Головна Новини Суспільство події Чи дійсно переговори та заморозка війни скасовуються: про що говорять заяви Зеленського
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи дійсно переговори та заморозка війни скасовуються: про що говорять заяви Зеленського

РФ та Україна перед можливими переговорами намагаються посилити свої позиції

28 серпня 2024, 16:45
Поділіться публікацією:

Під час прес-конференції Володимир Зеленський підтвердив, що готує мирний план на другий Саміт миру, однак уникнув відповіді на запитання, чи чекає на якісь екстраординарні рішення від Байдена наприкінці каденції. Щодо присутності представників Росії, що раніше активно обговорювалося, то Зеленський заявив, що це бажання інших країн. Чи можна сказати, що, виходячи з риторики президента, щось змінилося після початку Курської операції і тепер про переговори і заморозку війни не варто навіть говорити? До того ж видання Forbes тонко натякнуло, що Україна створює нові механізовані бригади. Це ознака того, що керівництво України не очікує, що війна Росії проти України не закінчиться найближчим часом. Видання "Коментарі" поцікавилося в експертів їхньою думкою щодо цього.

Чи дійсно переговори та заморозка війни скасовуються: про що говорять заяви Зеленського

Володимир Зеленський. Фото: сайт Офісу президента України

До виборів у США сторони намагатимуться максимально посилити власні позиції

Кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін вважає, що як Росія, так і Україна зараз займають вичікувальну позицію.

"Насамперед, це стосується загальної геополітичної складової, пов'язаної з результатами виборів у Сполучених Штатах Америки. Я думаю, що офіційний Київ та Москва, виходячи з результатів цих виборів, далі плануватимуть свої дії. На даний момент важко собі уявити, що до американських виборів відбудеться якесь значне зрушення у переговорах. Тому сторони до виборів намагатимуться максимально посилити власні позиції", – наголосив експерт.

Говорячи про інформацію у ЗМІ про те, що Україна створює нові бригади, готує плани щодо бойових дій на 2025 рік Олексій Якубін зазначив, що це один із елементів інформаційної боротьби. Такі матеріали та меседжі в них мають показувати зокрема Росії, що офіційний Київ не не згортає Збройні сили та свої військові плани, але, тим самим, це може в майбутньому після президентських виборів у США, коли постане потенційно можливе питання про переговори, посилити позиції України.

"Я думаю, що саме в цьому контексті варто розглядати інформацію, яка з'являється про те, що готуються нові бригади і продовжується їхня підготовка. Це не є ознакою того, що переговорів може не бути. Навпаки, кожна сторона цих переговорів вже зараз намагається посилити свої позиції на них. Тому я не виключаю, що найближчі кілька місяців до листопада справді можуть бути дуже і дуже у військовому плані насиченими. Сторони намагатимуться у військовому плані вичавити максимум, розуміючи, що все одно доведеться йти на переговори", – підсумував співрозмовник порталу "Коментарі".

У найближчій перспективі про переговори не може бути й мови

Політолог, професор кафедри міжнародних відносин НАУ Максим Ялі так прокоментував ситуацію:

"Можна з упевненістю говорити, виходячи із заяв президента Зеленського на прес-конференції та виходячи з персональних образ на адресу Путіна під час його виступу, присвяченого річниці Дня Незалежності, що як мінімум до президентських виборів у США переговорів між Росією та Україною не буде. Це випливало також із риторики Путіна після початку Курської операції. Тобто, якщо раніше йшлося про те, і я також так вважав, що буде вікно можливостей перед виборами президента США, то тепер ситуація змінилася".

Експерт уточнює, що раніше переговори України та РФ були вигідні навіть представникам Демократичної партії у США, зокрема тепер уже кандидату в президенти Камалі Гарріс. Їх можна було представити як досягнення зовнішньополітичної спадщини самого Байдена, та й, можливо, Камали Гарріс. Але після того, як Джо Байден зійшов із президентських перегонів, було ухвалено рішення Києвом розпочати операцію в Курській області для того, щоб підвищити переговорні позиції України.

"Ми бачимо різке загострення в інформаційному просторі, чуємо зміну риторики як з боку Путіна, так і з боку Зеленського. Тож у найближчій перспективі про переговори не може бути й мови. При цьому багато що залежатиме від результату президентських виборів у США. Якщо Дональд Трамп переможе, то, як він заявляв, чинитиме тиск на Путіна і на Зеленського для того, щоб ці переговори розпочалися. І саме з метою підвищення своїх переговорних позицій розпочато Курську операцію. Це перша мета. Друга мета – щоб спалити всі мости до президентських виборів у США, щоб не піддаватися тиску вже з боку адміністрації, що йде", – зазначив Максим Ялі.

Читайте також на порталі "Коментарі" – російські еліти відповіли, що буде із захопленою територією України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини