Головна Новини Суспільство події Чи є сенс у новій зерновій угоді за участю РФ: про що говорить ситуація на Чорному морі
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи є сенс у новій зерновій угоді за участю РФ: про що говорить ситуація на Чорному морі

На даний момент Кремль фізично не здатний контролювати чорноморську акваторію

7 лютого 2024, 14:25
Поділіться публікацією:

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що у січні 2024 року Україна вийшла на довоєнні обсяги експорту морем. Цікаво, що заява з'явилася на фоні підготовки візиту російського диктатора Володимира Путіна до Туреччини. Вже відомо, що серед тем, що обговорюються, буде і новий механізм експорту українського зерна через Чорне море. Чи потрібна Україні якась нова угода за посередництва Туреччини та участі РФ? Про що говорить ситуація, яка зараз склалася на Чорному морі? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чи є сенс у новій зерновій угоді за участю РФ: про що говорить ситуація на Чорному морі

Експорт Чорним морем. Фото: із відкритих джерел

Будь-які домовленості з Росією не просто безглузді, а й нікчемні

Народний депутат України ІХ скликання, екс-гендиректор Авдіївського коксохімічного заводу Муса Магомедов наголошує, що порт Одеса – наші головні морські ворота – у січні експортував 6,3 млн тонн вантажів, насамперед аграрної продукції. Це фактично довоєнний рівень експорту.

"Вихід України на такі обсяги морської торгівлі – промовисте свідчення ще однієї стратегічної поразки Москви у цій війні. Морська держава програла війну на морі державі зі значно меншими силами", – підкреслює експерт.

За його словами, наразі Кремль фізично не здатний контролювати чорноморську акваторію. За два роки війни Україна вивела з ладу третину Чорноморського флоту Росії, звільнила стратегічно важливий острів Зміїний та деокупувала газовидобувні "вишки Бойка", які росіяни використовували для ведення розвідки.

"Українські морські дрони неодноразово завдавали ударів по російським кораблям по всій площині Чорного моря – від Босфору до Новоросійська. А наші ракети постійно атакують їхні бази у Криму, – нагадує Муса Магомедов. – Зараз ворог чітко розуміє: будь-який вихід його мілітарного мотлоху в морі пов'язаний із надвисоким ризиком скласти компанію крейсеру "Москва". Саме тому Україну більше практично не обстрілюють ракетами морського базування "Калібр". У таких обставинах важко зрозуміти логіку щодо відновлення зернової угоди. Ми вже відкрили наші порти та забезпечуємо безпеку маршрутів кораблів самотужки".

А з урахуванням потенційної появи в Україні літаків F-16 та нових комплексів ППО, Україні, в принципі, немає потреби залежати від настроїв у Кремлі, упевнений нардеп.

"Тим більше ми вже неодноразово переконалися, що будь-які домовленості з Росією не просто безглузді, а й нікчемні, – зазначає він. – РФ, звісно, намагатиметься реанімувати угоду, щоб застрахувати від атак свій флот та контролювати українське судноплавство. Але сьогодні, гадаю, для України це неприйнятна ідея. А як воно буде у майбутньому – побачимо".

Україна військовими зусиллями самостійно поновила судноплавство

Економічний експерт Данило Монін поділився таким коментарем:

"Я вважаю, що жодної нової угоди з орками бути з приводу нової зернової угоди не повинно. Росіяни порушили свої попередні зобов’язання, щоб знищити українську портову інфраструктуру".

Але український бізнес, наголошує експерт, виявився набагато гнучкішим. А парк збитих ворожих літаків під Одесою, а також наші ефективні удари по російських військових об'єктах у Криму призвели до того, що в районі нашого нового морського коридору літаки РФ не літають, а кораблі не плавають.

"Таким чином Україна військовими зусиллями самостійно відновила судноплавство, – зазначає Данило Монін. – Орки розуміють лише мову сили. Думаю, що удари по чорноморському флоту Мордора продовжаться, щоб той, зрештою, просто перестав існувати".

Читайте також на порталі "Коментарі" — головні очікування військового лютого: як може змінитися ситуація.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Харя Кришны

7 лютого 2024, 14:51

Причина цих танців з угодою проста: Ердоган хоче мати свій гешефт з нашого зерна. А huilo хоче знизити доходи України та підвищити своє значення. Питання: хто такий Ердоган?


Новини