Головна Новини Суспільство події Чи можливе пряме зіткнення НАТО з РФ: про що говорить натяк Макрона
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи можливе пряме зіткнення НАТО з РФ: про що говорить натяк Макрона

Якщо з Україною почнуть відбуватися якісь погані речі, наприклад, глобальний прорив росіянами фронту, то є ймовірність, що окремі країни НАТО можуть втрутитися

2 березня 2024, 13:40 comments6403
Поділіться публікацією:

Президент Франції Еммануель Макрон, який сколихнув усіх своєю заявою про можливе відправлення військовослужбовців країн НАТО до України, збирає з цього приводу лідерів парламентських партій своєї країни. За даними видання Le Figaro, Єлисейський палац розіслав відповідне запрошення лідерам партій на 7 березня. Тим часом, все частіше в Альянсі озвучують думку, що уникнути війни з Росією не вдасться, якщо дати тій перемогти в Україні. Про це говорять і європейці, і той самий голова Пентагону Ллойд Остін. Експерти проаналізували для порталу "Коментарі" подібну риторику та ймовірність її втілення у життя.

Чи можливе пряме зіткнення НАТО з РФ: про що говорить натяк Макрона

Росія – НАТО. Фото: з відкритих джерел

Диму без вогню не буває

Директор Міжнародного інституту політичної філософії, політичний аналітик Віктор Савінов міркує так:

"Ймовірність прямого зіткнення НАТО з РФ є малоймовірною. Але подібними застереженнями, заявами, країни Альянсу страхують Україну. Демонструють, що вони союзні щодо нашої держави. Звичайно, вони намагатимуться уникнути прямого зіткнення з Росією. Але наслідки подібних заяв добре можуть позначитися (як опосередкований фактор) на переговорному процесі, санкційній політиці".

При цьому, наголошує експерт, диму без вогню не буває.

"І, якщо з Україною почнуть відбуватися якісь погані речі (наприклад, глобальний прорив росіянами фронту, загроза нового наступу на Київ), то велика ймовірність, що окремі країни НАТО (насамперед – Франція, Великобританія) можуть втрутитися", – зазначає Віктор Савінов.

Розмови про можливе відправлення деякими країнами НАТО в Україну своїх військовослужбовців слід розглядати у тому ж ключі, вважає він.

Причому, наголошує експерт, ніхто не говорить, що військові країн Альянсу вирушатимуть саме на фронт для участі в бойових діях. Швидше йдеться про радників, офіцерів, які допомагають у підготовці українських військовослужбовців.

"Поки що загальна концепція НАТО, стратегія блоку щодо російсько-української війни, полягає в тому, щоб не брати участь у прямих зіткненнях. Навряд чи хтось із лідерів країн-членів Альянсу візьме на себе тягар відповідальності – і выдправить сюди війська своєї держави саме для участі у боях. Це приведе до Третьої світової, що всі чудово розуміють. І це – основний фактор стримування", – резюмує Віктор Савінов.

У подібній риториці є небезпека для України

Кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін вважає, що подібна риторика лідерів частини країн НАТО свідчить про низку чинників.

"По-перше, це деякі сигнали у бік РФ. З розрахунком те що, щоб країна-агресор не ескалювала подальший характер російсько-української війни. Всі ці натяки на те, що НАТО слід готуватися до прямого зіткнення з РФ, що деякі країни Альянсу можуть направити в Україну своїх військовослужбовців, схоже, саме про це, – вважає експерт. – По-друге, коли Макрон робить такі заяви, то це ще й внутрішньоєвропейська гра. Президент Франції показує, що він є лідером Європи. І, принаймні, на рівні риторики, готовий бути рішучішим, ніж ті самі німці. Адже ми бачимо, як той же канцлер Німеччини Шольц критикується навіть усередині своєї країни за те, що блокує відправку Україні далекобійних ракет Taurus".

Слід також розуміти, зазначає Олексій Якубін, що у подібній войовничій риториці деяких представників НАТО є й небезпека для України.

"Адже це частково зміщує фокус із того, що можуть ті самі європейці дати нам тут і зараз, – аргументує політолог. – Та сама військова допомога, фінанси, підготовка наших військовослужбовців, прискорення передачі літаків. А дискусії про можливе відправлення в Україну колись і в незрозуміло якому статусі та кількості військовослужбовців якихось країн НАТО виглядають сьогодні як "білий шум". Так, викликають бурхливу реакцію в РФ і тій самій Європі. Але – ні – нічим нам сьогодні не допомагають".

Читайте також на порталі "Коментарі" — яка гра розгортається на Заході: від чого залежить рішучість НАТО у протистоянні з РФ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

2 березня 2024, 14:13

Тепер корумпований юдаїзм під страшною маскою бандерівського лахміття взагалі буде чекати коли хтось щось та зробить. Єдиний прогрес: рух від нацистських схронів до підвалів аеропортів та коксохимів. В реальності все збудовано на брехні. Скільки даремно грошей було витрачено на пільги нацистських недобітків які повилазили за Губки Ющенка та Садового за сприяння російського консульства у Львові. На ці гроші можна було розвивати та укріплювати країну, зараз би не втратили її віддавши юдейцям на поталу.


Новини