Головна Новини Суспільство події Через скільки років можлива війна Росії з НАТО: чому Німеччина не готова
commentss НОВИНИ Всі новини

Через скільки років можлива війна Росії з НАТО: чому Німеччина не готова

Влада Німеччини недооцінила той факт, що у XXI столітті війна все ще залишається реальною загрозою

17 січня 2024, 09:42
Поділіться публікацією:

Останнім часом з подачі західних ЗМІ все активніше обговорюється можливість війни країн НАТО і Росії. Зокрема, йдеться про те, що лідер НАТО в Європі – Німеччина може виявитися не готовою дати серйозну відповідь Росії. Коли реально може статися зіткнення РФ та країн НАТО? Чому Німеччина навіть зараз не готова впоратися із таким викликом? Видання "Коментарі" розбиралося у цій темі, вивчивши думки експертів.

Через скільки років можлива війна Росії з НАТО: чому Німеччина не готова

Війна РФ та НАТО. Фото: з відкритих джерел

НАТО має два-три роки на підготовку

Науковий співробітник Університету Осло в Норвегії Фабіан Гоффманн у своєму аналітичному огляді в мережі Х (раніше Твіттер) зазначив, що НАТО і Росія значно ближчі до війни, ніж багатьом здається.

"У нас є в кращому разі 2-3 роки, щоб відновити стримування проти Росії", — вважає норвезький аналітик.

На його думку, багато експертів, коли аналізують загрози з боку Росії, потрапляють у пастку "віддзеркалення", яку експерт називає однією з найпоширеніших помилок під час аналізу Росії.

Потенційна війна країн НАТО з Росією "швидше за все, набуде зовсім іншої форми", ніж війна з Україною, вважає експерт.

"Росія не планує великомасштабної традиційної війни з НАТО, яку ми зараз бачимо в Україні і до якої ми, насамперед, готуємося", – зазначив норвезький аналітик. – Російське мислення про війну з НАТО обертається навколо концепції контролю та управління ескалацією. Основна мета Росії у війні з НАТО – ефективно впоратися з ескалацією та якнайшвидше припинити війну на вигідних для Росії умовах".

На думку Гоффманна, Росія завдаватиме ударів з великої відстані по критично важливій громадянській інфраструктурі в європейських країнах НАТО, щоб таким чином відправити повідомлення урядам країн НАТО: "Не підтримуйте своїх східноєвропейських союзників, якщо не хочете, щоб ваше населення страждало".

У промахах оборонної політики Берліна винна Меркель

Історик, військовий експерт, професор Зенке Найтцель із Потсдамського університету у своїй статті для Frankfurter Allgemeine Zeitung заявив, що армія Німеччини не придатна для ведення війни найближчими роками, і винна від частини цього – колишній багаторічний канцлер ФРН Ангела Меркель.

Експерт вважає, що Меркель повністю недооцінила той факт, що в XXI столітті війна все ще залишається реальною загрозою. За словами експерта, уряду Ангели Меркель не вистачило "проникливості та мужності" у цьому питанні.

"(Німецькі. – Ред.) політики та суспільство уникали питання про те, для чого, власне, існують збройні сили. Війни та кризи у світі не вплинули на це. Ні громадянська війна в Сирії, ні анексія Криму Росією, ні війна на Донбасі не привели до переосмислення", – каже вчений.

За його словами, Бундесвер залишався "недієздатним через відсутність політичного інтересу до оперативних збройних сил". Він вважає, що збільшення фінансування армії ФРН з 2016 року не дало жодного ефекту, а найвище представники командування Бундесверу "мовчали та приймали все як є".

Читайте також на порталі "Коментарі" – які три речі потрібно вирішити Україні: що відбувається на військовому та дипломатичному фронтах.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини