Головна Новини Суспільство події Боротьба з корупцією в рік війни: що вже вдалося і що ще потрібно зробити
commentss НОВИНИ Всі новини

Боротьба з корупцією в рік війни: що вже вдалося і що ще потрібно зробити

Одним з безсумнівних антикорупційних здобутків цього року можна назвати ухвалення 20 червня Верховною Радою Антикорупційної стратегії на 2021-2025 роки

14 грудня 2022, 19:17 comments1805
Поділіться публікацією:

Грудень – місяць підсумків року і планів на рік майбутній. Яким був цей надскладний для України рік щодо боротьби з корупцією? Що вдалося, що ні? Що ще потрібно зробити? Видання "Коментарі" з цими питаннями звернулося до експертів.

Боротьба з корупцією в рік війни: що вже вдалося і що ще потрібно зробити

Боротьба з корупцією. Фото: із відкритих джерел

Україна прагне стати членом Євросоюзу, отже маємо бути готовими до посилення антикорупційного законодавства та підвищення стандартів боротьби з корупцією

Народний депутат України ІХ скликання (фракція "Слуга Народу"), заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань антикорупційної політики Олена Мошенець підкреслює, що у 2023 році Європейський Союз планує оновити правову антикорупційну базу. А саме – підвищити стандарти боротьби з такими правопорушеннями, як незаконне збагачення, зловживання впливом, зловживання владою, а також з хабарництвом.

Вона також нагадує, що президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн пропонує включити корупцію до режиму санкцій з прав людини, нового інструменту для захисту демократичних цінностей за кордоном.

"Україна прагне стати членом Євросоюзу, отже маємо бути готовими до посилення антикорупційного законодавства та підвищення стандартів боротьби з корупцією, – вважає Олена Мошенець. – На цьому шляху чимало викликів. Проте, наша країна рухається у вірному напрямку, про що свідчить зростання ефективності роботи антикорупційної системи (НАБУ, САП, ВАКС, ДБР, АРМА, НАЗК) та готовність міжнародних організацій до більш тісної співпраці з Україною в питаннях глобальної боротьби з корупцією".

Зокрема, продовжує нардеп, нещодавно Державне бюро розслідувань стало членом Міжнародної асоціації антикорупційних органів. Таке рішення було ухвалено на 12-тих Загальних Зборах членів IAACA. Основною метою організації є сприяння ефективній імплементації Конвенції ООН проти корупції, ухваленої Генасамблеєю ООН 31 жовтня 2003 року, а також допомога антикорупційним органам з усього світу в запобіганні та боротьбі з корупцією.

"Крім того, в грудні робоча група Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) щодо боротьби з хабарництвом в міжнародних ділових операціях проголосувала за надання Україні статусу учасника групи. Наразі очікується фінальне затвердження рішення комітетом зовнішніх зв’язків, – розповідає Олена Мошенець. – Одним з безсумнівних антикорупційних здобутків цього року також можна назвати ухвалення 20 червня Верховною Радою України Антикорупційної стратегії на 2021-2025 рокищо є потужним сигналом від українського політичного керівництва про намір до значного зниження рівня системної корупції".

Прикладом того, що корупція не гине в Україні навіть на тлі війні, є створення слідчої комісії з розслідування роботи Бюро економічної безпеки

Засновник "Студії Здорового Сенсу", підприємець, громадський діяч Павло Себастьянович розмірковує наступним чином:

"Я ставлю сам собі, а також своїм гостям це питання – який прогноз на наступний рок? Але позитивних відповідей не чую. А позитивних сценаріїв немає тому, що майже нічого в антикорупційному руслі. не зроблено у році, що минає. Нажаль, новини нас не тішать. Під кінець року ми побачили арешт кількох людей в Одесі, розгром Київського окружного адмінсуду. Але це точкові удари, які не змінюють систему в цілому".

Павло Себастьянович зазначає, що яскравим прикладом того, що корупція не гине в Україні навіть на тлі війні, є створення слідчої комісії з розслідування роботи Бюро економічної безпеки (БЕБ).

"Тобто, депутати, написали закон для БЕБ, проголосували цей закон, створили на підставі цього закону орган. І що? І нічого. Тепер вони розслідуватимуть результат своєї діяльності, – підкреслює експерт. – Корупція закладається у законодавство. А отже, корупцію в країні породжує парламент. Вони творять щодня цю систему та підтримують її життя. Тож нічого хорошого у 2023 році, гадаю, не буде".

Читайте також а порталі "Коментарі" — в очікуванні переговорів Путіна та Сі Цзіньпіня: чим вони можуть закінчитися – чому це важливо.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини