Головна Новини Суспільство події Чи може зустріч Байдена та Сі Цзіньпіна наблизити мир в Україні: чим закінчаться переговори
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи може зустріч Байдена та Сі Цзіньпіна наблизити мир в Україні: чим закінчаться переговори

Суперечності між США та КНР є досить глибокими, у тому числі є принципові відмінності в оцінці причин війни між Росією та Україною та умов її припинення

12 листопада 2023, 16:05
Поділіться публікацією:

У Сан-Франциско 15 листопада на полях саміту лідерів Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва (АТЕС) заплановано зустріч президента США Джо Байдена та керівника Китайської Народної Республіки (КНР) Сі Цзіньпіна. Напередодні неї проводяться зустрічі між представниками США та КНР нижче за рангом. Під час однієї з них американська міністр фінансів Джанет Йеллен дала зрозуміти китайському віце-прем'єру Хе Ліфену – уряд США має підтверджені факти того, що низка компаній КНР бере участь у постачанні обладнання для армії РФ в обхід західних санкцій. Чи є ймовірність, що Байден зможе переконати Сі, якщо не зовсім відмовитися від підтримки путінського режиму, то хоча б значно знизити цю підтримку? З надією чи побоюваннями ставитись Україні до цієї зустрічі? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чи може зустріч Байдена та Сі Цзіньпіна наблизити мир в Україні: чим закінчаться переговори

США та Китай. Фото: із відкритих джерел

До зустрічі Байдена і Сі нам треба ставитись і без особливих сподівань, і без сильних побоювань

Політолог, політичний консультант Володимир Фесенко впевнений, що проблеми, пов'язані з війною між Росією та Україною, обговорюватимуться на зустрічі лідерів США та КНР. Але вони не стануть першочерговими.

"Головну увагу буде приділено темам, які безпосередньо стосуються двосторонніх відносин між США та КНР – Тайвань, протиріччя у торговельних та фінансово-економічних відносинах. А є ще й гостра криза на Близькому Сході, низка інших проблем", – зазначає експерт.

Він не очікує від цієї зустрічі якихось проривів – ні в глобальному вимірі, ні в питаннях України.

Суперечності між США та КНР є досить глибокими, у тому числі є принципові відмінності в оцінці причин війни між Росією та Україною та умов її припинення, пояснює Володимир Фесенко. Подолати ці протиріччя за одну зустріч неможливо, вважає він. У кращому разі між двома країнами розпочнеться переговорний робочий діалог, перш за все, за темами, які стосуються їхніх двосторонніх відносин.

"Байден, безперечно, говоритиме керівнику Сі про те, щоб Китай не надавав військової підтримки Росії, не допомагав їй обходити західні санкції. На що лідер КНР напевно відповість, що Китай – за встановлення миру в Україні і не продає зброю РФ, – прогнозує політолог. – Щодо торгівлі з Росією, то китайський лідер наголосить, що це суверенне право Китаю, а Росія – важливий партнер для КНР. При цьому голова Сі засудить санкції США проти китайських компаній, які допомагають РФ обходити західний санкційний режим. І взагалі засудить санкційний режим. Простіше кажучи, у цьому питанні все залишиться як є. Китай не продаватиме Росії зброю та боєприпаси (принаймні офіційно і безпосередньо), продовжуватиме виступати за мир в Україні у форматі простого припинення військових дій. І, звичайно, не відмовиться від активної торгівлі з РФ".

На думку Володимира Фесенка, американців задовольнить хоча б те, що Китай не підтримує війну Росії проти України та утримується від прямої військової допомоги РФ.

"До зустрічі Байдена та Сі нам треба ставитись і без особливих сподівань, і без сильних побоювань, – вважає експерт. – Ця зустріч не принесе нам миру, тим паче справедливого. Справа в тому, що Китай сприймає війну в Україні через призму свого протистояння зі США. І йому не вигідна перемога України, тому що в Пекіні сприйматимуть це як перемогу Штатів. Але Китаю не вигідно надмірне затягування війни, і її ескалація. Це вже створило проблеми для міжнародної торгівлі, і ці проблеми можуть посилитись ще й через війну на Близькому Сході".

У свою чергу США не підуть на мир в Україні на китайських умовах, упевнений політолог. Будь-яка серйозна поступка Китаю в геополітичних питаннях розглядатиметься як прояв слабкості США. І у Вашингтоні це чудово розуміють, наголошує Володимир Фесенко. Байден не блокуватиме мирні ініціативи Китаю, але США їх ретельно контролюватимуть, припускає він.

"Для нас позитивний сам факт цієї зустрічі, продовження конструктивного переговорного процесу між США та Китаєм, – пояснює експерт. – Проти наших інтересів – пряме військово-політичне протистояння між ними, яке було б вигідне Росії та іншим затятим противникам США (КНДР та Ірану)".

Зустріч двох лідерів закінчиться тим, що сторони "домовляться домовлятися"

Професор кафедри політичних наук у КНУ ім. Шевченко, політолог Ганна Малкіна розмірковує так:

"Відносини між США та Китаєм тривалий час були напруженими. Вони особливо посилилися на початку року, коли над США був помічена, а потім і збита китайська повітряна куля-розвідник. Кілька разів сторони намагалися домовитись про зустріч своїх лідерів, але щоразу безрезультатно. Тому анонсована зустріч Джо Байдена та Сі Цзіньпіна на полях саміту АТЕС вже сама по собі є позитивним кроком на шляху до деескалації напруженості. Тепер все залежить від її результатів.

Очікування, що Байден зможе переламати позицію Сі щодо підтримки режиму Путіна, навряд виправдані, вважає Ганна Малкіна. Більше того, вона не виключає, що про Україну може взагалі не йтися, оскільки центральними темами для обговорення є насамперед економічні питання.

"Розв'язана ще попереднім президентом США Дональдом Трампом "тарифна війна" боляче вдарила по економіці Китаю, який не може вибратися з рецесії після пандемії коронавірусу. Фон цієї дискусії несприятливий: це, насамперед, "тайванське питання", а також діаметральні позиції щодо конфліктів на Близькому Сході, російсько-українській війні та занепокоєння щодо взаємин між двома Кореями, – пояснює політолог. – Вкрай розходяться й світоглядні позиції двох країн. Китай претендує, якщо не на геополітичне панування, то на формування біполярного світу "Китай-США". Сполучені Штати не зацікавлені у цьому та проводять послідовну політику стримування Китаю шляхом обмеження його інвестиційних можливостей та доступу до ринку капіталів. Тому знайти точки дотику буде дуже складно".

Швидше за все, зустріч двох лідерів закінчиться тим, що сторони "домовляться домовлятися", прогнозує експерт. Хоча, зазначає вона, залишається слабка надія, що Сі Цзіньпін пообіцяє знизити підтримку дуже залежної від нього Росії в обмін на економічні поступки США.

На цю зустріч Україна дивиться швидше з надією, аніж із побоюванням

Доктор політичних наук, експерт Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Ігор Петренко прогнозує, що головним предметом розмови між Байденом та Сі стане визначення певних рамок конкуренції між США та КНР найближчим часом.

"Ніхто з них не хоче прямого конфлікту, – пояснює експерт. – При цьому вони конкурують. І за ресурси, і за технології, і за геополітичний вплив. І хочуть виробити систему певних правил, координат, у яких рухатимуться. Намалювати "червоні лінії", за які зобов'язуються не заступати".

Це певний проміжний етап американо-китайських відносин, вважає політолог. Але зацікавленість у ньому мають як Вашингтон, так і Пекін.

"У контексті гіпотетичних "червоних ліній" явно обговорюватиметься питання підтримки Китаєм – Росії. США вже подають чіткі сигнали щодо неприпустимості такої підтримки. При цьому на якийсь вторинний імпорт вони, можливо, можуть заплющити очі. Але не на прямі постачання озброєнь. Це точно обговорюватиметься. З позначенням китайських компаній, які вже "засвітилися" у постачанні підсанкційної продукції до РФ. Звісно, Китай може розпочати це робити через закордонні компанії. Через ту саму Північну Корею. Але це також відстежується. І явно випливе назовні. З усіма витікаючими", – зазначає Ігор Петренко.

Тим часом, продовжує він, Китай зацікавлений в американському та європейському ринках, у їхніх інвестиціях. І, найімовірніше, прислухається до попереджень США.

"Проте Китай не зацікавлений у розгромному програші РФ з її можливим неконтрольованим розпадом. Але допустити менш фатальний для РФ варіант поразки у війні проти України, можливо, КНР виявиться не проти, – розмірковує експерт. – Загалом останнім часом намітилося потепління відносин між Вашингтоном та Пекіном. Вже відбулися зустрічі деяких урядовців двох країн, делегацій. А тому можемо розраховувати, що зустріч Байдена з Сі завершиться прийнятно для кожної зі сторін. І для України – у ракурсі скорочення китайської допомоги країні-агресору або, як мінімум, ускладнення логістики".

Тож, констатує Ігор Петренко, на цю зустріч Україна дивиться скоріше з надією, аніж із побоюванням.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у чому зустріч Байдена та Сі Цзіньпіна може стати вирішальною: які теми підніматимуться.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини