Головна Новини Суспільство події Церковне свято 2 червня: що не можна робити в цей день
commentss НОВИНИ Всі новини

Церковне свято 2 червня: що не можна робити в цей день

Християни 2 червня відзначають велике церковне свято

2 червня 2022, 08:35 comments5800
Поділіться публікацією:

Щороку це церковне свято пересувається по календарю в залежності від дати Великодня. 2 червня 2022 року православні християни відзначають Вознесіння Господнє. За 10 днів настає інше велике свято для вірян — Трійця. Вознесіння припадає на 40 день після Воскресіння христового, Трійця — на 50 день.

Церковне свято 2 червня: що не можна робити в цей день

Фото ілюстративне / Pixabay

Наші предки дотримувалися деяких правил святкування та обрядів. Вважається, що зранку треба було вмитися росою, вона мала цілющі властивості. Вірили, що в цей день можна знайти серед хмаринок образ ягняти.

Намагалися не займатися рукоділлям на великі церковні свята, не виконувати важку роботу. Жінки пекли млинці, пироги з зеленою цибулею та солодкі "драбини" з тіста. Ці фігурні вироби після освячення за деякими повір'ями залишали на полях для кращого врожаю. Цю функцію оберега виконувала й гілочка берези вкопана в городі та прикрашена стрічками. Оберегом для двору служили шкарлупки писанок, які прикопували по кутках, для хати — знесене куркою в цей день яйце, треба було його зберігати під стріхою весь рік.

На свято годували та обдаровували бідних та жебраків. В цей день ходили до могил та приносили з собою печиво. Ввечері розводили багаття та водили хороводи ("колоски"). Були й прикмети — дощовий день означав неврожай та епідемії.

Заборонялося на Вознесіння сваритися та виносити сміття з хати, смітити на вулиці. Також не можна в цей день, за народними повір'ями, стригтися, шити та виконувати важку роботу.

Як писав портал "Коментарі", в Україні відзначатимуть нове державне свято 28 липня.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини