Головна Новини Суспільство події Четвертий раунд переговорів України та РФ: які очікування – чи є надія на мир
commentss НОВИНИ Всі новини

Четвертий раунд переговорів України та РФ: які очікування – чи є надія на мир

Експерти не бачать причин для оптимізму під час 4-го раунду переговорів між Україною та Росією

14 березня 2022, 10:41 comments2783
Поділіться публікацією:

У понеділок, 14 березня, відбудуться чергові (четверті) переговори з української та російської делегацій. На цей раз – у відеоформаті . Президент України Володимир Зеленський наголосив, що з боку Росії вже розпочалися якісь розмови, а не ультиматуми під час переговорів . Цю ж позицію підтвердив радник голови Офісу президента України, один із учасників переговорів Михайло Подоляк . Якими є гіпотетичні результати за підсумками переговорів? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Четвертий раунд переговорів України та РФ: які очікування – чи є надія на мир

Прапори України та Росії. Фото: з відкритих джерел

Говорити з РФ можна лише після того, як вона ослабне

Народний депутат України VIII скликання, представник Мережі захисту національних інтересів "АНТС" Наталія Веселова вважає, що українська та російська сторони наразі не готові до принципових поступок за темами визнання Криму російським та т.зв. "Л/ДНР" у межах Донецької та Луганської областей. Адже це буде удар по територіальній цілісності України. На що наша країна точно не піде. Навряд чи можливі зрушення і на теми демілітаризації, нейтралітету.

"Ми не можемо йти на них, адже це означатиме фактичну капітуляцію. Відмову від боротьби за своє майбутнє, за свій суверенітет, роззброєння, програш. А тому на цьому етапі я не бачу, де сторони можуть зійтись у якихось питаннях", – пояснює Наталія Весєлова.

Вона передбачає, що домовитися можуть про гуманітарні коридори. Але сумнівається, що Росія буде домовленості дотримуватися.

"У РФ зараз максимально ізолювали громадян від джерел достовірної інформації. Їхні медіа малюють спотворену картину того, що відбувається в Україні. Розповідають про те, що "злісні українські націоналісти не дають евакуювати громадян добрим російським солдатам". При цьому самі загарбники блокують "зелені коридори", доступ гуманітарки. Все у традиціях путінського режиму, – зазначає Наталія Весєлова. – Тож будь-яким запевненням росіян не можна довіряти. Навіть закріпленим на папері. І говорити з РФ можна лише після того, як вона ослабне. Коли вичерпає усі джерела додаткової допомоги. Як у сенсі найманців – із Сирії, Лівії тощо. Так і технічні, економічні потужності. Поки що російська сторона може хіба що зображати конструктив на переговорах – не більше".

Нашою кров'ю та нашими смертями Захід зараз послаблює Росію

Політтехнолог, один із захисників України Олександр Кондратенко вважає, що єдине, про що зараз можуть домовитися – це нові коридори для гуманітарної допомоги.

"Але це ні до чого не призведе, – упевнений він. – Агресор продовжуватиме обстріли та зриватиме гуманітарні рейси. Враховуючи, що тотальні авіаційні, ракетні удари по всій Україні продовжуються, я не бачу, щоб переговорний процес зрушив у позитивний для нас бік".

На думку Олександра Кондратенка, ми не просто стоїмо на порозі Третьої світової, ми вже – у ній. І, на жаль, основний театр бойових дій розгортається нашій території.

"Ситуація настільки нестабільна, все може так швидко змінюватись, що навіть короткострокові прогнози робити складно. Поки що ясно, що нашою кров'ю та нашими смертями Захід зараз послаблює Росію. Але ми тримаємо стрій, не панікуємо і точно вистоємо. Прискорити кінець війни і нашу перемогу (яка точно буде за нами – питання лише в часі), підштовхнути РФ до реальних переговорів можуть сильні внутрішні хвилювання у ній самій. Але не точкові пікети, як зараз, коли силовики швидко пакують 5-10 людей, які вийшли на антивоєнні протести. А реально сильні процеси. Певна частина російського населення вже розуміє, що перебуває фактично у гетто. У тому числі інформаційно і, що ситуація буде гіршою і гіршою. В економічному плані РФ уже капець. Девальвація, інфляція, дефіцит – цього не стримати. І це на роки. Хотілося б сподіватися, що у самій Росії знайдуться люди, які готові знести Путіна. Але поки що з цього приводу у мене великі сумніви. Натомість немає сумнівів, що ми вистоємо – і вестимемо переговори з агресором на своїх умовах", – резюмує Олександр Кондратенко.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у США пояснили хаотичні удари РФ в Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини