Головна Новини Суспільство події Час «Х» для України: про що говорить нове державне свято – до чого тут Зеленський
commentss НОВИНИ Всі новини

Час «Х» для України: про що говорить нове державне свято – до чого тут Зеленський

День Української Державності має особливе значення не лише для всіх громадян країни, а й особисто для президента Зеленського

25 липня 2022, 11:50
Поділіться публікацією:

У вечірньому зверненні Володимир Зеленський заявив, що цього тижня відбудеться низка візитів іноземних партнерів до Києва, анонсував важливі переговори. Також, з його слів, 28 липня вперше відзначиться День Української Державності. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" появу цього свята та перспективи зміцнення нашої Державності.

Час «Х» для України: про що говорить нове державне свято – до чого тут Зеленський

День Української Державності. Фото: із відкритих джерел

Ноу-хау Зеленського у сфері ідентичності – подібних до цього кейсів раніше не було

Голова Центру політичних студій "Доктрина", політичний консультант Ярослав Божко вважає, що свято Дня Української Державності, запроваджене Зеленським до дати Хрещення Русі, цікаве з політхенологічної точки зору.

"По суті, це його ноу-хау у сфері ідентичності, – наголошує експерт. – Подібних до цього кейсів раніше не було. Так чи інакше, команда президента починає вибудовувати своє бачення і у сфері політики ідентичності, де раніше Зеленський мав великі проблеми".

Ярослав Божко вважає, що за загальним тоном вкладеного цього дня нарратива можна буде приблизно окреслити ідеологічний вектор команди Зеленського у наступній виборчій кампанії. Подібно до того, як Петро Порошенко заздалегідь репрезентував концепт "Армія, мова, віра" на святкуванні Дня Незалежності України під час свого президентства.

"Головною паралеллю, яку намагатиметься провести команда Зеленського під час святкування, стане паралель між президентом та князем Володимиром Великим. Це, звичайно, матиме чітку політтехнологічну мету", – зазначає експерт.

Нині – переломний момент нашої історії

Керівник Фундації "Вища школа професійної політики" Олег Вострих упевнений, що саме сьогодні відбувається справжнє реальне становлення України як Держави.

"Саме зараз кров'ю ми пишемо свою історію, створюємо свою державність. Так, вона дається нам дуже тяжко, шляхом безлічі жертв. Але, напевно, інакше й бути не могло з огляду на який у нас неадекватний сусід, – зазначає експерт. – Україну сьогодні знає весь світ. І вже не плутає з Росією чи СРСР. Нам допомагають (звичайно, не в тих обсягах, як хотілося б, але все ж таки), ми на перших шпальтах новинних стрічок. Нашою боротьбою за свою незалежність, за спільні демократичні, цивілізаційні цінності – захоплюються багато країн. До нас практично щотижня приїжджають керівники різних держав. І для багатьох це певною мірою честь, престиж. Євросоюз надав нам статус країни-кандидата у члени ЄС. І це теж підтвердження, що ми – молода, але дуже перспективна і яскрава держава, що розвивається. Ми маємо всі шанси стати модерновою, інноваційною, сильною державою. Але шлях пройде ще довгий і роботи зробити багато. У тому числі після війни.

На жаль, продовжує Олег Вострих, усі наші Майдани, Революції не призвели до тих змін, на які сподівалися українці. Нові люди у владі часто скочувалися до того, за що лаяли попередників. Це корупція, "розпил" бюджетних грошей, розподіл "потоків", кумівство тощо.

"Зараз – переломний момент нашої історії. Вирішальний момент. Година "Х". І українська нація, яка об'єдналася проти ворога, має всі шанси після перемоги (яка – питання часу) збудувати передову державу. З сильними економікою та армією. Із потужними, реально працюючими, демократичними інститутами. Якщо ми зуміємо створити нову модель управління державою, поділ відповідальності та влади, то на нас чекає велике майбутнє. Але для цього потрібно об'єднати зусилля не лише для вигнання російських окупантів, а й для подальшого поновлення країни. Впевнений, що військові, які прийдуть з фронту, не дозволять "злити" нашу перемогу і повернутися за часів "схематозів", "потоків" тощо. Після перемоги ми маємо об'єднати зусилля суспільства та влади та побудувати нову успішну модель управління. Без кумівства, без тиску з боку "своїх" олігархів, без корупції, – наголошує Олег Вострих. – І військові, здається мені, у цьому процесі гратимуть першу скрипку. Якщо, звичайно, не дозволять розтягнути себе по партіях та розчинити у них".

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому визволення Херсонщини виб'є один із базових козирів РФ – коли розпочнеться активна фаза.

Також видання "Коментарі" повідомляло – чому нові заяви Лаврова не варто сприймати всерйоз – чого досягає росія.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

25 липня 2022, 11:39

Яке вихваляння та облизування нижньої частини маленького, почалось. Він не хоче увійти в історію, як остаточний вирок України. Але за 31 рік ми бачимо багато "історичних, переламаних моментів". Тільки гірше. Приклад: Як біснувались навколо Порошенко, коли він перекрив воду у Крим. Безліч наукових коментарів, коли без води, Криму - все. Та й міст не збудують. Результат: вода пішла ціною втрати Херсонської області. Так краще? Гниле (корумповане, порочне, брехливе, ...) дерево не дає гарних плодів. Карму і Бога не обдурити.


Новини