Головна Новини Суспільство події Чи можуть аграрні переговори України та Польщі бути поставлені на паузу: що відбувається
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи можуть аграрні переговори України та Польщі бути поставлені на паузу: що відбувається

Співпраця, яка наразі є між Україною та Польщею у всіх сферах - дуже велика і важлива для кожної з цих країн

14 травня 2024, 10:58
Поділіться публікацією:

Переговори щодо обмеження імпорту українських сільськогосподарських продуктів перервали через те, що "деякі представники" з боку Києва отримали підозру у корупційній діяльності. Про це заявив заступник міністра сільського господарства Польщі Міхал Колодзейчак, який брав участь у попередньому раунді переговорів між країнами та відзначився дуже дивною поведінкою. Що і чому зараз відбувається в українсько-польських переговорах щодо постачання та транзиту нашої продукції? Як ситуація може розвиватись далі? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чи можуть аграрні переговори України та Польщі бути поставлені на паузу: що відбувається

Переговори України та Польщі. Фото: з відкритих джерел

Польща як частина ЄС змушена виконувати загальні правила

Експерт з питань аграрної політики, заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради (ВАР) Денис Марчук поділився таким коментарем:

"Розмови, які зараз намагається вести заступник міністра сільського господарства Польщі Міхал Колодзейчак, виглядають більше як помста за те, що розповіли представники українського бізнесу після зустрічі з ним у Варшаві наприкінці березня. Тому його заяви ніяк не впливають на двосторонні відносини, які відбуваються на державному рівні (прем’єр-міністри, міністри)".

Водночас, продовжує експерт, з огляду на те, що зараз в Україні немає міністра аграрної політики, переговори поки що тривати не можуть. Але щойно буде призначено нового керівника профільного міністерства або виконуючого обов'язки – діалог продовжиться.

"Втім, він не зупиняється. Співпраця, яка зараз є між Україною та Польщею у всіх сферах — дуже велика і важлива для кожної з цих країн, – зазначає Денис Марчук. – Крім того, слід розуміти, що умови, які попередньо обговорювалися, виконані. Наш транзит йде територією Польщі, кордон не блокується. З'являється більше конструктиву та віри у покращення стосунків".

Ну, а продовження Європейською Радою для України програми "без мит та квот" дозволить збільшити присутність нашого експорту в Європі, упевнений експерт. А Польща, як частина ЄС, змушена буде виконувати ці загальні правила.

"Констатуючи: я не зосереджувався б на словах Колодзейчака, а аналізував реальні речі – транзит йде, український експорт працює, пункти не заблоковані, діалог триває", – наголошує Денис Марчук.

Поляки спробували сховатись за проблемами в Україні

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пєндзін нагадує, що в українському Міністерстві аграрної політики зараз є великі кадрові зміни.

"Пішов у відставку його голова Сольський, якому раніше було висунуто певні звинувачення. Всі його заступники – під підозрами. І поляки не могли на це не відреагувати. Адже саме замміністра аграрної політики є фігурантами переговорів", – пояснює експерт.

У той же час, продовжує він, важливо розуміти, що процес переговорів складний і для поляків, яким доводиться відступати від тих позицій, що їм нав'язує їхній внутрішній соціум. І, якщо є можливість сховатися за проблеми в Україні, за підозри членам переговорного процесу – це зроблять. Що поляки й зробили.

"Їхні заяви, небажання продовжувати переговори, посилаючись на корупційні скандали в Україні – не більше, ніж спосіб затягнути ці переговори, не йти на узгоджені рішення щодо заходу української аграрної продукції через польську територію", – вважає Олег Пендзін.

Польські фермери хочуть мати особливий статус

Те, що відбувається у відносинах між Україною та Польщею в аграрній сфері, – складно коментувати, зізнався народний депутат VIII скликання, президент Української аграрної конфедерації (УАК) Леонід Козаченко. Це питання, підкреслює він, глибше, тут загалом ситуація у ЄС, у його сільському господарстві.

"Польські фермери хочуть мати певний особливий статус. Минулими вихідними вони блокували Варшаву, вимагаючи скасувати нові "зелені правила", щоб не вкладатися більше в екологічно чисту продукцію, а продовжувати шлях засипання землі хімікатами. Але є загальні правила, ухвалені на рівні ЄС, які обійти не вийде. На жаль, польські фермери не хочуть сучасно розвиватися, їх влаштовує "по-старому". Але так уже не вийде, як і сидіти на дотаціях. Зараз нам це створює проблеми, адже під час війни українська тема стала для багатьох заручником вирішення їхніх власних питань", – зазначає експерт.

За його словами, Україна готова поділитися з польськими фермерами своїм досвідом, щоб вони стали на сучасні рейки і рухалися швидше та ефективніше. З користю і собі, і всім.

"Продовжимо вести діалог, – запевняє Леонід Козаченко. – Але тут важливо, щоби на політичному рівні польська влада сприяла вирішенню проблем. Тому що це насамперед польська, а не українська проблема. Ми знайдемо шляхи обходу, якщо блокування кордону під надуманим приводом відновиться. Але наші втрати будуть меншими, ніж у Польщі, де аграрне господарство існує за рахунок дотацій, що є неприйнятним у сучасних ринкових умовах".

Читайте також на порталі "Коментарі" — про що свідчить ідея економічного бронювання: хто зрештою воюватиме.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини