Головна Новини Суспільство події Боротьба ООН за український "Пакет малюка": чим гроші гірші за бебі-бокси
commentss НОВИНИ Всі новини

Ексклюзив Боротьба ООН за український "Пакет малюка": чим гроші гірші за бебі-бокси

У нашому ексклюзив експерти поділилися своєю думкою про користь проекту "Пакет малюка" для новонароджених, який в Україні вирішили згорнути

4 серпня 2020, 11:15 comments1308
Поділіться публікацією:

Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) закликав уряд України зберегти критично важливу програму з підтримки сімей з дітьми — "Пакет малюка", який Мінсоцполітики вирішило монетизувати. Чому Кабмін провалив проект з бебі-боксами і як ще уряд економить на дітях — на ці та багато інших питань в ексклюзив "Коментарів" відповіли експерти.

Боротьба ООН за український "Пакет малюка": чим гроші гірші за бебі-бокси

Умовна монетизація

Монетизація будь-яких соціальних програм основною своєю метою передбачає зменшення корупціогенних чинників, зазначає економічний експерт Олександр Гаврутенко.

"У ситуації з бебі-боксами їх більш, ніж достатньо, коли чиновник вибирає постачальників дитячої продукції, замовляє послуги фасування, організовує розподіл та інше, — пояснює експерт. — З іншого боку, пріоритетом завжди повинні бути інтереси дитини, і держава має бути впевнена, що допомога буде використана за призначенням. Тому монетизація тут умовна — гроші виділяються на спеціальні рахунки та витрачатися можуть  на  певні категорії товарів".

Хоча це, підкреслює Олександр Гаврутенко, далеко не гарантує їх цільового використання неблагополучними батьками.

"І, очевидно, саме тому організації закликають наш уряд більше зусиль витрачати на контроль над сумлінністю чиновників і зберігати цільові продуктові програми", — відзначає експерт.

Бюрократичні процедури

Експерт Українського інституту політики (УІП) Єва Антоненко впевнена, що монетизація бебі-боксу скасовує сам сенс набору.

"Адже він видавався в пологових будинках як базовий набір необхідних для новонародженого речей, — нагадує експерт УІП. — Вводились вони з метою стимулювання відповідального батьківства. Такі набори характерні для розвинених країн Заходу: США, Канади, Великобританії, Фінляндії і т.д. Їх видача дійсно спрощує старт для молодих батьків, і вони багатьом подобалися".

У разі ж монетизації, відзначає Ева Антоненко, з'являються додаткові бюрократичні процедури. Батькам необхідно буде відкрити рахунок і звернутися за компенсацією з набором документів протягом 12 місяців з дня народження дитини. Тобто терміни отримання допомоги затягнуться, але ж сенс бебі-боксу саме в тому, щоб молода мама отримала базовий необхідний набір для новонародженого.

"Закупівля аналогічного набору товарів обійдеться батькам дорожче, ніж озвучується вартість, оскільки держава купляла його за гуртовими цінами, — продовжує експерт. — І є ймовірність, що в озвучену суму в 5 тис. грн вкластися не вийде. А державні замовлення на виробництво товарів для бебі-боксів оживляли вітчизняну легку промисловість, чого не буде в разі монетизації".

На думку Єви Антоненко, заміну бебі-боксів монетизацією, найімовірніше, вирішили провести через корупційну складову під час проведення тендерів.

"Однак це не можна назвати боротьбою з корупцією — просто переділом ринку, — підкреслює експерт УІП. — Насторожує, що отримані гроші молоді батьки зможуть витратити лише в певних магазинах, оскільки існує ймовірність цінових накруток через фактично монопольного становища реалізаторів".

Колапс системи

Юридичний експерт Борис Бабин вважає ситуацію з бебі-боксами класичним відображенням колапсу системи пострадянського державного управління в Україні.

"Абсолютно затребувана, адекватна і нескладна процедура закупівель не реалізується сьогоднішніми чиновниками лише тому, що вони не бачать в ній особистого корупційного інтересу, — пояснює Борис Бабин. — При цьому заявляється нібито про неможливість закупівлі елементарних речей державним коштом, оскільки кваліфікація чиновників недостатня для дотримання даної процедури. Страшно уявити майбутнє державного апарату в умовах війни, нездатного планово закупити памперси для новонароджених".

При цьому очевидно, підкреслює юридичний експерт, що ні прем'єр, ні президент, ні парламент на цю ситуацію вплинути фізично не здатні.

Нагадаємо, Кабінет міністрів ввів виплату 5 тисяч гривень на одного новонародженого замість "Пакета малюка". Кошти можна отримати на спеціальний рахунок в ПриватБанку, їх можна буде використовувати тільки на придбання товарів для малюка.  




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини