Головна Новини Суспільство події Церковне свято 16 липня: що можна і не можна робити цього дня
commentss НОВИНИ Всі новини

Церковне свято 16 липня: що можна і не можна робити цього дня

Що можна робити 16 липня, а від яких дій краще відмовитись - дізнайтесь у матеріалі

16 липня 2022, 07:45 comments2112
Поділіться публікацією:

Як передає портал "Коментарі", головне свято 16 липня — день пам'яті мучеників Мокія та Марка, які стали жертвами полювання язичників на християн. Вони жили в ІІІ столітті до н.е. і були схоплені під час гонінь православних віруючих. Язичники уклали святих у в'язницю і катували, змушуючи зректися Христа, але Мокій і Марк не зробили цього. На покарання їм відрубали голови на головній площі міста.

Церковне свято 16 липня: що можна і не можна робити цього дня

Церковне свято. Фото: із відкритих джерел

Також 16 липня – день пам'яті мученика Іакінфа. Юнак виріс у християнській сім'ї, але був прислужником у царя Траяна. Одного разу, під час одного з бенкетів, Якінф замкнувся у своїй кімнаті і молився Христу, поки цар та його гості насолоджувалися ідоложертвенною їжею. Один із слуг почув слова молитви і доніс цареві, що Якінф зрікається язичницьких богів і продовжує вірити в Ісуса Христа. Тоді юнака привели до царя і запропонували скуштувати жертовну їжу. Іакінф відмовився і оголосив себе християнином. Його довго катували, а потім ув'язнили в темниці, моря голодом і спрагою. Незабаром один із стражників, який приніс йому язичницькі частування, побачив біля тіла юнака двох ангелів, що обернули його у світлий одяг і одягли на голову вінець.

16 липня, коли перша половина літа опинялася позаду, наші пращури уважно стежили за тим, як поводиться природа. Наші пращури помітили, якщо в цей день погода буде непогожою, то буде хороша погода. Також говорили, якщо комарі збираються у рій – на хорошу погоду. Ще одне спостереження — перед негоже собака багато спить і мало їсть, катається по землі або риє лапами землю.

Що можна робити 16 липня

Наші пращури помітили, якщо у цей день спекотно, то зима буде холодною. Таке явище називалося "Плеяда" чи "Стожари". Вважалося, що вони приносять удачу та оберігають звіроловів та рибалок.
Проте 16 липня загалом сприймали як невдалий день, тож у всіх справах треба було бути гранично обережними.

Що сьогодні не можна робити

Народні прикмети свідчать, що сьогодні не можна вирушати в далеку дорогу, а також займатися важкою фізичною працею. Православна церква суворо забороняє злитися та допускати негативні думки та з'ясовувати стосунки з близькими людьми.

Читайте також на порталі "Коментарі" — українська поп-співачка публічно зреклася Батьківщини, витанцьовуючи під час обстрілу Вінниці.

Також видання "Коментарі" повідомляло — Росія потрапила в Одесу до цивільного об'єкта – все місто в чорному диму: перші подробиці.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ірина

16 липня 2022, 06:56

В ІІІ столітті до н. е. Ісуса Христа ще не було. Що за нісенітниці ви пишете??


Новини