Головна Новини Суспільство події Чи можуть індонезійські переговори Зеленського та Путіна зупинити війну – якою є ймовірність зустрічі
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи можуть індонезійські переговори Зеленського та Путіна зупинити війну – якою є ймовірність зустрічі

Позиції сторін, які були ще півроку тому, кардинально змінилися, і тепер Росія вже не може так диктувати свої умови, як раніше, виступаючи з позиції сили

7 вересня 2022, 15:25
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський розглядає запрошення на участь у листопадовому саміті "Великої двадцятки" (G20) в Індонезії, де також може бути присутнім російський диктатор Володимир Путін. Про це в ефірі національного телемарафону зазначив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Які шанси на зустріч Зеленського та Путіна? Чи є сенс зустрічатися на тому ж саміті G20? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чи можуть індонезійські переговори Зеленського та Путіна зупинити війну – якою є ймовірність зустрічі

Зеленський та Путін можуть зустрітися на саміті G20 на Балі / Фото Reuters

Навіть якщо зустріч українського президента і російського диктатора відбудеться в тій же Індонезії, нічого не зміниться з погляду військового конфлікту

Директор Інституту стратегічних досліджень та безпеки, екс-представник уповноваженого Верховної Ради з прав людини у Донецькій та Луганській областях, правозахисник Павло Лисянський розмірковує так:

"Гіпотетична зустріч Зеленського та Путіна на полях G20 – це буде не той формат, на якому щось може докорінно вирішиться. До того ж, якщо Путін піде на цю зустріч, він продемонструє свою слабкість. Адже ми пам'ятаємо, що після того, як наприкінці березня було згорнуто переговори, що відбувалися за посередництва Туреччини, Росія кілька місяців поводилася в стилі "не хочете переговорів на наших умовах – буде вам нова окупація територій". Посилилися обстріли міст, далеких від фронту, посилився тиск усім фронтах. Нам намагалися диктувати умови із позиції сили. А потім ситуація змінилася. Ми отримали нове потужне, високоточне озброєння, розпочався перелом у позитивний для України бік. І вже той самий Пєсков періодично заявляє, що Кремль готовий для переговорів".

Експерт зазначає, що сьогодні Путін на Східному економічному форумі взагалі заявив, що РФ нібито не розпочинала бойових дій, що вона просто захищає Донбас.

"Це індикатори того, – пояснює Павло Лисянський, – що переговорні позиції Росії ослабли і вона хоче якоїсь стабілізації, певних угод. В ідеалі — "Мінськ-3" або "Стамбул-1". Тож навіть, якщо зустріч українського президента та російського диктатора відбудеться у тій самій Індонезії, нічого не зміниться з погляду військового конфлікту. Але це може стати містком для подальших переговорів".

Будь-яка розмова, переговори – краще, ніж продовження конфлікту

Голова правління Аналітичного центру "Донбаський інститут регіональної політики", співзасновник у Гуманітарній організації "Відповідальні громадяни" Енріке Менендес розмірковує так:

"Говорити про шанси на зустріч Зеленського та Путіна мені важко, бо я не знаю, що в голові у залучених до цього процесу людей. Але сенс зустрічатись, безумовно, чим є. І треба обов'язково, щоби це сталося".

Експерт нагадує, що президент Індонезії – Джоко Відодо – під час візитів до Києва та Москви передав відповідні запрошення на саміт "Великої двадцятки". Він також пропонував свої послуги як посередник.

"Слід розуміти, що Індонезія є великим споживачем українського зерна. І Відодо, серед іншого, порушував питання важливості "зернової угоди", яка, незважаючи на складнощі, була укладена та працює, – зазначає Енріке Менендес. – До того ж, Індонезія, країна з непростою історією, має власний досвід врегулювання своїх конфліктів. І якщо Відодо зможе взяти на себе місію посередника між президентами України та Росії – це була б чудова ідея. Будь-яка розмова, переговори – краще, ніж продовження конфлікту. Тож я вважаю, що потрібно паралельно із захистом інтересів нашої країни на фонті, шукати спосіб урегулювання конфлікту шляхом переговорів. А для цього потрібна зустріч Зеленського з Путіним".

Також видання "Коментарі" повідомляло – це не роки: Данілов озвучив свій прогноз війни в Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини