Головна Новини Суспільство події Чи насправді підвищення тарифів на електроенергію невідворотне – до чого це призведе
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи насправді підвищення тарифів на електроенергію невідворотне – до чого це призведе

Найближчим часом, а також після війни вартість електроенергії в Україні зростатиме

23 квітня 2023, 14:22 comments1815
Поділіться публікацією:

Тарифи на електроенергію для населення в Україні можуть зрости вдвічі, для бізнесу – на третину. Чому це потрібно (не потрібно) робити? Які можуть бути наслідки? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чи насправді підвищення тарифів на електроенергію невідворотне – до чого це призведе

Підвищення тарифів на електроенергію. Фото: з відкритих джерел

Населення отримує дотовану електроенергію за рахунок промисловості, на яку лягає головне навантаження

Виконавчий директор Асоціації "Енергоефективні міста України" Святослав Павлюк упевнений, що тарифи на електроенергію для населення не можуть не зрости.

"На сьогодні в тарифах на електроенергію, які платять побутові споживачі, відображається, по суті, лише доставка (тариф на передачу та розподіл). А вартість електроенергії – не відображається. Тим часом її вартість на біржових торгах складає на даний момент близько 3 грн/кВт-год. Додайте до цього ПДВ та доставку – і ми виходимо десь на рівень 5 грн, а не 1,44-1,68 грн/кВт-год, як зараз", – пояснює експерт.

Він наголошує, що фінансовий стан українських генеруючих потужностей був плачевним ще до повномасштабного російського вторгнення.

"Населення по суті отримує дотовану електроенергію за рахунок промисловості, на яку лягає головне навантаження. Але остання внаслідок російської агресії значно скоротила споживання електроенергії. І ситуація складається таким чином, що оператори систем передачі не можуть згенерувати достатньої кількості коштів, щоб компенсувати і пільгові тарифи для населення, і "зелений тариф". До того ж, за останній рік через російські обстріли ми маємо величезні руйнування енергетичної інфраструктури. Дещо вдається зробити завдяки допомозі, що отримується від західних партнерів Укренерго та обленерго. Але цього не вистачає", – наголошує Святослав Павлюк.

Тож, констатує він, найближчим часом, а також після війни вартість електроенергії в Україні зростатиме.

"Дані процеси, по-хорошому, слід було б проводити набагато раніше. Як, коли і наскільки зростуть відповідні тарифи – розповість свого часу Міненергетики, яке знає повну картину", – робить висновок експерт.

Будь-яке збільшення тарифів призведе до неминучого зростання заборгованості з огляду на сумну економічну ситуацію в Україні

Голова Спілки споживачів комунальних послуг, голова комітету ЖКГ, благоустрою, екології та охорони довкілля Громадської Ради при КМДА Олег Попенко поділився такою думкою:

"Справді, в Україні ще з минулого року носяться з ідеєю підняття тарифів на електроенергію. Вперше про це заговорили ще восени-2022, але тоді знайшлися люди, які пояснили гарячим головам із Міненерго, що в Україні – війна, і робити це абсолютно безглуздо у такій ситуації. Але цього року ідея підвищення тарифів продовжила своє життя, з'явились нові цифри. Називають 140 млрд. гривень щорічних збитків енергетичних держкомпаній. Але ці цифри нічим не підтверджуються! Хоча ми бачимо на тлі справді збиткового Центренерго, прибуткову (і це в рік війни!) ДТЕК, хоча структура компаній схожа, як два брати близнюки. І тут ніхто б нам не сказав і правду, але депутат ВР Камельчук проговорився на єдиному марафоні, що гроші від підвищення тарифів підуть на погашення заборгованості інвесторам у "зелену енергетику". Тобто прості споживачі розраховуватимуться з найбагатшими людьми України (а серед них є лише політики та великий бізнес) своїми грошима".

При цьому, зазначає експерт, ніхто не говорить про наслідки такого кроку. Він наголошує, що заборгованість за ЖКП на 1 березня 2023 року орієнтовно становить 150 млрд гривень. Лише за 2022 рік вона збільшилася на 40 млрд!

"Будь-яке збільшення тарифів призведе до неминучого зростання заборгованості з огляду на сумну економічну ситуацію в Україні, – попереджає Олег Попенко. — Не прямо, так побічно. Якщо українці справно заплатять за електрику за новими тарифами, то вони не заплатять за щось інше (найчастіше це – тепло чи гаряча вода). І заборгованість за комунальні послуги продовжуватиме зростати. Поки ми не розробимо нормальної, грамотної тарифної політики (звісно, не в умовах війни), жодні субсидії не врятують українців. А з урахуванням величезної заборгованості багато українців її просто не отримають".

Читайте також на порталі "Коментарі" — перспективи членства України в НАТО: про що говорять заяви Столтенберга.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини