Головна Новини Суспільство події Чи близька Україна до блекауту після ракетного удару РФ: коли покращиться ситуація
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи близька Україна до блекауту після ракетного удару РФ: коли покращиться ситуація

Ситуація в енергосистемі контрольована, проте енергетикам потрібно більше часу для усунення наслідків атаки

27 серпня 2024, 13:00
Поділіться публікацією:

Після масованого обстрілу 26 серпня самі собою напрошуються думки, що з енергосистемою України може бути не все гаразд. На сьогодні режим "+8/-16". Не могли ж війська країни-агресора пошкодити АЕС? Можливо диспетчери Укренерго не втримали баланс і система почала валитися і тепер потрібен час на балансування. Чи дійсно таке може бути? Чому задіяні такі жорсткі обмеження по споживанню електроенергії і як довго це може тривати? Видання "Коментарі" з цими питаннями звернулося до експертів.

Чи близька Україна до блекауту після ракетного удару РФ: коли покращиться ситуація

Ракетний удар. Фото з відкритих джерел

Енергетики знають, як далі діяти

 Фахівець з держполітики у паливно-енергетичному комплексі, доктор наук з державного управління Геннадій Рябцев відразу заспокоїв, що жодних припущень щодо того, що щось сиплеться в Укренерго немає і не може бути. Більше того, наголосив експерт, якби в системі дійсно щось сипалося, то в нас не було б жодних графіків і світла не було б взагалі. 

"Укренерго контролює ситуацію в повному обсязі. І все, що зараз робиться, проходить за відповідними диспетчерськими командами Укренерго і Обленерго. Потрібно зачекати декілька днів для того, щоб оператори системи розподілу змогли налагодити роботу системи після тих пошкоджень, які були завдані їй масованою атакою Росії. Країна-агресора атакувала Україну сотнею ракет та дронів. І навіть, якщо засоби ураження збивала наша ППО, то уламки могли впасти на лінії електропередач. Якщо навіть пошкоджена високовольтна лінія, то, щоб її полагодити потрібна не одна година. Потрібно, щоб була сформована ремонтна бригада, яка виїхала на місце. Далі оператор має дати команду на від'єднання відповідної лінії. Далі військові мають давати дозвіл на те, що в цьому районі можна проводити ремонтні роботи. Тому має бути певний час у енергетиків для того, щоб відновити всю роботу системи", – зазначив Геннадій Рябцев.

Він зауважив, що не можна просто подавати живлення в систему, якщо вона не протестована, немає гарантії, що вона працює без будь-яких відхилень від режиму роботи. 

"Зазвичай на ліквідацію наслідків, наприклад, стихійного лиха відводиться близько доби. От, якщо доба минула із електрикою ситуація досі погана і нічого не покращується, то це означає, що відбулися суттєві збої. Поки що в моїх колег немає великих побоювань щодо нездатності операторів відновити роботу системи. Ті пошкодження, які є не вперше і не в останнє. Головне, щоб енергетики знали, що робити, а наразі вони знають, як далі діяти", – зауважив експерт. 

Геннадій Рябцев наголосив, що навіть після масованого обстрілу 26 серпня він не буде змінювати свої прогнози щодо постачання електроенергії споживачам в вересні-жовтні. 

"Як я раніше казав, що у вересні-жовтні буде максимум одна-дві черги вимкнення в пікові години, я продовжую стверджувати, що так воно і буде", – підсумував співрозмовник порталу "Коментарі".

Є проблеми з передачею електроенергії кінцевому споживачеві

Голова Союзу споживачів комунальних послуг, голова комітету ЖКГ, благоустрою, екології та охорони навколишнього середовища Громадської Ради при КМДА Олег Попенко зазначив, що російські обстріли були спрямовані на ураження нашої енергосистеми.

"Насамперед Росія цілилася у системи передачі та системи видачі електроенергії по всій території України. Це Укренерго, трансформаторні підстанції. Зокрема, було вражено енергооб'єкти на Хмельницькій та Рівненській АЕС. Тому ми маємо проблеми з передачею електроенергії кінцевому споживачеві. Це величезна проблема, яку не можна вирішити за 1-2 дні. Бо було уражено велику кількість об'єктів. Для того, щоб відновити роботу енергооб'єктів, потрібна велика кількість фахівців, обладнання тощо. Тому не стоїть питання про балансування об'єднаної енергетичної системи, а стоїть питання про те, що потрібен час для того, щоб відновити об'єкти, уражені російськими ракетами та дронами", – зазначив Олег Попенко.

Другий момент, наголошує експерт, це те, що частково було уражено генерацію – було потрапляння по Київській ГЕС. Це теж велика проблема тому, що ГЕС брала участь у процесі покриття пікових навантажень у мережі вранці та ввечері.

"І це величезна проблема, бо в нас уже тільки цього року було уражено там близько дев'яти ГВт маневрової генерації. Це безпосередньо впливає на наявність електроенергії у нас з вами в мережі. Тому комплексно проблема дуже серйозна і йдеться про тиждень, може два тижні часу для того, щоб відновити нормальну роботу нашої енергетичної системи. Якщо не буде більше прильотів", – резюмував експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — знову комбінований удар: другий ранок поспіль РФ атакувала Україну ракетами та дронами.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/

Новини