Головна Новини Суспільство події Чергового «Мінська» не буде: що означають заяви Зеленського – яким може бути мир
commentss НОВИНИ Всі новини

Чергового «Мінська» не буде: що означають заяви Зеленського – яким може бути мир

Війна у будь-якому випадку має закінчитися переговорами Зеленського та Путіна

4 травня 2022, 16:12 comments1741
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський заявив, що не погодиться на заморожування конфлікту з росією та назвав цей процес "дипломатичним болотом". Також наголосив, що відновлення територіальної цілісності України – завдання №1. І визнав, що "у будь-якому разі все одно все закінчиться тим чи іншим форматом переговорів". Як оцінюєте дані заяви? Якими мають бути нові угоди, щоб це не стало "дипломатичним болотом" як той же "Мінськ"? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чергового «Мінська» не буде: що означають заяви Зеленського – яким може бути мир

Володимир Зеленський. Фото - сайт Офісу президента України

Існує лише два моменти, які можна обговорювати на переговорах із Росією – у будь-якому форматі

Колишній заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій, голова Луганської військово-цивільної адміністрації (2015-2016 роки), керівник та засновник волонтерської групи "Народний тил" Георгій Тука розмірковує так:

"Я ніколи не забуваю, що Зеленський – це насамперед актор. І будь-які його заяви сприймаю як певну роль, що він грає. Тому що тези періодично змінюються. Переговорна група свого часу працювала дуже активно. І початковою пропозицією від України було повернення російської армії на позиції 23 лютого 2022-го. Не було нічого про повну деокупацію, відшкодування збитків тощо. Просто – давайте відновимо статус-кво. Тепер риторика змінилася. І немає гарантії, що вона не зміниться за тиждень".

Георгій Тука акцентує, що з першого дня повномасштабного російського вторгнення говорив і каже – народ має об'єднуватись не навколо чиновників (одним із яких є президент), а навколо збройних сил України.

"Також, як на мене, існує лише два моменти, які можна обговорювати на переговорах із Росією – у будь-якому форматі. Перший – повне звільнення територій України у межах міжнародно визнаних кордонів. Другий – виплата репарацій. А довести ситуацію до того, щоб говорити з країною-агресором тільки на ці теми, можна єдиним способом – бити, бити та бити її на полі бою та на міжнародному рівні", – резюмує Георгій Тука.

Домовлятися з Путіним, виносячи за дужки Крим та ОРДЛО, вже немає сенсу 

Політолог Петро Охотін наголошує, що саме президент Зеленський шукав шляхи виходу з безвиході, куди вели Мінські угоди.

"Ряд кроків уже зроблено, щоб Україна не потрапила у подібне "дипломатичне болото". Насамперед, це План відновлення, санкції Макфола-Єрмака та отримання міжнародної допомоги — гуманітарної та військової. Російська Федерація втратила стратегічну перевагу, яку мала на час віроломного нападу 24 лютого. Домовлятися з Путіним, виносячи за дужки Крим та ОРДЛО, вже немає сенсу", – вважає політолог.

На його думку, саме фактор технічного та людського виснаження в РФ разом із міжнародною підтримкою і дозволяє Зеленському рішуче виступати проти заморозки конфлікту.

"Україна добре вивчила уроки війни, яка розпочалася ще у 2014 році, а також досліджувала прийоми дипломатії Кремля у конфліктах на Кавказі. Київ має всі інструменти для перемоги", – упевнений Петро Охотін.

Президент розуміє, що як тільки він заікнеться про якісь територіальні поступки агресору, почнеться серйозний внутрішній опір

Експерт Аналітичної групи "Левіафан", політолог Микола Мельник вважає, що Зеленський продовжує балансувати між більшістю українців, які чекають якнайшвидшого світу, і меншою частиною, яка готова битися до переможного кінця.

"На жаль, чимало українців готові на світ у будь-якому форматі. У результаті Зеленський змушений часто говорити про взаємовиключні речі, – пояснює експерт. – Тому він, з одного боку, заявляє, що жодних територіальних поступок не буде. І це говориться насамперед для електорату, який готовий воювати до кінця. Для електорату, який є базовим для Зеленського. Але який він спирається саме зараз, у відсічі російської агресії. Це насамперед військові, волонтери, представники націоналістичних організацій. Президент розуміє, що як тільки він заікнеться про якісь територіальні поступки агресору, про те, що якимось територіям надати якісь "особливі статуси" в рамках української держави, – почнеться серйозний внутрішній спротив. Чого допускати не можна. Звідси й теза про неможливість територіальних поступок із боку України".

З іншого боку, продовжує Микола Мельник, Зеленський усвідомлює, що електоральна більшість хоче, щоб війна завершилася якнайшвидше. Тому постійно наголошує, що Україна готова до переговорів.

"І це загравання не лише із власними виборцями, а й із західними партнерами. Адже нам треба постійно демонструвати готовність сісти за стіл переговорів, вирішити все дипломатичним шляхом, – наголошує експерт. – Ось і виходить, що звучать взаємовиключні заяви, кожна з яких підходить для певного електорального поля".

Читайте також на порталі "Коментарі" — британській розвідці стало відомо – росіяни збираються окупувати два ключові міста на Донеччині.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини