Це зробить цей сектор, який серйозно постраждав від російських обстрілів, більш привабливим для інвестицій. І критикувати подібні рішення – недоцільно, впевнений Ярослав Романчук.

"Особливо зазначу, що йдеться виключно про підвищення тарифів на електроенергію для побутових споживачів. Не про підвищення податків, – наголошує експерт. – Я категорично проти підвищення податків на ті самі енергетичні товари".

Читайте також на порталі "Коментарі" — тарифи на електроенергію таки будуть підвищені: що важливо врахувати.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Сенс

31 травня 2023, 17:50

"Такий крок необхідний, щоб у виробників електроенергії був оборотний капітал, щоб надійнішими стали дистриб'юторські мережі"- це ви об Ахмметове и Новиском?

Светлана

31 травня 2023, 14:28

Прежде, чем рассуждать о европейских тарифах, дайте людям европейскую зарплату. европейцы платят не более 10% своего дохода за коммунальные услуги. А у нас? тем более война. Люди и армию должны обеспечивать, и им еще коммуналку повыщают. А где же те деньги, которые выдал ЕС и СЩА на восстановление энергосистемы? Где оборудование. которое дали? если нас не убьют враги, нас задушит наша "народная" власть.

Ігор

31 травня 2023, 09:39

Продуктові набори, які так гучно обіцяли у березні 2022, стали черговими пустими словами Зе. Зате олігархічний тягар переклали на послаблену війною населення. А Вождь корупції і брехні разом зі своєю бандою займається винятково війною. Як батько Махно - війна заради війни.


Новини