Головна Новини Суспільство події Бронювання від мобілізації: дві моделі на розгляді ВР
commentss НОВИНИ Всі новини

Бронювання від мобілізації: дві моделі на розгляді ВР

Дві моделі відрізняються одна від одної тим, що перша не розповсюджується на фізосіб-підприємців.

12 березня 2024, 13:53
Поділіться публікацією:

На порядку денному парламенту опинився новий законопроєкт, який спрямований на економічне бронювання громадян від мобілізації. Голова Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку, Дмитро Наталуха, розкрив подробиці документа, що викликає значний суспільний резонанс.

Бронювання від мобілізації: дві моделі на розгляді ВР

У комітеті Верховної Ради розповіли – існує дві моделі законопроєкту

Законопроєкт пропонує дві альтернативні моделі економічного бронювання, кожна з яких має свої особливості та наслідки як для бізнесу, так і для звичайних громадян.

Перша модель, що народилася в Офісі Президента, встановлює фіксовану плату в розмірі 35 тисяч гривень за право на економічне бронювання. Важливою особливістю цієї моделі є те, що вона не стосується фізичних осіб-підприємців, що може викликати певні дискусії щодо її справедливості. Окрім того, частина коштів з цієї суми має надходити до місцевих бюджетів, а не виключно на підтримку Збройних Сил України. Цей аспект наголошує на необхідності збалансувати внутрішні потреби країни з потребами оборони.

Друга модель, над якою працює команда Наталухи, передбачає сплату додаткового військового збору в розмірі 20 тисяч гривень за кожну заброньовану особу. Основна відмінність цієї моделі полягає в її універсальності: вона застосовується до всіх категорій населення без винятку, незалежно від посади, рівня доходу чи інших критеріїв.

Ключовою перевагою другої моделі є пряме спрямування коштів на потреби Збройних Сил, що, за словами законодавців, має стати вагомим внеском у зміцнення обороноздатності країни. Також, з огляду на економічні реалії, ця модель пропонує більш доступну суму збору для широкого кола громадян.

Обидві моделі викликають жваві обговорення серед експертів та громадськості. Вони мають як своїх прихильників, так і критиків, які висувають аргументи про потенційні ризики та виклики, пов'язані з їх реалізацією.

Раніше “Коментарі” писали, що Кабінет Міністрів України розглядає нововведення, які можуть кардинально змінити принципи мобілізації громадян. Згідно з інформацією, оприлюдненою народним депутатом від "Європейської Солідарності" Олексієм Гончаренком у Telegram, нові правила передбачають відстрочку від мобілізації для осіб, чия офіційна зарплата перевищує 35 тисяч гривень.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

12 березня 2024, 14:24

Тобто за чиновників суддів депутатів прокурорів інших шкідників буде сплачувати держава. Як і пенсійні внески або величезні мільйонні зарплати з яких не шкода і ПДФО сплатити.


Новини